Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Kissan sekaruokinta

Geneettisenä aavikkoeläimenä kissa tuntee huonosti janoa ja siksi kehrääjälle kannattaa tarjoilla kuivaruoan ohella joko nestepitoista märkä- tai raakaruokaa.

Kissan sekaruokinnalla tarkoitetaan yleensä ruokintamallia, joka koostuu kuivaruoasta sekä raakaruokaruokatuotteista, mutta käsittelemme tässä artikkelissa myös kuiva- ja märkäruoasta koostetun ruokavalion hyviä puolia. 

Maukas-raakaruoat

Sekaruokinta eli 50/50-ruokintamalli

Jos raakaruokinta tuntuu haastavalta, sopii 50/50 ruokintamalli joidenkin kissanomistajien arkeen paremmin. Tämä merkitsee sitä, että kissalle tarjotaan sen ruokavaliosta puolet päivittäisestä suositusmäärästä kuiva- tai märkäruokaa ja puolet päivittäisestä suositusmäärästä raakaruokaa. Tällöin kuivaruoan voi tarjota esimerkiksi aktivointileluista kissan virikkeistämiseksi.

Lue lisää kissan raakaruokinnasta täältä!

Lue lisää kissan kuivaruoista täältä!

Kissanpennun sekaruokinta

Pennun ruokinnassa voidaan käyttää myös sekaisin kuiva- tai märkäruokaa sekä raakaruokaa. Tällöin raakaravintoa annetaan puolet päivittäisestä suositusmäärästä, samoin kuiva- tai märkäruoan määrä puolitetaan. Tämä on erityisen kätevä ruokintamalli kissan pentuaikana, koska kuivaruoan voi käyttää vaikka kokonaisuudessaan kissan aktivoimiseen. Sekaruokintamalli vaatii hieman laskemista: kuinka paljon kissa saa kuivaruoasta kalsiumia ja muita suojaravinteita? Usein, erityisesti kissan pentuaikana, on tarpeen täydentää sekaruokavaliota lisäravinteilla

Lue lisää kissanpennun ruokinnasta täältä!

Kuiva- ja märkäruoan yhdistelmä

Laadukkaasta kuivaruoasta kissa saa helposti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, ja monissa kuivaruoissa on myös erilaisia tehoaineita, jotka tukevat esimerkiksi nivelten, turkin ja ihon, virtsateiden sekä suoliston hyvinvointia. Kuivaruokaa voit halutessasi pitää jatkuvasti tarjolla ilman huolta pilaantumisesta. Jos haluat aktivoida kissaa ruokailun yhteydessä, on nappuloiden tarjoilu aktivointilelusta loistava virikkeellistäjä ihan jokaiselle kotitiikerille!

Geneettisenä aavikkoeläimenä kissa ei juuri tunne janoa. Siksi se kuivuu helposti, ja tämä aiheuttaa suuren riskin lemmikin sairastumiselle. Tämän vuoksi kissa hyötyy suuresti nestepitoisesta raakaruoasta tai märkäruoasta osana ruokavaliotaan!

Laadukkaat täysravinto-merkityt märkäruoat sopivat tarjoiltavaksi sellaisenaan, mutta myös osaksi sekä kuiva- että raakaruokavaliota. Monet kissat hullaantuvat herkullisen märkäruoan muhevasta mausta, mutta märkäruoan tarjoilemisella on myös muita hyviä puolia:

  • Märkäruoissa on nimensä mukaisesti suuri määrä kosteutta, jolloin kissa saa tarvitsemaansa nestettä suoraan ravinnostaan.
  • Jokainen kissa on niin käytökseltään kuin ruoansulatukseltaankin täysiverinen lihansyöjä ja metsästäjä. Kissan optimaalinen kupinsisältö muistuttaakin jyrsijän koostumusta: se sisältää runsaasti nestettä, tuoretta lihaa ja kissayksilön tarpeisiin nähden sopivan määrän rasvaa – aivan kuten laadukkaat märkäruoat!
  • Laadukas märkäruoka on usein vähäkalorisempi vaihtoehto kuin kuivaruoka ja maistuu kaikkein nirsoimmallekin kissakulinaristille.

Tiesitkö tämän

Täysravinto vai täydennysravinto

Lain mukaan (rehulainsäädäntö) lemmikinruokapakkauksesta tulee ilmetä, onko kysymyksessä täys- vai täydennysravinto. Täysravinto täyttää sellaisenaan kissan jokapäiväiset tarpeet, kun taas täydennysravinto ei ole ravintosisällöltään tasapainotettua, joten sen rinnalla on suositeltavaa tarjota esimerkiksi kuivaruokaa.

  • Voit ruokkia kissasi vaikka pelkällä märkäruolla, jos tuote on täysravinto.
  • Täydennysravinto soveltuu hyvin kuivamuonan rinnalle ruokavaliota täydentämään.

Tarkista siis tuotepakkauksesta ravintosisällön lisäksi onko ruoka täys- vai täydennysravintoa erityisesti silloin, jos kissasi syö pääasiallisena ravintonaan märkäruokaa.

Uuteen ruokavalioon totuttelu

Monet kissat ovat kuuluisia kulinaristisista mieltymyksistään, joten uusi ruoka voi aluksi aiheuttaa kirsun nyrpistelyä. Sekoita kissasi herkkuruokaan hieman uutta ruokaa usean päivän ajan. Näin uuden ruoan haju, rakenne ja maku tulevat tutuiksi. Lue lisää ruoan vaihtamisesta täältä!

Nutrima

Purenatural

Maukas