Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiran sekaruokinta

Koiran sekaruokinnalla tarkoitetaan yleensä ruokintamallia, joka koostuu kuivaruoasta sekä raakaruokaruokatuotteista, mutta käsittelemme tässä artikkelissa myös kuiva- ja märkäruoasta koostetun ruokavalion hyviä puolia.  

Maukas

Sekaruokinta eli 50/50-ruokintamalli

Raakaruokinnan tuntuessa turhan haastavalta, 50/50-ruokintamalli on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Tämä tarkoittaa sitä, että koiralle tarjotaan sen ruokavaliosta noin puolet kuivamuonaa ja puolet raakaruokaa. Tähän ruokintatapaan soveltuvat erityisen hyvin Maukas-täysravinnot, sekä kaikki Maukas-perussarjan luuttomat tuotteet. Kuiva- ja raakaruoan voi tarjota samalla aterialla. Usein laadukas kuivamuona riittää jo täyttämään koiran kalsiumintarpeen, joten luuaineksen tarjoileminen ei pääasiassa ole tarpeen.

Lue lisää koiran raakaruokinnasta täältä!

Lue lisää koiran kuivaruoista täältä!

Koiranpennun sekaruokinta

Pennun ruokinnassa voidaan käyttää myös sekaisin kuivaruokaa, märkäruokaa sekä raakaruokaa. Tämä on erityisen kätevä ruokintamalli koiran pentuaikana, koska kuivaruoan voi käyttää vaikka kokonaisuudessaan palkkiona pentua koulutettaessa, tai tarjota aktivointilelujen sisältä. Sekaruokintamalli vaatii kasvavan pennun kohdalla hieman laskemista: kuinka paljon pentu saa kuivaruoasta kalsiumia ja muita suojaravinteita? Usein koiran pentuaikana, on tarpeen täydentää sekaruokavaliota lisäravinteilla.

Lue lisää koiranpennun ruokinnasta täältä!

Kuiva- ja märkäruoan yhdistelmä

Laadukkaasta kuivaruoasta koira saa helposti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, ja monissa kuivaruoissa on myös erilaisia tehoaineita, jotka tukevat esimerkiksi nivelten, turkin ja ihon, virtsateiden sekä suoliston hyvinvointia. Kuivaruoan ohella voi ja kannattaa tarjoilla myös joko raaka-ruokatuotteita tai lihaisaa märkäruokaa!

Laadukkaat täysravinto-merkityt märkäruoat sopivat tarjoiltavaksi sellaisenaan, mutta myös osaksi sekä kuiva- että raakaruokavaliota. Monet koirat hullaantuvat herkullisen märkäruoan muhevasta mausta, mutta märkäruoan tarjoilemisella on myös muita hyviä puolia:

  • Laadukas märkäruoka on usein vähäkalorisempi vaihtoehto kuin kuivaruoka ja maistuu kaikkein nirsoimmallekin koiralle.
  • Useimmissa märkäruoissa on korkea lihapitoisuus.
  • Voit täyttää Kong-lelun märkäruoalla, jolloin koira pääsee toteuttamaan sille luontaista käytöstä, eli työskentelemään ruokansa eteen.
  • Etenkin kesällä koiralle kannatta tarjoilla nestepitoisia märkä- tai raakaruokatuotteita (luuttomia, jos koira syö muuten kuivaruokaa): niistä koira saa nestettä maistuvassa muodossa!

Tiesitkö tämän

Täysravinto vai täydennysravinto

Lain mukaan (rehulainsäädäntö) lemmikinruokapakkauksesta tulee ilmetä, onko kysymyksessä täys- vai täydennysravinto. Täysravinto täyttää sellaisenaan koiran jokapäiväiset tarpeet, kun taas täydennysravinto ei ole ravintosisällöltään tasapainotettua, joten sen rinnalla on suositeltavaa tarjota esimerkiksi kuivaruokaa.

  • Voit ruokkia koirasi vaikka pelkällä märkäruolla, jos tuote on täysravinto.
  • Täydennysravinto soveltuu hyvin kuivamuonan rinnalle ruokavaliota täydentämään.

Tarkista siis tuotepakkauksesta ravintosisällön lisäksi onko ruoka täys- vai täydennysravintoa erityisesti silloin, jos koirasi syö pääasiallisena ravintonaan märkäruokaa.

Uuteen ruokavalioon totuttelu

Usein märkä-, kuiva- tai raakaruoan lisääminen koiran ruokavalioon sujuu ilman sen suurempia mahan murinoita, kunhan uutta ruokaa lisätään asteittain. Täältä voi lukea lisää koiran ruoan vaihtamisesta!

Nutrima

Purenatural

Maukas