Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kissan hankinta

Onneksi olkoon. Olet päätynyt tälle sivulle etsimään hoitokeinoa parantumattomaan tautiin nimeltä kissakuume. Siihen on olemassa ainoastaan yksi tehokas hoitomuoto: oman silkkitassun hankkiminen. Tiedätkö, se on yksi parhaita valintoja, jonka voit tehdä!

Kissa on lujasti ihmiseen kiintyvä lemmikki, suuri persoona ja uskollinen ystävä siinä missä koirakin. Kun hankit itsellesi ikioman viiruhännän, sitoudut samalla noin viidentoista vuoden ajaksi vastaanottamaan sydämellistä tassuterapiaa ja rajattomasti rakkautta. (Lisäksi saat ihan ikioman huonekasvien tuunaajan, yöriehujan ja sohvanraatelijan…) Kissan hankinnan ei tulisi koskaan olla kevyt päätös vaan harkintaan perustuva, vastuullinen ratkaisu. Maailma on kodittomia kissoja täynnä, koska lemmikki on otettu ja hylätty kevyin perustein.

Kun olet tehnyt harkitun ratkaisun, ja päätät liittyä lemmikinomistajien iloiseen joukkoon, saatat miettiä, mistä voit hankkia oman kissakaverin? Entä mitä asioita olisi tärkeää huomioida ennen kuin silkkitassu sipsuttelee uuteen kotiinsa. Tästä artikkelista löydät vastaukset näihin ja moniin muihinkin kysymyksiisi.

Pentu vai aikuinen kissa?

Molemmissa vaihtoehdoissa on omat etunsa ja haasteensa. Pieni, luovutusikäinen (14-16-viikkoinen) kissanpentu on kuin tyhjä taulu, joka janoaa kokemuksia, kiintyy perheeseensä nopeasti ja on valmis kietomaan sinut käpälänsä ympärille. Pentua on helppo kouluttaa ja sillä ei ole menneisyyden mukanaan tuomia huonojen kokemusten aiheuttamia taakkoja. Kun pennun huolelliseen sosiaalistamiseen kiinnittää huomiota, siitä saa rohkean, maailmaa syleilevän kumppanin.

Toisaalta kissataimi on täynnä energiaa, jonka se voi kanavoida tylsistyneenä sohvan uusmuotoiluun, kaappien tyhjentämiseen, hortonomisiin harrastuksiin tai yölliseen varvasjahtiin. Se tunkeutuu taatusti kaikkien mahdollisten kodinkoneiden sisään, luikertelee tuuletusikkunasta pihalle ja kiipeilee sälekaihtimia pitkin. Jaa että milloin se rauhoittuu? Niinpä. Jos sinulla on kosolti huumorintajua, kärsivällisyyttä ja sisustusmaku joka sallii kissamaisen luovuuden, saattaa pentu olla sinua varten!

Kissanpentu on tärkeää sosiaalistaa hyvin, jotta siitä kasvaisi reipas ja rohkea lemmikki. Katso videolta kissa-asiantuntija Jaana Pohjolan vinkit!

Koti aikuiselle kissalle?

Aikuinen kissakaveri saattaa olla aluksi pelokas, ja sillä saattaa olla käytös- tai terveysongelmia, joiden vuoksi se on hylätty. Usein tällaisesta kodinvaihtajasta saa upean eläinystävän, kun kulkuri hoidetaan kuntoon ja sille tarjotaan turvallinen koti, kosolti aikaa ja runsain mitoin rakkautta. Kodinvaihtajakissoilla on melkein poikkeuksetta suuri sydän: kun uusi ikioma ihminen on todettu turvalliseksi, kiintyy adoptoitu lemmikki erityisen lujasti omistajaansa. Aikuinen kissa on todennäköisesti jo muodostanut omat rutiininsa ja se osaa usein elää (taustoista riippuen) saumatonta rinnakkaiseloa ihmisten kanssa. Aikuisen lemmikin adoptoiminen helpottaa aina myös löytöeläintalojen taakkaa ja tarjoaa yhdelle kodittomalle kissakansalaiselle sen kaipaaman hyvän elämän.

