Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Kissan- ja koiranpentujen ravitsemus

Pennun elämässä tapahtuu suuria muutoksia sen muuttaessa kasvattajan luota uuteen kotiin. Pikkupennun vastustuskyky on kovilla sen kohdatessa uuden ympäristön taudinaiheuttajat. Lisähaastetta aiheuttaa elämänmuutoksen aikaansaama jännitys, joka voi näkyä esimerkiksi ruokahaluttomuutena tai ruoansulatuskanavan vaivoina.

Vaikka kissalla ja koiralla on omat lajinomaiset tarpeensa ravitsemuksen suhteen, on niillä kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä pentuajan ravinnontarpeen kannalta. Pennuilla on pieni mahalaukku, joten syödyt määrät ovat pieniä. Lisäksi suolisto on vielä kehittymätön. Myöskään elimistön immuunipuolustusjärjestelmä ei ole täysin kehittynyt, ja toisaalta myös emon maidosta saadut vasta-aineet, jotka ovat suojanneet pikkupentua taudinaiheuttajilta, alkavat pikkuhiljaa hävitä pennun elimistöstä.

Penturuoan tulisi olla korkeaenergistä, jotta pentu saa pienistä annoksista tarpeeksi energiaa kasvuun ja kehitykseen. Pennut tarvitsevat runsaasti valkuaisaineita ja välttämättömiä rasvahappoja, ja ruoan tulee olla erittäin hyvin sulavaa. Ravinnon oikeanlainen kuitukoostumus tukee suoliston hyvinvointia sekä suolistolähtöisen vastustuskyvyn kehittymistä, ja antioksidanteista on hyötyä yleisen vastustuskyvyn rakentumiselle. Teollisesti valmistettuihin kissan- tai koiranruokiin ei suositella lisättävän mitään ravintolisiä tai muuta ruokaa, sillä ruokien ravintoainekoostumus ja -tasapaino on valmiiksi ihanteellinen eläimen hyvinvoinnin kannalta. 

Kissanpennun kasvu

Ensimmäiset neljä kuukautta kissanpentu kasvaa nopeasti, mutta tästä eteenpäin kasvuvauhti hidastuu ja pentu saavuttaa aikuiskokonsa noin vuoden ikään mennessä, suurilla kissaroduilla hieman myöhemmin. Kasvun hidastuessa myös ruokavalio on hyvä vaihtaa hieman kevyempään. Mikäli pentu steriloidaan tai kastroidaan ennen vuoden ikää, on energiansaantia rajoitettava entisestään. Leikkaus aiheuttaa muutoksia kissan ruokahalun säätelyssä sekä aktiivisuustasossa, ja leikatuilla kissoilla onkin yli kolminkertainen riski ylipainon kehittymiseen.
 

Koiranpennun koon vaikutus kasvuun

Voimakkaan luuston kasvun ja kehittymisen vaihe on koiran ruokinnan suhteen kaikkein kriittisintä aikaa. Tiedetään, että perinnöllisten tekijöiden lisäksi kasvuhäiriöiden syntyyn vaikuttavat myös ympäristötekijät, erityisesti ruokinta. Tässä ikävaiheessa korostuu koiran koon merkitys: suurilla ja jättikokoisilla roduilla kasvuhäiriöiden esiintyminen on huomattavasti yleisempää kuin pienillä koirilla.

Kasvava koira tarvitsee kasvuunsa riittävästi energiaa, mutta liiallista energiansaantia on vältettävä. Tämä voi johtaa ylipainoon ja erityisesti suurten koirien kohdalla liian nopeaan kasvuun, jotka puolestaan altistavat kasvuhäiriöille. Pienempien rotujen penturuoat ovat melko energiapitoisia ja rasvaisia, jotta pentu saa nopeaan kasvuunsa riittävästi energiaa pienestäkin annoksesta. Suurten koirien penturuoissa on puolestaan vähemmän energiaa ja pienempi rasvapitoisuus kuin aikuisten ruoissa. Valkuaisainepitoisuuden tulisi olla penturuoissa korkea, sillä kasvava eläin tarvitsee valkuaisaineita kaikkien kudostensa rakentamiseen. Kasvun kannalta kivennäisistä merkittävin on luuston tärkeä rakennusaine kalsium. Sekä liian vähäinen että erityisesti liiallinen kalsiumin saanti voi johtaa ongelmiin.


Ruokavalion muutokset

Pennun muuttaessa kasvattajalta uuteen kotiin sen vastustuskyky on kovilla ja mahdollista ruokavalion muutosta ei kannata ajoittaa samaan aikaan ympäristönvaihdoksen kanssa. Uudessa kodissa on ainakin alkuun syytä jatkaa tutulla, kasvattajan käyttämällä ruoalla. Mikäli tarvetta ruoan vaihdolle on, se kannattaa tehdä vasta kun pentu on hyvin kotiutunut. Ruokavalion muutokset on aina syytä tehdä hitaasti, noin viikon aikana, sekoittaen uutta ruokaa aiemmin käytetyn sekaan, vähitellen uuden ruoan määrää lisäten ja vanhan määrää vähentäen.


Royal Canin -täysravinnot kissanpennuille
Royalin Canin -täysravinnot koiranpennuille

Takaisin ylös
Takaisin artikkelisivulle