Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koirien ja kissojen ylipaino

Ylipaino on nykypäivänä länsimaisilla lemmikeillä yhtä yleistä kuin ihmisilläkin. Alueesta riippuen n. 20-60 % koirista ja n. 20-55 % kissoista on ylipainoisia tai lihavia. Ylipainon terveysriskit ovat hyvin tunnettuja – se altistaa lemmikin mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksille, sydän- ja hengitystieoireille sekä ihotulehduksille. Myös elimistön hormoni- ja eritystoiminta ja niiden ylläpito häiriintyvät ylipainon myötä, vaikuttaen esimerkiksi verensokerin säätelyyn. Erityisesti kissoilla sokeritauti on yleinen seuraus ylipainosta.


Ylipainon arviointi

Koiran ja kissan ylipainon toteaminen ei ole vaikeaa, mutta pikkuhiljaa tapahtuvia muutoksia omassa lemmikissä on usein vaikea havaita. Ylipainon arvioinnissa käytetään sekä vaakaa että mittanauhaa, mutta myös silmämääräistä arviointia ja tunnustelua. Lemmikin punnitsemisen lisäksi kehonkunnon (body condition score, BCS) arviointi auttaa hahmottamaan mahdollisen ylipainon määrän. Kehonkunto määritellään tunnustelemalla rasvan määrää erityisesti kylkiluiden päältä sekä arvioimalla eläimen vyötärön erottuvuutta. Kissoilla ylipaino voi myös aiheuttaa rasvapatjan kertymisen mahan alle.

Laihdutuksen aikainen ruokinta

Laihduttaessa lemmikin energiansaantia rajoitetaan normaalitarpeeseen verrattuna. Turvallinen laihdutustahti lemmikille on noin 1 % elopainosta viikossa, eli laihdutus kestää käytännössä aina useita kuukausia. Onnistuneen painonpudotuksen jälkeen on tärkeää jatkaa aiempaa kevyemmällä ruokavaliolla, sillä lemmikit lihovat helposti uudelleen laihdutuksen jälkeen.

Sen sijaan että laihduttavalle eläimelle annettaisiin aiempaa pienempi annos normaalia ruokaa, kannattaa painonpudotukseen käyttää vähemmän energiaa sisältäviä ruokavaliota. Laihdutukseen tarkoitetut Royal Canin -ruokavaliot ovat vähärasvaisia ja matalaenergisiä, mutta sisältävät runsaasti valkuaisaineita lihaskunnon ylläpitoon sekä kaikkia tarvittavia suojaravintoaineita oikeassa suhteessa ruoan energiapitoisuuteen ja suositeltuun annostukseen nähden. Ruoan riittävällä kuitupitoisuudella ja oikealla kuitukoostumuksella voidaan ylläpitää lemmikin kylläisyydentunnetta. Riittävä kylläisyydentunne on tärkeä osa lemmikin ruokahalun säätelyä ja auttaa myös omistajaa pidättäytymään suunnitellussa ruokinnassa, kun koira tai kissa ei vaikuta jatkuvasti nälkäiseltä.

Mikäli ylipaino on hyvin lievää tai lemmikin paino on jo saatu ihanteelliseksi, voi ruokavaliona käyttää kevyitä Light tai Sterilised -ruokia. Suuremman ylipainon ja selkeän liikalihavuuden kohdalla laihdutus on syytä toteuttaa eläinlääkärin valvonnassa, käyttäen laihdutukseen tarkoitettuja, hyvin vähäenergisiä erikoisruokavaliota. Painonpudotukseen ja -hallintaan sopivia ruokavaliota löytyy sekä kuivaruokana että säilykkeenä.


Ruokintakäytännöt syyniin

Oikean ruokavalion lisäksi lemmikin ruokintakäytännöt on syytä tarkistaa. Kaikki ylimääräiset makupalat ja ruoantähteet jätetään pois ja palkitsemiseen käytetään joko päivittäisestä ruoka-annoksesta sivuun otettua ruokaa tai vähäkalorisia herkkuja. Ruokintahetken pitkittämiseksi ja monipuolistamiseksi koira ja kissa voidaan ruokkia esimerkiksi aktivointilelujen avulla. Yhden henkilön on syytä vastata lemmikin ruokinnasta, ja myös kotona käyville vieraille on hyvä mainita, että makupalat eivät ole lemmikille sallittuja. Ruokavalion tueksi koiralle suunnitellaan sen kuntotasoon sopiva liikuntaohjelma, sillä pienikin aktiivisuuden lisääminen auttaa kuluttamaan enemmän energiaa. Kissan kohdalla aktiivisuustasoa voidaan nostaa esimerkiksi säännöllisillä leikkituokioilla.

Paras tapa ehkäistä ylipainon mukanaan tuomia ongelmia on tietenkin pyrkiä hyvään painonhallintaan läpi elämän. Oikeanlainen, iän, koon, elämänvaiheen ja aktiivisuuden huomioiva ruokinta ja riittävän aktiivisuuden varmistaminen ovat iso osa lemmikin hyvinvoinnista huolehtimista. Jos painoa kuitenkin on päässyt kertymään, kannattaa asialle aina tehdä jotain. Tutkimusten mukaan jo 5 % painonpudotus parantaa lemmikin elämänlaatua lihavuuden mukanaan tuomien vaivojen hieman helpottaessa.

Royal Canin ruoat