Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Kissan hampaiden hoito

Luonnossa kissaeläinten hampaat pysyvät puhtaana, kun ne pureskelevat saaliinaan tuoretta lihaa ja luita. Kotikissojen hampaiden puhtaudesta ja terveydestä huolehtiminen on omistajan tehtävä, sillä suun sairaudet heikentävät kissan elämänlaatua ja uhkaavat pahimmillaan kehrääjän kokonaisvaltaista terveyttä.

Kissan hampaiden hoito

Suun kotitarkistus

Lemmikin suu olisi suositeltavaa tarkistaa vähintäänkin viikoittain. Näin ystäväsi tottuu toimenpiteeseen, ja opit tunnistamaan kissan suun normaalin kunnon ja huomaamaan muutokset. Kotitarkistuksessa käydään läpi silmämääräisesti suupielet ja huulet, suun sisäosa, kieli ja hampaat.

  • Tarkista, että hampaat ovat valkoiset, siistit ja ehjät kaikilta pinnoiltaan, eivätkä heilu.
  • Ikenien tulisi olla tasaväriset, niiden ei tule pullottaa, punottaa tai vuotaa verta.
  • Silmäile huulten sisä- ja ulkopinnat sekä kieli. Katso, että niissä ei ole merkkejä haavaumista.
  • Luo vielä yleissilmäys koko suun seutuun. Huomioi patit, näppylät, nirhaumat.
  • Vedä keuhkot täyteen ja nuuhkaise! Terve suu ei juurikaan haise.

Kissalle hammastarkastus tuskin on kovin mieluista puuhaa, joten palkitse aina silkkitassusi käsittelyn jälkeen sen lempiherkuilla tai leikkihetkellä.

Voiko kotitarkistuksella korvata eläinlääkärin?

Kotitarkastus on tärkeä osa kissan hampaiden hoitoa, mutta se ei koskaan korvaa hampaisiin erikoistuneen eläinlääkärin tekemää tarkistusta. Eläinlääkärin suorittamassa tarkistuksessa kissa nukutetaan ja suu röntgenkuvataan, jolloin lääkäri pääsee tekemään perusteellisen arvion jokaisen hampaan kunnosta. Esimerkiksi harmillisen yleisen parodontiitin varma diagnosointi on mahdollista vain tällä tavoin. Samalla eläinlääkäri voi tehdä perusteelliset hoitotoimenpiteet.

Yleisimmät suun ja hampaiden ongelmat kissoilla

Kissan suuta kiusaava kolmikko: hammaskivi, ientulehdus ja parodontiitti

Yleisiä kissan suun ja hampaiden sairauksia ovat runsas hammaskivi, ientulehdus sekä parodontiitti eli hampaan vieruskudoksen tulehdus. Merkkejä runsaasta hammaskivestä ovat keltaisen ruskeahko väri ja erittäin pahanhajuinen hengitys, joka voi myös viitata parodontiittiin. Muita tavallisia parodontiitin aiheuttamia oireita ovat ikenien punoitus ja verenvuoto. Hammaskivi ja parodontiitti esiintyvät usein samanaikaisesti, sillä hammaskiven karhea pinta tarjoaa otolliset olosuhteet bakteereiden kiinnittymiselle ja sitä kautta parondiitin syntymiselle.

Kissan suu kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti eläinlääkärillä, jotta mahdolliset suun vaivat huomataan ajoissa. Suun terveydellä on suuri merkitys eläimen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta, ja hoitamattomana edellä mainitut vaivat saattavat johtaa monenlaisiin terveydellisiin ongelmiin. Lisäksi eläinlääkärin toimesta puhdistettua purukalustoa on helpompi pitää puhtaana myös kotioloissa.

Kissojen hammassyöpymä

Kissojen hammassyöpymässä hampaassa on kiillevaurio ja syöpynyt hammasluu on esillä. Perimmäistä syytä kissojen hammasyöpymille eli TR-muutoksille ei tiedetä, mutta ne voivat liittyä esimerkiksi suun tulehduksiin tai synnynnäiseen alttiuteen, jolloin syöpymää on mahdotonta ennaltaehkäistä. Alkuvaiheessa hammasyöpymä on useimmiten lähes oireeton, mutta edetessään se aiheuttaa kipua, joka voi ilmeitä kissan ruokailutottumusten muutoksena (kissa välttelee kovia nappuloita) ja suun aristeluna. Kipeällä suulla kissan on myös hankalampi hoitaa turkkiaan. Diagnoosin varmistamiseksi tarvitaan röntgenkuvaus, joka tehdään nukutuksessa. Mikäli syöpymä ylettyy hammasjuureen asti, syöpynyt hammas joudutaan poistamaan.

Hammasvaurio

Kissan hammas saattaa joskus vaurioitua esimerkiksi tapaturman yhteydessä. Pahasti lohjennut hammas on luonnollisesti kivulias, mutta myös pienempi vaurio voi altistaa hampaan tulehduksille. Tästä syystä kaikki muutokset on syytä näyttää eläinlääkärille, joka määrittää sopivan jatkohoidon tarpeen.

Kissan hampaiden hoitaminen

Mikään toimenpide ei vedä vertoja eläinlääkärin suorittamalle suun ja hampaiden hoidolle, mutta siistejä, eläinlääkärin hoitamia hampaita kannattaa ylläpitää kotona. Tunnollisella kotihoidolla voit parhaassa tapauksessa ehkäistä yleisiä suun ongelmia ja välttää ison eläinlääkärilaskun! Hammaslääkärikäyntien väli riippuu kissan suun kunnosta, mutta keskimäärin tarkistus on paikallaan kerran vuodessa.

Näin pidät huolta hampaista kotona:

kissan hampaidenhoito avidenthammasharja kissalle

Avident hammastahna ja harja                  Avident Oral jauhe                                       Trixie sormihammasharja

Kivuton elämä on kissan perusoikeus

Kissan suun ja hampaiden terveyttä tulisi tarkkailla säännöllisesti jo pienestä pennusta alkaen. Kotona tehtävien tarkistusten ja ylläpitohoidon lisäksi säännölliset, hampaisiin erikoistuneen eläinlääkärin tekemät tarkistukset ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Pidä kissasi suusta ja ainokaisista hampaista huolta. Tee hampaidenhoitorutiineista päivittäisiä, aloita heti tänään! Kiitokseksi kivuttomasta kidasta saatat saada silkkitassultasi puskemista, leipomista ja kovaäänistä kehräystä.