Haukunestopannat

Koira on terve, kun se haukkuu! Haukkuminen on lajityypillistä viestintää, jossa jokaisella äänellä on oma tarkoituksensa. ”Räkyttäminen” on koiran tapa hälyttää tunkeilijoista, kertoa turhautumisen tunteestaan tai lievittää yksinäisyydestä johtuvaa ahdistusta. Joskus koiran tapa äännellä kiristää kerrostalon naapurisopua. Tauoton haukkuminen aamuvarhaisella tai iltamyöhällä koettelee naapurien ymmärrystä karvaista varashälytintä kohtaan. Kotiovella odottaa varoituslappu usein vasta silloin, ku Näytä lisää

Koira on terve, kun se haukkuu! Haukkuminen on lajityypillistä viestintää, jossa jokaisella äänellä on oma tarkoituksensa. ”Räkyttäminen” on koiran tapa hälyttää tunkeilijoista, kertoa turhautumisen tunteestaan tai lievittää yksinäisyydestä johtuvaa ahdistusta.

Joskus koiran tapa äännellä kiristää kerrostalon naapurisopua. Tauoton haukkuminen aamuvarhaisella tai iltamyöhällä koettelee naapurien ymmärrystä karvaista varashälytintä kohtaan. Kotiovella odottaa varoituslappu usein vasta silloin, kun ongelma on jo jatkunut hyvän aikaa.

Viisas lemmikinomistaja ottaa ympäristönsä huomioon, ennen kuin tilanne kärjistyy.

Selvitä syy käytöksen taustalla

Tauottomalle louskutukselle, kuten muillekin käytöksille, on aina jokin syy. Käytös saadaankin menestyksellisesti muokattua vasta, kun syy on selvillä.

Rotutyypillistä käytöstä?

Usein koiran rotu vaikuttaa sen tapaan käyttää ääntään. Jos oman koirasi rotu on alun perin jalostettu hälyttämään tai vartioimaan reviiriä, turre todennäköisemmin käyttää ääntään matalammalla kynnyksellä. Sen ”geenit kertovat”, että näin tulee toimia. Rotutyypillinen käytös on koiralle luontainen tapa toimia.

Tylsää, tylsää, tylsää, tylsää!

Melumaakari, joka on turhautunut tekemisen puutteen vuoksi, saattaa elämöidä railakkaasti vain siksi, että haukkuminen erittää sen kehoon hyvän olon tunnetta. Usein kyseessä on nuori ja vilkas koira, joka yksinkertaisesti tarvitsee enemmän tekemistä elämäänsä.

”Ei se ennen räksyttänyt!”

Jos koiran käytös on muuttunut yllättäen, ilman että olosuhteissa on tapahtunut muutoksia, tulee aina tarkistaa koiran terveys. Erilaiset kiputilat aiheuttavat koiralle stressiä ja madaltavat huomattavasti reagointikynnystä.

Joskus muutto uuteen ympäristöön laukaisee uuden käytöksen. Adaptil-tuotteet helpottavat sopeutumista uuteen kotiin.

Ulinaa ja ovenkarmien raapimista?

Naapureiden raportoidessa kovaäänisestä möykkäämisestä koiran ollessa yksin, tulee aina sulkea pois eroahdistuksen tai yksinolopelon mahdollisuus. Nämä ovat vakavia hyvinvointiongelmia, jotka vaativat nopeaa reagointia. Avuksi tarvitaan lähes poikkeuksetta ammattitaitoista koulutusapua.

Tutustu eroahdistukseen ja yksinolopelkoon täältä.

 

Huomioi nämä!

  • Haukunestopantaa ei tule koskaan käyttää pentukoiralla.
  • Haukunestopanta usein pahentaa eroahdistuksesta tai yksinolopelosta kärsivän koiran ahdistustilaa.

Ammattiinsa koulutetut eläintenkouluttajat löytyvät keskitetysti Suomen Eläintenkouluttajat ry:n internetsivustolta.

Ei löytynyt tuotteita.