Kampanjat
Kategoria
Vinkit
Kategoria
Kampanjat
Kategoria
Vinkit
Erikoisruoat koirille
Erikoisruoat kissoille
Eläinlääkäripalvelut
Kategoria
Trimmaus- ja kynsienleikkaus
Terveys- ja hoitopalvelut
Geneettisenä aavikkoeläimenä kissa tuntee huonosti janoa ja siksi kehrääjälle kannattaa tarjoilla kuivaruoan ohella joko nestepitoista märkä- tai raakaruokaa.
Kissan sekaruokinnalla tarkoitetaan yleensä ruokintamallia, joka koostuu kuivaruoasta sekä raakaruokaruokatuotteista, mutta käsittelemme tässä artikkelissa myös kuiva- ja märkäruoasta koostetun ruokavalion hyviä puolia.
Sekaruokinta eli 50/50-ruokintamalli
Jos raakaruokinta tuntuu haastavalta, sopii 50/50 ruokintamalli joidenkin kissanomistajien arkeen paremmin. Tämä merkitsee sitä, että kissalle tarjotaan sen ruokavaliosta puolet päivittäisestä suositusmäärästä kuiva- tai märkäruokaa ja puolet päivittäisestä suositusmäärästä raakaruokaa. Tällöin kuivaruoan voi tarjota esimerkiksi aktivointileluista kissan virikkeistämiseksi.
Lue lisää kissan raakaruokinnasta täältä!
Lue lisää kissan kuivaruoista täältä!
Kissanpennun sekaruokinta
Pennun ruokinnassa voidaan käyttää myös sekaisin kuiva- tai märkäruokaa sekä raakaruokaa. Tällöin raakaravintoa annetaan puolet päivittäisestä suositusmäärästä, samoin kuiva- tai märkäruoan määrä puolitetaan. Tämä on erityisen kätevä ruokintamalli kissan pentuaikana, koska kuivaruoan voi käyttää vaikka kokonaisuudessaan kissan aktivoimiseen. Sekaruokintamalli vaatii hieman laskemista: kuinka paljon kissa saa kuivaruoasta kalsiumia ja muita suojaravinteita? Usein, erityisesti kissan pentuaikana, on tarpeen täydentää sekaruokavaliota lisäravinteilla
Lue lisää kissanpennun ruokinnasta täältä!
Kuiva- ja märkäruoan yhdistelmä
Laadukkaasta kuivaruoasta kissa saa helposti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, ja monissa kuivaruoissa on myös erilaisia tehoaineita, jotka tukevat esimerkiksi nivelten, turkin ja ihon, virtsateiden sekä suoliston hyvinvointia. Kuivaruokaa voit halutessasi pitää jatkuvasti tarjolla ilman huolta pilaantumisesta. Jos haluat aktivoida kissaa ruokailun yhteydessä, on nappuloiden tarjoilu aktivointilelusta loistava virikkeellistäjä ihan jokaiselle kotitiikerille!
Geneettisenä aavikkoeläimenä kissa ei juuri tunne janoa. Siksi se kuivuu helposti, ja tämä aiheuttaa suuren riskin lemmikin sairastumiselle. Tämän vuoksi kissa hyötyy suuresti nestepitoisesta raakaruoasta tai märkäruoasta osana ruokavaliotaan!
Laadukkaat täysravinto-merkityt märkäruoat sopivat tarjoiltavaksi sellaisenaan, mutta myös osaksi sekä kuiva- että raakaruokavaliota. Monet kissat hullaantuvat herkullisen märkäruoan muhevasta mausta, mutta märkäruoan tarjoilemisella on myös muita hyviä puolia:
Täysravinto vai täydennysravinto
Lain mukaan (rehulainsäädäntö) lemmikinruokapakkauksesta tulee ilmetä, onko kysymyksessä täys- vai täydennysravinto. Täysravinto täyttää sellaisenaan kissan jokapäiväiset tarpeet, kun taas täydennysravinto ei ole ravintosisällöltään tasapainotettua, joten sen rinnalla on suositeltavaa tarjota esimerkiksi kuivaruokaa.
Tarkista siis tuotepakkauksesta ravintosisällön lisäksi onko ruoka täys- vai täydennysravintoa erityisesti silloin, jos kissasi syö pääasiallisena ravintonaan märkäruokaa.
Uuteen ruokavalioon totuttelu
Monet kissat ovat kuuluisia kulinaristisista mieltymyksistään, joten uusi ruoka voi aluksi aiheuttaa kirsun nyrpistelyä. Sekoita kissasi herkkuruokaan hieman uutta ruokaa usean päivän ajan. Näin uuden ruoan haju, rakenne ja maku tulevat tutuiksi. Lue lisää ruoan vaihtamisesta täältä!