Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Paras kuivaruoka koiralle

Tasapainotettu, lihaisa kuivaruoka on helpoin valinta, kun haluat tarjota koirallesi sen kaikki tarpeet täyttävää ravintoa. Mitä kuivaruoan valinnassa sitten kannatta huomioida? Miten seikkailla erilaisten kuivaruokien viidakossa? Lue vastaus tästä artikkelista!

Kaukonäköinen kustannuslaskelma

Sairaudet heikentävät aina koiran elämänlaatua ja kurittavat omistajan kukkaroa kohonneina eläinlääkäri- ja lääkintäkuluina. Omistajan voisikin olla hyvä arvioida ruokinnan kuluja myös lemmikin terveyden näkökulmasta. Laadukkaatkaan ruoat eivät paranna sairauksia, mutta lemmikille sopiva ravinto nostaa eläimen vireyttä ja elinvoimaa. Hyvä vastustuskyky ja kokonaisvaltainen hyvinvointi saattavat puolestaan ennaltaehkäistä monia ongelmia.

Miksi kuivaruoka?

Laadukkaasta kuivaruoasta koira saa helposti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, ja monissa kuivaruoissa on myös erilaisia tehoaineita, jotka tukevat esimerkiksi nivelten, turkin ja ihon, virtsateiden sekä suoliston hyvinvointia. Jos haluat aktivoida koiraa ruokailun yhteydessä, on nappuloiden tarjoilu aktivointilelusta loistava virikkeellistäjä ihan jokaiselle kuonolaiselle!

Miksi kuivaruoka 1 Miksi kuivaruoka 2 Miksi kuivaruoka 3

Laajasta valikoimastamme löydät sopivan kuivaruoan jokaisen koiran yksilöllisiin tarpeisiin!

Raksusta asiaa: Mistä tunnistat laadukkaan kuivaruoan?

 • Laadukas raksu sisältää runsaasti lihasta peräisin olevaa proteiinia.
 • Laadukkaassa täysravintonappulassa on kaikki ystäväsi tarvitsemat ravintoaineet. Lisäksi useissa kuivaruoissa on paljon luonnollisia tehoaineita, jotka tukevat esimerkiksi nivelten, turkin ja suoliston hyvinvointia.
 • Rasva on koiralle välttämätöntä, joten sitä pitäisi löytyä nappulasta oikea määrä. Esimerkiksi pennut ja emot tarvitsevat rasvapitoisempaa ravintoa, kun taas ylipainoisille koirille riittää pienempi määrä rasvaa.
 • Laadukas raksu sisältää kohtuullisen määrän hiilihydraatteja ja ripauksen suoliston hyviä bakteereja ruokkivaa kuitua.
 • Laadukas kuivaruoka EI sisällä keinotekoisia säilöntäaineita tai sokeria.

Vinkit sisällysluettelon nuuskimiseen

Kuivaruokaviidakossa seikkailu voi olla haastavaa kaikkein etevimmällekin koiralle, sillä ruoka voi vaikuttaa ensivilkaisulla oivalliselta, mutta pussin takaa paljastuukin lista epämääräisiä raaka-aineita. Ota siis nämä vinkit avuksesi:

 • Kun aloitat ruoan sisällysluettelon nuuskimisen, tarkasta ensimmäiseksi raaka-aineiden järjestys: ensimmäisenä listalla on se raaka-aine, jota ruoassa on eniten. Koska koira on ruoansulatukseltaan lihansyöjä listan kärjessä tulisi olla liha.
 • Joskus voi olla hankala tietää, että ruoka todella sisältää aitoa lihaa. Jos sisällysluettelossa on vain yleinen maininta eläinperäisistä tuotteista, voivat ne olla peräisin melkein mistä tahansa eläimestä, ja melkein mitä tahansa osia. Myös roippeita, kuten ihoa, keuhkoja ja sidekudoksia. Laatua ei tarvitse kätkeä epämääräisten termien taakse: Mitä tarkemmin lihan lähde, kuten vaikkapa kana, lammas tai kala, on mainittu, sitä paremmin voit luottaa sen laatuun.
 • Tarkista, ettei ruoka sisällä sokeria tai keinotekoisia makuaineita. Aidosti lihaisa ruoka ei niitä kaipaa!

Mitä monimutkaisten raaka-ainetermien taakse kätkeytyy?

