Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpennun hampaat

Erilaiset suun- ja hampaiden terveysongelmat ovat hämmästyttävän yleisiä koirilla, vaikka ne olisivat ehkäistävissä säännöllisellä kotihoidolla. Siksi kitaan kurkkimisesta on hyvä tehdä pennulle arkipäiväinen toimenpide. Hampaiden ronklaaminen on jokaisesta koiralapsosesta tietysti ällöttävää. Sen vuoksi tärkein tavoite on tehdä suuhun koskemisesta maailman makoisin juttu! Nyt ei välitetä hammaspeikoista; karkkia ei kannata säästellä tässä harjoituksessa.

Kurkataan koiranpennun suuhun

  • Kun pentusi on hieman unelias, nosta sen suupieltä lyhyen hetken ajan ja palkitse makupaloilla. Pidä huolta, että pentu pysyy rauhallisena.
  • Toista harjoitusta kahtena päivänä, 3–4 kertaa molemmille puolille pientä kuonoa.
  • Kun suupielien nostaminen sujuu hyvin, tunnustele seuraavina päivinä pienen hetken ajan pennun hampaita ja ikeniä. Palkitse makupaloilla.
  • Toista harjoitus aina 3 kertaa molemmille puolille suuta. Pidä huolta, että pennun tunnetila on rauhallinen, kun harjoittelet.
  • Kun ylähampaiden tunnustelua on harjoiteltu ja se sujuu hyvin, siirry harjoittelemaan alahampaiden tutkimista. Aloita harjoitus alusta.

Hampaiden tutkimista on hyvä treenata päivittäin ja harjoitushetki olisi hyvä pitää lyhyenä. Jos pentu yrittää purra kättäsi, odota, että se rauhoittuu ennen kuin aloitat harjoituksen alusta. Käsillä ei kannata koskaan leikittää pentua vaan omistajan käpälät tulisivat olla vain käsittelyä ja palkitsemista varten.

Laajennetaan harjoitusta

Kun pentu on tottunut siihen, että koskettelet sen suuta ja hampaita, voit pyytää myös toisen perheenjäsenen toistamaan harjoitusta. Aloita tällöin harjoitus pelkästä suupielen nostamisesta. Muista huolehtia siitä, että hammaspeikkojen karkotus on pennusta aina mukavaa. Suuta ei tule koskaan käsitellä väkisin.

Hampaiden hoito

Tiesitkö tämän?

Koiran maitohampaat alkavat irrota yksilöstä riippuen noin 4 kuukauden iässä, ja tilalle kasvavat pysyvät hampaat. Tuon vaiheen aikana pennun järsimistarve on usein huipussaan. Pennun suu, ikenet ja hampaat tulee tarkistaa tuona ajanjaksona päivittäin, kunnes viimeinenkin maitohammas on irronnut. Jos ikenet punoittavat tai hampaat näyttävät olevan villisti vinksallaan, voi olla syytä piipahtaa eläinlääkärillä.

Lue täältä artikkeli koiran hampaiden kotihoidosta.

Miten koiran hampaat harjataan?