Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiran murrosikä

Juuri kun ehdit huokaista helpotuksesta hankalimman pentuvaiheen jälkeen, nuoresta ystävästäsi on tullut rajojaan koetteleva riiviö. Kuulostaako tutulta? Älä ajaudu epätoivon valtaan. Koirateini tarvitsee nyt tukeasi ja johdonmukaista koulutusta, joiden avulla ei-toivotut muutokset käytöksessä saadaan kitkettyä.

Milloin koira tulee murrosikään?

Koira tulee murrosikään keskimäärin 6–15 kk iässä, pienille roduille se usein koittaa aikaisemmin, kun taas isommille myöhemmin. Vaihe menee yleensä ohi 1,5 vuoden ikään mennessä, mutta joillakin se voi kestää myöhempään. Koira aikuistuu täysin vasta noin 2–3 vuotiaana.

Mistä koiran murrosiän tunnistaa?

Murrosiässä koira saavuttaa sukukypsyyden, joka tarkoittaa nartulle ensimmäistä juoksuaikaa ja urokselle lisääntynyttä kiinnostusta narttukoiria kohtaan.

Joskus murrosikä tuo mukanaan myös ei-toivottuja muutoksia koiran käyttäytymisessä, kuten:

  • Lisääntynyt säikähtely ja pelko: koira saattaa säikkyä tuttujakin asioita, kuten roskapönttöä ja leijailevia lehtiä.
  • Tottelemattomuus: koira tuntuu yhtäkkiä olevan ”kuuro” peruskäskyille, jotka aiemmin sujuivat mallikkaasti.
  • Komentelu: koira koittaa saada huomiota tai haluamansa asian näykkimällä tai haukkumalla, koska ei turhautuessaan tiedä muutakaan tapaa.

On myös täysin normaalia, että koira ei enää innostu toisista koirista murrosiässä tai sen jälkeen, varsinkaan jos kyseessä on saman sukupuolen edustaja. Vaikka koirapuistossa kirmailun ei tarvitse kuulua jokaisen kuonolaisen päiväohjelmaan, on tärkeää, että ystäväsi osaa ohittaa muut koirat nätisti.

Vinkkejä koirateinin kesyttämiseen

On tärkeää, että murrosiän myllerryksessä koirateini ei jää yksin. Omistajalla on tärkeä rooli koiran tukena, turvana ja johdonmukaisena opastajana. Murrosiän tuomiin ei-toivottuihin käytöksiin kannattaa puuttua ajoissa, mutta älä koskaan rankaise ystävääsi niistä, vaan vahvista toivottuja käytöksiä positiivisen vahvistamisen avulla – näin ystävästäsi kasvaa kunnon koirakansalainen.

älä koskaan rankaise ystävääsi ei-toivotuista käytöksistä, vaan vahvista toivottuja käytöksiä positiivisen vahvistamisen avulla

Alla muutamia vinkkejä:

Kun pimeydessä vaanii ämpäri ja maassa leijaileva roska aiheuttaa kauhunväristyksiä:

Älä pakota koiraa kohtaamaan pelkoa silmästä silmään, vaan aloita ympäristöön totuttelu kärsivällisesti uudestaan. Kun kohtaatte uuden asian, tarkkailkaa sitä ensin etäältä. Palkitse koiraa, kun se tarkkailee kohteita rauhallisesti tai tarjoaa kontaktia sinuun. Näin ympäristöön tulevat erilaiset kohteet alkavat pikkuhiljaa muuttua koiran silmissä mahdollisuuksiksi. Jos koiraa selkeästi jännittää tai se pyrkii itse tilanteesta kauemmas, on tärkeää antaa sille mahdollisuus poistua tilanteesta.

Kun tänne-käsky kaikuu kuin kuuroille korville ja muutkin perusasiat tuntuvat unohtuneen:

Muistuttele perusasioita koirateinin mieleen päivittäisillä, lyhyillä ja helpoilla harjoituksilla, jotka varmasti onnistuvat. On tärkeää, että ystäväsi saa paljon onnistumisen kokemuksia. Palkitse koiraa sille mieluisella palkalla. Pysy itse kärsivällisenä, luotettavana ja johdonmukaisena, vaikka riiviön touhuissa ei tuntuisi olevan tolkkua.

Koulutuspalvelut

Kun koirateinistä on tullut vaativa komentelija:

Vaikka näykkiminen ja jatkuva haukkuminen eivät ole toivottavia tapoja, jokainen koira hyötyy siitä, että sillä on joskus mahdollisuus tehdä alotteita. Jos koiran pyyntöihin ei koskaan reagoida, koira voi stressaantua ja tuntea itsensä avuttomaksi. Siispä sen sijaan, että et reagoi koirateiniin ollenkaan, opeta ystävällesi, miten toivoisit sen käyttäytyvän.

Jos koira esimerkiksi hyppii vasten, pyydä koira istumaan ja palkitse koira istumisesta. Tehokkaita on, jos pystyt ennakoimaan tilanteen ja pyydät koiraa istumaan ennen hyppäämistä ja palkitset sen istumisesta.

Lopuksi

Vaikka koiranteiniaika voi koetella ihmisväen hermoja, koita ajatella positiivisesti: Murrosikä on onneksi ohimenevä vaihe ja johdonmukaisella opastuksella ystävästäsi kasvaa taatusti kunnon koirakansalainen.