Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kissanpentu tulee kotiin

Jotkut kasvattajat luovuttavat pennun jo 12 viikon ikäisenä uudelle omistajalleen, mutta uusimpien suositusten mukaan sen olisi parempi kasvaa emonsa hoivissa 14-viikkoiseksi. Tutkimusten mukaan myöhäisempi vieroitus parantaa kissan elämänlaatua! Muutto on kissataimelle aivan valtava elämänmuutos, ja sille tulee antaa aikaa sopeutumiseen. Joskus viiruhäntä saattaa vaikuttaa välittömästi uudessa kodissa häkellyttävän reippaalta. Se voi tutkia häntä tötteröllä talon kaikki nurkat. Ujompi kissa taas vetäytyy esimerkiksi sängyn alle, josta se tohtii tassutella pois vasta yön hiljaisuudessa. Oli kissan perusluonne millainen tahansa, sen tottuminen uuteen elämänmuutokseen vie aikaa muutamista päivistä pariin viikkoon.

Matkalla uuteen kotiin

 • Pentu saattaa voida huonosti autossa. Jos matka on pitkä, pidä pieniä taukoja ja tarjoa vettä.
 • Ota apuri matkalle mukaasi, joko ajamaan autoa tai huolehtimaan pennun hyvinvoinnista.
 • Säikähtänyt kissanpentu on hyvin vikkelä ja liukas, ja voi aiheuttaa vaaratilanteita autossa vapaana. Pennun on turvallisinta matkustaa kuljetuskopassa.

Oli lemmikkisi sitten vauhtikäpälä tai ujokuono, anna pienelle lemmikillesi aikaa, ymmärrystä ja rakkautta. Uusi perhe on sen koko maailma nyt ja tulevaisuudessa.

Tutustuminen kotiin ja perheeseen

 • Kun saavutte kotiin, anna pienokaisen tutustua uuteen ympäristöön omassa tahdissaan.
 • Näytä pennulle, missä sen hiekkalaatikko, peti ja muut tavarat sijaitsevat.
 • Rauhoita koti vieraista ensimmäisinä päivinä, kun kaikki on pennullesi uutta.
 • Vietä aikaa pentusi kanssa. Sinä olet tärkein ihminen kissallesi.
 • Anna pennun tulla yöllä sänkyyn, monet pikkutiikerit tutustuvat mielellään nukkuviin ihmisiin. Tuhinasi on turvallista.
 • Älä jätä pentua heti yksin. Myös kissa tarvitsee totuttamista yksinoloon.

Jokaisella kissanpennulla on oma, yksilöllinen luonteensa: Toiset ovat rohkeampia, toiset tarvitsevat enemmän aikaa harkita asioita. Luonne ja pennun varhaiset kokemukset vaikuttavat sen käyttäytymiseen uudessa kodissa. Oli lemmikkisi sitten vauhtikäpälä tai ujokuono, anna pienelle lemmikillesi aikaa, ymmärrystä ja rakkautta. Uusi perhe on sen koko maailma nyt ja tulevaisuudessa.

kotiutuminen

Huomioitavaa huoltajalle

Pennun koko elämä on juuri järkkynyt. Tästä syystä kaikki muut muutokset, pennun ruoan vaihtamisesta kodin remonttitöihin, kannattaa tehdä vasta myöhemmin. Voit auttaa kissanpentuasi kotiutumaan nopeasti, hankkimalla erinomaiset Feliway-tuotteet kotiisi.

Ensimmäiset askeleet uudessa kodissa ja ensimmäinen yö erossa omasta emosta voivat olla stressaava tilanne pienelle kissalle. Valmistele siis kotiin rauhallinen paikka, johon sijoitat pennun oman, turvallisen ja lämpimän pedin.

Mistä tietää, että pentu on sopeutunut uuteen kotiin?

Todellisen kotiutumisen voi havaita usein mm. näistä merkeistä:

 • Pieni unikuono alkaa nukkua erilaisissa asennoissa: kippurassa, selällään, sikeästi solmussa…
 • Pentu liikkuu rennosti kaikissa huoneissa, eikä se karttele keskilattiankaan poikki kävelemistä.
 • Kissanpentu alkaa harrastaa villejä juoksuhepuleita, tiikeriloikkia ja leikkii muutenkin paljon.
 • Ruoka maistuu hyvin ja pentu asioi hiekkalaatikolla muulloinkin kuin yön rauhassa.
 • Pentu suhtautuu rennosti ihmisiin ja saattaa hakea itse kontaktia.