Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kissan elekieli

Uudelle kissanomistajalle kissan elekieli voi tuottaa alkuun hankaluuksia, sillä monet kissan eleet ja ilmeet ovat hyvin pieniä ja hienovaraisia. Tämä kokoamamme pieni kissa-suomi-sanakirja auttaa sinut alkuun kissojen elekielen ymmärtämisessä!

Ystävällisen kissan eleet

 • Itsevarma ja luottavainen kissa kulkee rennosti, mutta pää pystyssä ja uskaltautuu kulkemaan avoimienkin tilojen läpi.
 • Silmien siristely ja niiden sulkeminen hidastetusti ovat ystävällinen ele, jolla ihminenkin voi kertoa kissalle, että on rento ja ei aio olla vaaraksi.
 • Vastaavasti kissa kokee suoran ja katkeamattoman tuijotuksen hyvin uhkaavana. Etenkin vieraan kissan kanssa kannattaa sulkea välillä hitaasti silmiään ja kääntää katseensa kissan ohi.
 • Selälleen tai kyljelleen heittäytyminen on suuri luottamuksen osoitus – mutta se EI useinkaan ole kutsu tulla rapsuttamaan pehmeää mahaa.
 • Kissa leipoo rytmikkäästi tassuillaan mielellään etenkin pehmeitä alustoja (kuten omistajansa mahaa), kun se kokee olonsa erityisen mukavaksi ja turvalliseksi.
 • Etenkin pennut kutsuvat leikkiin kääntämällä kylkensä kohti leikkikumppaniaan ja pomppimalla hieman tasajalkaa selkä ja häntä kaarella.

Naukuminen on kissan tapa kertoa ihmiselle, että se haluaa jotakin. Usein ajattelemme heti, että haluamisen kohteena on ruoka, mutta se voi aivan yhtä hyvin olla myös ihmisen huomio, silitykset, leikki tai vaikkapa oven avaaminen.  

Epävarman kissan eleet

 • Hieman hermostunut kissa voi osoittaa epävarmuutensa nuolaisemalla nenänpäätään.
 • Varautunut kissa kulkee matalana pitkiin, “hiihtävin” askelin, korviaan käännellen.
 • Hyvin pelokas kissa painautuu lattiaan ja etsii katseellaan piilopaikkaa. Sen korvat ovat littanoina päätä myöten.
 • Kun kissa joutuu puolustautumaan, se kääntää kylkensä vastustajaa kohti korvat luimussa ja selkä ja häntä kaaren muotoisena. Sama asento toimii myös kissan ollessa makuulla, jolloin sillä on kaikki kyntensä käytössään.

Kissan häntä

 • Pystyssä oleva häntä on ystävällinen tervehdysele. Hännän kärki voi myös kääntyä hieman koukkuun. Jos kyseessä on oikein mieluinen tapaaminen, saattaa kissa värisyttää häntäänsä hieman sivusuunnassa.
 • Toisin kuin koirilla, kissoilla hännän heiluminen liitetään ärsyyntymiseen, kiihtymiseen ja ristiriitaisiin tunteisiin. Hännän liikkeen voimakkuus kertoo tunteiden voimakkuudesta: vienosti heiluva hännänpää tarkoittaa vain vähäistä ärsyyntymistä, kokonaan puolelta toiselta heiluva häntä kunnon kiukustumisesta. Häntä viuhtoo yleensä vauhdikkaasti myös saalistuksen ja leikin aikana.

Kissan ääntely


Naukuminen

Naukuminen on kissan tapa kertoa ihmiselle, että se haluaa jotakin. Usein ajattelemme heti, että haluamisen kohteena on ruoka, mutta se voi aivan yhtä hyvin olla myös ihmisen huomio, silitykset, leikki tai vaikkapa oven avaaminen. Kissa voi oppia myös käyttämään erilaisia naukaisuja eri tilanteissa.

Kehräys

Kehräys on merkki kissan hyvästä olosta ja turvallisuuden tunteesta. Kissa voi kehrätä onnellisena omistajansa sylissä, mutta hyrinämoottori voi käynnistyä myös sen tavatessa tutun ja mukavan ihmisen tai löytäessä ihanan lelun.

On kuitenkin myös tavallista, että sairas tai vakavasti loukkaantunut kissa kehrää itseään rauhoitellakseen. On myös tutkittu, että matalataajuisella äänellä kuten kehräyksellä olisi positiivisia vaikutuksia luiden ja jänteiden paranemisprosessissa. Kehrääminen on kissan kehon omaa fysioakustista hoitoa.

Kurina

Kurinaa kissa käyttää sekä ihmisiä että toisia eläimiä tai lajikumppaneita tervehtiessään. Toisinaan tämä hieman kysyvän kuuloinen mutta iloinen ”kurrr?” kuullaan myös kun kissa näkee jotain tuttua ja kivaa, esimerkiksi jonkun lempileluistaan.

Sähinä ja murina

Sähinä on varoitus, jolla kissa kertoo haluavansa sähinän aiheuttajan poistuvan. Murina on varoitus, joka kannattaa ottaa sähinää vakavammin, sillä jos muriseva kissa ei pääse pakoon tai sitä ei jätetä rauhaan, se todennäköisesti joutuu puolustautumaan.

Säksätys

”Käkätys” tai ”säksätys” on turhautumisesta aiheutuvaa sijaistoimintaa. Sitä pääsee todistamaan usein silloin, kun kissa esimerkiksi näkee ikkunan takana linnun.

Asiantuntijamme kertoo videolla lisää kissojen elekielestä.