Monissa laadukkaissa täysravinnoissa on erilaisia lemmikin hyvinvointia tukevia tehoaineita, joiden monimutkaiset nimet voivat aluksi hämmentää. Alla oleva lista avaa näitä tehoaineita tarkemmin:

 • Mannan- ja frukto-oligosakkaridit (MOS ja FOS) ovat ruoansulatusta ja suoliston hyvinvointia tukevia prebiootteja.
 • Natriumheksametafosfaatti on turvallinen, suun hyvinvointituotteista tuttu raaka-aine, joka auttaa ehkäisemään hammaskiven muodostumista.
 • Selluloosa on kasvikuuidusta peräisin oleva liukenematon kuitu, joka tukee suolen toimintaa ja ulosteen optimaalista koostumusta. Selluloosa tekee myös nappuloista rapeita, jolloin ne puhdistavat myös hampaita.
 • Ammoniumkloridi auttaa ylläpitämään virtsateiden optimaalista pH-tasapainoa.
 • Glukosamiini, MSM (metyylisulfonyylimetaani) ja kondroitiini hellivät niveliä.
 • Tauriini on kissoille elintärkeä ja koirillekin hyödyllinen aminohappo, joka tukee sydämen terveyttä ja auttaa tukemaan näön kehittymistä sekä ehkäisee sen heikkenemistä.
 • Metioniinin uskotaan auttavan virtsan happamoittamisessa ja sillä on myös tehtävä karvan proteiinin eli keratiinin muodostumisessa.
 • L-karnitiini on lihasta saatava aminohappo, joka tukee kehon rasva-aineenvaihduntaa ja lihasten kehittymistä.
 • Tokoferolit ovat rasvaliukoisia E-vitamiiniyhdisteitä, joita käytetään luonnollisena säilöntäaineena. Saadaan esim. rosmariinista.
 • Yucca shidigera -uute edistää ruoansulatusta ja auttaa ehkäisemään suolistoperäisiä, epämiellyttäviä hajuja sitomalla ammoniakkimolekyylejä suolistossa.

Mitä tarkoittavat termit holistinen ja hypoallergeeninen ruoka?

Eri ruoista voidaan käyttää tarkentavia lisätermejä.

 • Holistinen eli kokonaisvaltainen ruoka sisältää erittäin korkealaatuiset raaka-aineet ja tuotantoprosessit sekä patentoidut prosessit, joilla vaikutetaan ruoan sulavuuteen. Lihapitoisuus on korkea ja rasvojen laatuun on kiinnitetty erityishuomiota. Holistisessa ruoassa voidaan sanoa olevan terveyttä tukevia ainesosia.
 • Hypoallergeeninen ruoka ei sisällä yleisimmin allergioita aiheuttavia ainesosia. Näihin lasketaan usein muun muassa vehnä, soija, maissi, porsaan- sekä naudanliha ja maitotuotteet.

Hyvinvoivan koiran resepti

Grain free eli viljaton koiranruoka

Jos koiran vatsa on usein löysällä tai iho kutisee, syy voi löytyä ruokakupista. Herkemmille lemmikeille viljaton koiranruoka saattaakin olla tie kiinteämpään kakkaan ja kutisemattomaan ihoon. Monesti viljattomissa koiranruoissa muutkin raaka-aineet ovat hypoallergeenisia ja lihan osuus korkeampi, joka myös edesauttaa ruoan sulavuutta, ja siten myös parantaa jätöksien koostumusta. Onkin hyvä muistaa, ettei ongelman aiheuttaja välttämättä ole viljat tai ainakaan kaikki viljat, sillä käsite on melkoisen laaja: joku koira nimittäin saattaa olla auttamattoman allerginen vehnälle, mutta sietää taas hyvin riisiä kohtuullisissa määrissä.

Mitä tehdä, jos koira ei syö? Vinkit nirsokirsun kesyttämiseen

Koira on tunnettu läpi historian ruokarohmuna, jonka elämän keskiössä sijaitsee T-luupihvi ja kinkkukiusaus. Mutta mitä jos koira tuntuukin nyrpistävän nenäänsä ruokakupilleen? Koiran nirsoilu on yllättävän yleinen ongelma, joka herättää huolta lemmikinomistajassa – usein hyvästä syystäkin. Heikolla ruokahalulla varustettu lemmikki saattaa ajan myötä alkaa kärsiä aliravitsemuksesta ja ravintoaineiden puutoksista johtuvista terveysongelmista. Lue lisää koiran nirsoilun syistä ja nappaa talteen parhaat vinkit nirsokirsun kesyttämiseen!

Kakka kertoo kuulumiset

Päivittäinen pökäleiden poimiminen antaa mainion mahdollisuuden koiranomistajalle lopputuotteen ja sitä kautta ravinnon sopivuuden tarkasteluun. Mitä kaikkea kakasta sitten voi päätellä? Lue vastaus täältä!

Mikä on paras kuivaruoka koiralleni?

Jokainen koirakansalainen on yksilö, jolla on myös yksilölliset tarpeet ravinnon suhteen. Se mikä on toiselle lemmikille parasta ruokaa, ei ehkä sovi toiselle heiluhännälle. Monien asiakkaidemme koirien sekä henkilökuntamme lemmikkien hyväksi havaittuja suosikkiruokia ovat:

Nutrima

Purenatural

Barking Heads