Pieneläinten asuminen

Kanien ja jyrsijöiden asumuksen sijoittelussa ja sisustamisessa tulee huomioida, että ne kaikki ovat luonnossa saaliseläimiä. Lemmikin elämänlaatua voi parantaa hyvin yksinkertaisilla keinoilla, kuten riittävän suurella ja viihtyisästi sisustetulla häkillä tai terraariolla. Viihtyisyys tarkoittaa eläimille sitä, että ne kokevat olonsa turvalliseksi ja niillä on tarpeeksi virikkeitä, joiden avulla ne voivat toteuttaa niille ominaista käyttäytymistä, kuten ruoan etsimistä, kaivamista ja jyrsimistä.

Muistathan, että vaikka lemmikillä on mukavaa ja turvallista omassa kodissaan, kaikkien häkissä majailevien eläinten tulisi päästä mahdollisuuksien mukaan jaloittelemaan säännöllisesti. Riittävällä liikunnalla voidaan ehkäistä monia sairauksia ja käytöshäiriöitä.

 • Turhautunut eläin voi muuttua vetäytyväksi tai äkäiseksi. Jos lemmikkisi käytös muuttuu yhtäkkiä, on ensimmäinen suositeltava toimenpide kuitenkin aina eläinlääkärin tarkastus, sillä eläin voi myös olla kipeä.
 • Eläimet kehittävät itselleen tylsistyessään helposti stereotyyppistä käyttäytymistä. Se tarkoittaa toistuvaa, hyödytöntä toimintaa, esimerkiksi häkissä asuvilla lemmikeillä häkin pinnojen pureskelua. Stereotyyppiset käyttäytymismallit ovat merkki siitä, että lemmikki tarvitsee lisää liikuntaa ja virikkeitä.

Pieni perheenjäsenesi tarvitsee siis runsaasti mahdollisuuksia sen omaan, lajityypilliseen käyttäytymiseen. Esimerkiksi jyrsijöiden ja kanien hampaat kasvavat jatkuvasti, joten niillä täytyy olla saatavillaan hampaita kuluttavaa ruokaa ja muuta jyrsimiseen sopivaa materiaalia. Moni jyrsijä nauttii myös kaivamisesta ja hiekkakylvyistä.

Mitä tarvitsen pieneläimen asumukseen?

 

 • Sopivaa kuiviketta ja pesämateriaalia.
 • Suojaisan pesämökin – tai miksei samalla useamman, sillä vaihtelu virkistää ja useampi mökki tuo turvaa.
 • Ruokakuppeja ja vesipullo.
 • Leluja ja piilopaikkoja, esimerkiksi putkia ja muita rakennelmia.
 • Monet eläimet, esimerkiksi kanit ja hamsterit, ottavat häkistä yleensä yhden nurkan käymäläkseen. Vessanurkan siivoaminen käy käden käänteessä, ja se kannattaakin siivota päivittäin jo ihan lemmikin mukavuuden takia, mutta myös hajuhaittojen minimoiseksi. Siivoamista helpottaa huomattavasti kaneille ja jyrsijöille tarkoitettu kulmavessa, jonka käytön niin pitkäkorvat kuin pikkuvipeltäjätkin oppivat yleensä nopeasti.
 • Mukavaa ja jatkuvasti kasvavia hampaita lyhentävää purupuuhaa.
 • Hamsterille voi hankkia halutessaan juoksupyörän, mutta tällöin on varmistuttava siitä, että pyörä on eläimen kokoon nähden tarpeeksi suuri. Liian pienessä pyörässä juokseminen voi aiheuttaa hamsterille selkävaivoja. Syyrialaiselle hamsterille sopiva pyörä on halkaisijaltaan vähintään 25 cm.

Tuotteet 43-63 / 118

/ sivu
Sivu:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Taulukkona  Listana 

Laskeva

Tuotteet 43-63 / 118

/ sivu
Sivu:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Taulukkona  Listana 

Laskeva
 • Liittyviä tuotteita

Back to top