Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kissanpennun sosiaalistaminen - mitä ja miksi

Sosiaalistaminen tarkoittaa sitä, että kissanpennulle tarjotaan uusia kokemuksia erityisen otollisessa kehitysvaiheessa. Kissanpennun tärkein sosiaalistumiskausi ajoittuu 2–7 elinviikon välille. Kasvattaja onkin tärkeässä roolissa esitellessään elämää pienille pennuille. Kun pentu saapuu sinulle 14 viikon ikäisenä, tulisi uusiin asioihin totuttamista jatkaa heti kotiutumisen jälkeen. Ota tämä pentusi elämänvaihe vakavasti. Sosiaalistamisesta riippuu paljolti se, minkälainen on kissasi koko loppuelämä.

Mitä hyötyä sosiaalistamisesta on?

Sosiaalistaminen on avain rentoon elämään. Totuttamalla pentua uusiin asioihin ennaltaehkäiset arkuutta, pelkotiloja ja niiden seurauksena syntyvää stressiä. Arki on helppoa kissan kanssa, joka suhtautuu huolettomasti uusiin asioihin.

Tällä viikolla kissanpennulle voi esitellä vaikka näitä…

  • kodin askareet, kuten imurointi ja pesukoneen äänet
  • ovikellon ääni
  • perheen muut lemmikit
  • kaksi uutta ihmistä
  • leikki-ikäinen lapsi.

Vieraat ihmiset

Anna kissanpentusi tutustua aina omassa tahdissaan uusiin asioihin, kuten vieraisiin ihmisiin. Jos pentu haluaa aluksi vetäytyä tarkkailemaan tilannetta vaikka sohvan alle, anna sen tehdä niin. Useimmat pennut ovat uteliaita ja tulevat tutustumaan uuteen tilanteeseen heti kun se vaikuttaa turvalliselta. Kun lemmikki on saanut itsenäisesti tutustua uusiin ihmisiin ja oleilee tilanteessa rennosti, voi vieraasi tarjota pennulle herkullisia makupaloja. Jos pieni tiikerisi pitää esimerkiksi huiskaleikeistä, voi vieraasi leikittää pentua. Kun kissa yhdistää mukavat asiat vieraisiin, siitä tulee avoin ja rohkea aikuinen.

Lapset ja kissanpentu

Lapsen ja kissanpennun suhde on parhaassa tapauksessa tiivis ja hyväntuulinen. Molemmat luottavat toisiinsa, ja leikit sujuvat iloisesti. Lapsia ja kissanpentua ei kuitenkaan tule koskaan jättää keskenään valvomatta. Lapsi saattaa leikin tiimellyksessä innostua kiljumaan ja jahtaamaan pentua. Pieni silkkitassu taas voi väärällä hetkellä heittäytyä kotitiikeriksi, joka iskee kynsillä ja hampailla kiinni käteen. Kaikkien hyvinvointi ja turvallisuus on aina aikuisen vastuulla. Ketään ei saa kiusata – eihän?

uni

Uni täydentää uudet kokemukset

Sosiaalistamishetken päälle maistuu kunnon unet, jolloin uusi tieto ja opitut asiat painuvat pitkäkestoiseen muistiin. Lepo on yhtä tärkeää kuin uudet kokemuksetkin. Anna siis tuhinakuonon aina nukkua rauhassa.

Katso alta kissa-asiantuntijamme Jaana Pohjolan vinkit pennun sosiaalistamiseen.