Joskus kasvattajien luona etsivät kotia myös aikuiset rotukissat. Lemmikki on saattanut päätyä takaisin kasvattajalle omistajan muuttuneen elämäntilanteen vuoksi tai kasvattaja on päätynyt luopumaan jostakin aikuisesta kissastaan, joka ei tule toimeen talouden muiden kissojen kanssa.

Monirotuinen vai rotukissa?

Rotukissaa hankkiva voi jo etukäteen pohtia, minkälainen turkki omaa silmää miellyttää ja kuinka paljon ja usein eläinystävän karvapeitettä jaksaa huoltaa. Usein roduista voidaan myös kertoa hallitsevia luonteenpiirteitä ja tyypillisiä ominaisuuksia, vaikkakin myös rotujen sisällä on aina paljon vaihtelua yksilön luonteesta ja persoonallisuudesta riippuen. Rotukissasta osataan arvioida viitteellisesti sen tuleva aikuiskoko ja perinnöllisistä sairauksista tiedetään melkoisesti. Rotukissa on myös ehdoton valinta silloin, jos tunnet kiinnostusta näyttelyharrastusta kohtaan.

Tunnetpa sitten vetoa rotukissaan tai ihaniin maatiaisiin, on jokaisen kissan lajittypilliset tarpeet samanlaiset – rotuun tai ”roduttomuuteen” katsomatta. Kissat ovat lajina pysyneet hämmästyttävän yhtenäisinä ja niiden sisällä elää sataprosenttinen saalistaja ulkonäöstä riippumatta.

Monirotuinen, eli maatiaiskissa, on usein geeniperimältään tuntematon. Siksi sen mahdollista aikuiskokoa ja hallitsevia luonteenpiirteitä on liki mahdotonta etukäteen edes arvailla. Usein maatiainen on konstailematon ja liioittelematon peruskissa. Monirotuisten turkeissa on vaihtelua valtavasti, mutta oli karvapeite millainen tahansa, sitä täytyy säännöllisesti hoitaa. Maatiaiset ovat suosituimpia kissakansalaisia Suomessa – ehkäpä juuri niiden juurevan ulkonäön ja käyttäytymisen vuoksi. Myös monirotuisen lemmikin kanssa voi harrastaa niin halutessaan, esimerkiksi kissa-agility soveltuu jokaiselle vetreälle viiksekkäälle.

Tunnetpa sitten vetoa rotukissaan tai ihaniin maatiaisiin, on jokaisen kissan lajittypilliset tarpeet samanlaiset – rotuun tai ”roduttomuuteen” katsomatta. Kissat ovat lajina pysyneet hämmästyttävän yhtenäisinä ja niiden sisällä elää sataprosenttinen saalistaja ulkonäöstä riippumatta.

Mistä rotukissan voi ostaa?

Jos olet päätynyt hankkimaan rotukissan, voit kysellä sekä aikuisia kodinvaihtajia että pentuja suoraan rodun kasvattajilta. Lisätietoa rotukissoista löytyy esimerkiksi Suomen rotukissayhdistyksestä (SUROK) sekä Suomen Kissaliitto Ry:stä. Joidenkin rotujen pentuja voi joutua odottamaan pitkäänkin, joten tiedusteluja kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Kissanpentujen suositeltava luovutusikä on 16 viikkoa.

Mistä tunnistat vastuullisen kasvattajan?

