Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpennun ulkoilutus - Voiko pentua pitää ulkona irti?

Kun pentu on kotiutunut ja tottunut uuteen perheeseen, on sitä hyvin tärkeää pitää turvallisella alueella vapaana. Jos koiraa ei jo pentuiässä opeteta seuraamaan sinua myös ilman talutinta, vie tämä paljon enemmän aikaa ja vaivaa koiran ollessa aikuinen.

Varmista aina ensin, että ympäristössä ei ole asioita jotka voisivat säikäyttää pennun! Ennakoi mahdolliset vaaratilanteet ja päästä pentu irti vain silloin, kun olet ensin arvioinut riskit.

Pennulle on tärkeää opettaa, että sen on seurattava sinua eikä toisin päin. Älä koskaan juokse pennun perään, ellei kyseessä ole akuutti hätätilanne!

Jos pentu taapertaa tomerasti poispäin sinusta, älä lähde sen perään. Kutsu sen sijaan pentua iloisesti korkealla äänellä, ja kun se katsahtaa sinuun, ala ripeästi liikkua poispäin siitä. Pieni pentu säntää tällöin perääsi. Kehu sitä vuolaasti tästä ja palkitse aina makoisilla herkuilla tai iloisella leikillä. Pennulle on tärkeää opettaa, että sen on seurattava sinua eikä toisin päin. Älä koskaan juokse pennun perään, ellei kyseessä ole akuutti hätätilanne!

Voit myös vaihtaa välillä yllättäen kulkusuuntaa ja kävelyrytmiäsi, jolloin pentu oppii pitämään silmällä liikkumistasi. Jos pentusi on luonteeltaan itsenäinen seikkailija, voit välillä pujahtaa puun rungon taakse piiloon ja antaa sen etsiä sinut. Tämä harjoitus opettaa pennullesi, että sinua täytyy pitää silmällä. Sinähän voit vaikka kadota!

Vinkkejä harjoitteluun

 • Varaa luoksetuloon parhaat palkkiot ja iloisimmat leikit!
 • Älä juokse pennun perään vaan anna sen kiriä sinut kiinni.
 • Vaihda yllättäen kulkusuuntaa, pennun tulisi seurata sinua.
 • Piiloudu puunrunkojen taakse ja odota, että pentusi etsii sinut.
 • Kytke pentu pitkään liinaan, jos sillä on taipumus karkailla.
 • Ennakoi riskit, harkitse aina ennen kuin vapautat pennun!

Kun ympäristö vie sinusta voiton

Koiran tullessa teini-ikään, ympäristön hajut alkavat usein kiinnostaa sitä aiempaa enemmän. Pennun hormonitoiminnan muuttuessa, se tutkii tarkasti muiden koirien jättämiä hajumerkkejä. Omistajan kutsut saattavat kaikua kuuroille korville. Onko pennusta tullut siis tottelematon?

Ei ole. Itsenäistyminen on normaali kehitysvaihe. Jos koirasi alkaa tässä vaiheessa karkailla, se ei tarkoita sitä, että kaikki tekemäsi harjoitukset ovat menneet hukkaan. Usein hormonimyrskyn tasaantuessa, pentuaikana opitut asiat muistuvat jälleen koiran mieleen. Olisi oikeastaan jopa epäreilua syyttää tai rankaista koiraa tottelemattomuudesta, kun se on itsekin hämmentynyt hormonaalisista muutoksistaan.

Anna koirallesi tässä elämänvaiheessa runsaasti ymmärrystä, äläkä riko kallisarvoista luottamussuhdetta.

Miten toimia silloin, kun karkurikoira palaa luoksesi?

Joskus on vaikeaa hillitä omaa tunnekuohua, kun koira palaa karkuretkeltään. Helpotus ja ärsyyntyminen vaihtelevat mielessämme ja joskus voi olla houkutus torua koiraa tässä tilanteessa. Laske kuitenkin hitaasti sataan ja pohdi asiaa samalla koirasi näkökulmasta: Jos nyt rankaisisit sitä, tulisiko se seuraavalla keralla iloisesti luoksesi? Vai alkaisiko se ehkäpä vältellä sinua?

Harjoita siis itsehillintää, äläkä ota koirasi käytöstä henkilökohtaisesti. Kytke karkuri ystävällisesti, tekemättä asiasta suurta numeroa.

Ehkäise karkumatkat

Jos huomaat, että luoksetulokutsu ei enää toimikaan kuten aiemmin, ehkäise karkumatkat, kytkemällä koira pitkään liinaan. Näin tarjoat sille hallittua vapautta etkä ota turhia riskejä. Sen lisäksi, että koira on tunnistusmerkitty, sillä on hyvä olla valjaissa tai pannassa pieni laatta, jossa on yhteystietosi. Jokaisen koiranomistajan on hyvä tutustua etukäteen ohjeisiin, kuinka toimia jos lemmikki katoaa.

Ennakointi on parasta riskienhallintaa

Ennen kuin ratkaiset päästätkö pentusi juoksemaan vapaana, pysähdy joka kerta pieneksi hetkeksi arvioimaan riskit. Onko lähellä autoteitä? Onko mahdollista, että pusikoiden takaa sujahtaa pupu karkuun? Onko näköetäisyydellä toisia koiria? Onko mukanasi herkullisia palkkionameja luoksetuloa varten?

Huomioi myös koiran rotutyypilliset ominaisuudet. Siinä missä paimenkoirat pysyvät luontaisesti melko lähellä omistajaansa, on terriereille ominaista pyrähtää pupun perään ja ajaa riistaeläintä takaa pitkänkin matkaa.

Tutustu ulkoilutarvikkeisiin pennulle täällä!

Miten olisi hyvä toimia, jos pentu harhailee kauemmaksi?

 • Jos pentu taapertaa tomerasti poispäin sinusta, älä lähde sen perään.
 • Kutsu sen sijaan pentua iloisesti, ja kun se katsahtaa sinuun, ala liikkua ripeästi poispäin siitä.
 • Pieni pentu säntää tällöin perääsi. Kehu sitä vuolaasti ja palkitse herkuilla, sen saavuttaessa sinut.
 • Pennulle on tärkeää tällä tavalla opettaa, että sen on seurattava sinua, eikä toisin päin.
 • Ethän koskaan juokse vapaana olevan pennun perään, ellei kyseessä ole akuutti hätätilanne!

Vinkkejä villien viikarien omistajille

Jotkut pennut ovat rohkeampia kuin toiset, ja tassuttelevat helposti pitkällekin. Villeimpien viikareiden kanssa voit kokeilla myös seuraavaa:

 • Vaihda yllättäen kulkusuuntaa sanomatta mitään pennullesi, tällöin koira oppii pitämään silmällä sinun liikkumistasi – sinähän saatat vaikka karata!
 • Piiloudu välillä puun tai kiven taakse ja anna nuuskulaisen etsiä sinut. Älä kuitenkaan valitse niin vaikeaa piiloa, että pentusi hätääntyy. Palkitse iloisilla kehuilla ja makupalalla, kun se löytää sinut.

Lopuksi

Suurin palvelus, minkä voit koirallesi tehdä, on opettaa sille luotettava luoksetulo. Jokaisella koiralla tulisi olla säännöllisesti tilaisuuksia juosta vapaana. Se on paitsi koiran perusoikeus myös sen hyvinvoinnin edellytys!