Rajaa tuotteet

Lintujen asuminen

Lemmikkilinnun tärkein varuste on sopiva ja turvallinen häkki. Häkin on oltava tarpeeksi tilava – liian suurta häkkiä ei linnulle oikeastaan voi ostaa.

Vaikka häkki onkin linnun asumus, täytyy sen päästä myös päivittäin lentämään vapaana. Linnulle kannattaakin rajata oma huone, johon sen voi päästää päivittäin lentämään. Tee huoneesta lintuturvallinen: varmista esimerkiksi, ettei lintu pääse käsiksi linnuille myrkyllisiin aineisiin, myrkyllisiin kasveihin tai sähköjohtoihin.


Lintuhäkin varusteet

Linnun häkistä tulisi löytyä ainakin seuraavat asiat:

  • Ruoka- ja juoma-astiat, joiden sopiva määrä riippuu lintujen määrästä ja ruokavaliosta. Yleensä suositellaan vähintään kahta ruoka-astiaa: toinen siemenille ja/tai pelletille ja toinen tuoreruoalle.
  • Kylpyastia, sillä monet linnut nauttivat kylpemisestä ja kaikkien lintujen höyhenet tarvitsevat hieman kosteutta pysyäkseen kunnossa.
  • Eripaksuisia orsia. Orret ovat yksiä tärkeimmistä lintujen varusteista, sillä ne vaikuttavat linnun viihtyvyyteen ja jalkojen terveyteen. Ylimpien orsien tulisi olla ihmisen pään korkeudella, jotta linnut tuntisivat olonsa turvalliseksi.
  • Linnuille tarkoitettu UV-lamppu, jonka tulisi olla päällä linnun valveillaoloajan eli n. 12 tuntia vuorokaudessa.
  • Kiipeilytelineitä ja köysiä, joissa on myös mahdollisesti nakerrettavaa, ovat hyödyllinen lisä jokaisen linnun häkkiin.
  • Monet linnut pitävät myös keinussa keinumisesta.
  • Muita virikkeitä, kuten nokalla käsiteltäviä leluja. Esittele lelut linnulle aina varoen, sillä muuten se saattaa säikähtää niitä.

Pesäkoppi ei ole pakollinen varuste, ellet ole aikeissa pesittää lintujasi. Luonnossa linnut nukkuvat yleensä puiden oksilla, joten häkissäkin ne valitsevat usein nukkumapaikakseen orren.

Häkin sijainti

Häkkiä ei sovi sijoittaa kovin lähelle ikkunaa, eikä muuhunkaan vetoisaan paikkaan. Kaikki lemmikkilintulajit ovat alun perin kotoisin trooppisilta seuduilta, joten ne ovat hyvin herkkiä kylmälle.

Häkkiä ei myöskään kannata sijoittaa keskelle huonetta, vaan mielellään niin, että ainakin yksi häkin seinä olisi huoneen seinää vasten. Näin linnut tuntevat olonsa turvallisemmaksi, kun niiden selusta on turvattu. Aroille linnuille vielä parempi paikka on huoneen nurkassa.

Lintuhäkin paikka ei ole keittiössä, sillä ruoanlaitosta voi syntyä erilaisia linnuille vaarallisia höyryjä.

8 Nimike(ttä)

/ sivu

Taulukkona  Listana 

Laskeva

8 Nimike(ttä)

/ sivu

Taulukkona  Listana 

Laskeva

Back to top