Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiranpennun ulkoilutus - Voiko pentua pitää vapaana?

 

koiranpentu ulkoilee

Kun pentu on kotiutunut ja tottunut uuteen perheeseen, on sitä hyvin tärkeää pitää turvallisella alueella vapaana. Jos koiraa ei jo pentuiässä opeteta seuraamaan sinua myös ilman talutinta, vie tämä paljon enemmän aikaa ja vaivaa koiran ollessa aikuinen.

Varmista aina ensin, että ympäristössä ei ole asioita jotka voisivat säikäyttää pennun! Ennakoi mahdolliset vaaratilanteet ja päästä pentu irti vain silloin, kun olet ensin arvioinut riskit.

Jos pentu taapertaa tomerasti poispäin sinusta, älä lähde sen perään. Kutsu sen sijaan pentua iloisesti korkealla äänellä, ja kun se katsahtaa sinuun, ala ripeästi liikkua poispäin siitä. Pieni pentu säntää tällöin perääsi. Kehu sitä vuolaasti tästä ja palkitse aina makoisilla herkuilla tai iloisella leikillä. Pennulle on tärkeää opettaa, että sen on seurattava sinua eikä toisin päin. Älä koskaan juokse pennun perään, ellei kyseessä ole akuutti hätätilanne!

Voit myös vaihtaa välillä yllättäen kulkusuuntaa ja kävelyrytmiäsi, jolloin pentu oppii pitämään silmällä liikkumistasi. Jos pentusi on luonteeltaan itsenäinen seikkailija, voit välillä pujahtaa puun rungon taakse piiloon ja antaa sen etsiä sinut. Tämä harjoitus opettaa pennullesi, että sinua täytyy pitää silmällä. Sinähän voit vaikka kadota!

Kun ympäristö vie sinusta voiton

Koiran tullessa teini-ikään, ympäristön hajut alkavat usein kiinnostaa sitä aiempaa enemmän. Pennun hormonitoiminnan muuttuessa, se tutkii tarkasti muiden koirien jättämiä hajumerkkejä. Omistajan kutsut saattavat kaikua kuuroille korville. Onko pennusta tullut siis tottelematon?

Ei ole. Itsenäistyminen on normaali kehitysvaihe. Jos koirasi alkaa tässä vaiheessa karkailla, se ei tarkoita sitä, että kaikki tekemäsi harjoitukset ovat menneet hukkaan. Usein hormonimyrskyn tasaantuessa, pentuaikana opitut asiat muistuvat jälleen koiran mieleen. Olisi oikeastaan jopa epäreilua syyttää tai rankaista koiraa tottelemattomuudesta, kun se on itsekin hämmentynyt hormonaalisista muutoksistaan.

  • Anna koirallesi tässä elämänvaiheessa runsaasti ymmärrystä, äläkä riko kallisarvoista luottamussuhdetta.

Miten toimia silloin, kun karkurikoira palaa luoksesi?

Joskus on vaikeaa hillitä omaa tunnekuohua, kun koira palaa karkuretkeltään. Helpotus ja ärsyyntyminen vaihtelevat mielessämme ja joskus voi olla houkutus torua koiraa tässä tilanteessa. Laske kuitenkin hitaasti sataan ja pohdi asiaa samalla koirasi näkökulmasta: Jos nyt rankaisisit sitä, tulisiko se seuraavalla keralla iloisesti luoksesi? Vai alkaisiko se ehkäpä vältellä sinua?

  • Harjoita siis itsehillintää, äläkä ota koirasi käytöstä henkilökohtaisesti. Kytke karkuri ystävällisesti, tekemättä asiasta suurta numeroa.
     

Ehkäise karkumatkat

Jos huomaat, että luoksetulokutsu ei enää toimikaan kuten aiemmin, ehkäise karkumatkat, kytkemällä koira pitkään liinaan. Näin tarjoat sille hallittua vapautta etkä ota turhia riskejä. Sen lisäksi, että koira on tunnistusmerkitty, sillä on hyvä olla valjaissa tai pannassa pieni laatta, jossa on yhteystietosi. Jokaisen koiranomistajan on hyvä tutustua etukäteen ohjeisiin, kuinka toimia jos lemmikki katoaa.
 

Ennakointi on parasta riskienhallintaa

Ennen kuin ratkaiset päästätkö pentusi juoksemaan vapaana, pysähdy joka kerta pieneksi hetkeksi arvioimaan riskit. Onko lähellä autoteitä? Onko mahdollista, että pusikoiden takaa sujahtaa pupu karkuun? Onko näköetäisyydellä toisia koiria? Onko mukanasi herkullisia palkkionameja luoksetuloa varten?

Huomioi myös koiran rotutyypilliset ominaisuudet. Siinä missä paimenkoirat pysyvät luontaisesti melko lähellä omistajaansa, on terriereille ominaista pyrähtää pupun perään ja ajaa riistaeläintä takaa pitkänkin matkaa.

Lopuksi

Suurin palvelus, minkä voit koirallesi tehdä, on opettaa sille luotettava luoksetulo. Jokaisella koiralla tulisi olla säännöllisesti tilaisuuksia juosta vapaana. Se on paitsi koiran perusoikeus myös sen hyvinvoinnin edellytys!

koiranpennun ulkoilu

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.

Tutustu kattavaan pentuoppaaseemme täällä

Tutustu ulkoilutarvikkeisiin pennulle täällä!