Jotta kissataimesi saisi elämäänsä mahdollisimman hyvän alun heti ensiaskeleista asti, osta aina pentu hyvämaineiselta ja vastuuntuntoiselta kasvattajalta. Hyvä kasvattaja:

  • pohtii huolellisesti, millaisen emän ja isän valitsee pentueelle
  • on kiinnostunut rodun terveydentilasta ja huomioi sen jalostusvalinnoissa
  • huolehtii emän hyvinvoinnista ja madotuksesta tarkoin jo tiineysaikana
  • tarkistuttaa pennut eläinlääkärillä ennen luovutusta ja huolehtii niiden madotuksesta
  • sosiaalistaa ja käsittelee päivittäin jokaista pentua ja viettää niiden kanssa aikaa
  • kertoo mahdollisille pennunostajille rodusta ja tarjoaa tukeaan myöhemminkin
  • ei luovuta pentua kenelle tahansa ostajalle, vaan on kiinnostunut tulevasta kodista
  • päästää pennunostajan kotiinsa tutustumaan sekä emään että pentuihin
  • valitsee tai auttaa valitsemaan sopivan pennun jokaiselle ostajalle
  • rekisteröi ja tunnistusmerkitsee aina pennut sekä tekee kirjalliset sopimukset, kuten kauppakirjan.

Hyvästä ja vastuullisesta kasvattajasta on valtavasti tukea ja turvaa uudelle pennunomistajalle. Usein kissakaverin kasvattajasta tulee luottohenkilö jopa koko lemmikin elämän ajaksi. Asiantunteva kasvattaja on siis kultaakin kalliimpi aarre!

Mistä maatiaiskissan voi hankkia?

Jos haluaisit tarjota kodin maatiaiskissalle, kannattaa olla yhteydessä lähimpiin löytöeläintaloihin. Asukastilanne niissä muuttuu jatkuvasti, mutta usein syksyisin löytöeläintaloille ajautuu runsas joukko sydämettömien ihmisten hylkäämiä kesäkissoja. Kotia etsii myös runsas joukko viiksekkäitä, jotka ovat päätyneet talolle esimerkiksi omistajan elämäntilanteen muututtua radikaalisti sekä karkureita, jotka eivät ole koskaan löytäneet tietään takaisin alkuperäisen omistajan luokse. Löytöeläintalojen kautta uutta adoptiokotia etsivät niin aikuiset kissat kuin pennutkin.

Joskus monirotuisille pennuille etsitään kotia myös lehti-ilmoituksilla tai internetin myyntipalstoilla. Muistathan, että kissanpentu tarvitsee emoaan mieluiten jopa16-viikkoiseksi asti, pentua ei siksi ole suositeltavaa ottaa paikasta, jossa siitä pitää päästä eroon ennen luovutusikää.

Oletko kiinnostunut kodittoman lemmikin adoptoimisesta? Lue aiheesta lisää täältä.

Kissan mikrosiru

Vaikka hankkisit monirotuisen kotikissan, se on suositeltavaa aina tunnistusmerkitä. Mikrosiruja laittavat kissoille eläinlääkärit ja muut siruttajat. Myös maatiaiskissan sirun tiedot voi liittää Kissaliiton Omakissa-palveluun. Suuri joukko karkureita päätyisi vuosittain löytöeläintalojen sijaan oikeille omistajilleen, jos ne olisivat asianmukaisesti tunnistusmerkitty mikrosirulla. Siruttaminen on nopeaa ja huokeaa, lisäksi se on paras mahdollinen turva, jos joskus käy niin ikävästi, että lemmikki livahtaa karkuteille.

 

Kissan vakuutus

Valloitti kotisi ja sydämesi sitten minkälainen minitiikeri tahansa, suosittelemme aina eläinystävän vakuuttamista. Lähes kaikki vakuutusyhtiöt tarjoavat lemmikkivakuutuksia. Vertaile niitä ja pyydä tarjouksia.

Kiitos, että luit tämän artikkelin. Tiedätkö, että jossain on juuri sinulle ikioma tassuterapeutti, kissakaveri, joka odottaa pääsyä omaan kotiin? Siispä tervetuloa eläimiä rakastavaan joukkoomme! Me Mustilla ja Mirrillä olemme kaverinasi karvaisessa arjessa – vuoden jokaisena päivänä!

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.