Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpentu puree - mitä tehdä?

Pennulle on luontaista tutustua maailmaan hampaillaan. Pikku piraija on myös tottunut leikkimään pentuesisarustensa kanssa iskemällä niihin surutta naskalihampaansa kiinni leikin tiimellyksessä. Usein pentu pyrkii temmeltämään näin myös ihmisten kanssa. Kieltosanan hokeminen tai fyysinen rankaisu eivät opeta pennulle, miten ihmisen kanssa on suotavaa leikkiä. Tulisieluista pentua rankaisu saattaa pahimmillaan villitä lisää, kun taas ujokuono saattaa kauhistua sydänjuuriaan myöten.

Näin harjoittelet kohteliasta hammaskäytöstä!

Ihmisen kädet ovat vain ruokkimista, hellimistä ja käsittelyä varten. Pennun kanssa ei tulisi koskaan leikkiä käsillä (eikä jaloilla). Vaikka pieni pentunen on hellyyttävä hammastellessaan sormiasi, on koiralapselle reilua, että säännöt ovat johdonmukaiset alusta asti. Järsiminen, nipistely ja pureminen ovat pennulle siis tuiki tavallinen toimintamalli, mutta ihminen ei ole oikea kohde purutouhujen toteuttamiseen.

Näin kesytät puruvimmaisen piraijan:

  • Jos pentu puree käsiäsi, lopeta heti leikki ja lähde pois, tai istu sohvalle ja passivoidu. Näin opetat pennullesi, että puremisesta seuraa leikkihetken välitön päättyminen.
  • Voit myös tilanteesta riippuen yksinkertaisesti vain irrottaa kätesi pennun suusta ja sujauttaa koiran kitaan lelun.
  • Usein nopea liike saa pennun innostumaan – vähän liikaakin. Jos karvapiraija tarraa hampaillaan lahkeisiisi kun kävelet ohi, pysähdy. Jos pentu passivoitumisestasi huolimatta repii lahjettasi, kiinnitä sen huomio leluun.
  • Jos pennun raateluvimma johtuu äkäisestä ”iltavillistä”, nosta se lempeästi mutta varmasti koiraportin taakse tai aitaukseen rauhoittumaan.
  • Tarjoa pennulle runsaasti kiinnostavaa ja sallittua purupuuhaa, kuten leluja ja puruluita. Jos pennun hampaat alkavat hamuta huonekaluja ohjaa pieni ystäväsi aina sallitun puuhan pariin. Mikäli aina sama kaapin kulma on naskalihampaiden hyökkäyksen kohteena, kokeile Chew Stopper -suihketta.
  • Jos kaipaat apua ja tukea koirantaimen koulutukseen, tutustu koiranpennun VIP-koulutukseen täältä.

Muista ohjeistaa kaikki perheenjäsenesi toimimaan samalla tavalla. Muistuta lapsia, että karkuun juokseminen ja kiljuminen vain innostavat pentua entistä enemmän. Usein pureminen jää itsestään pois, kun pennun hampaat vaihtuvat pysyviin.

Tärkein opetus tehotassulle

Jotta koiran puremisen saisi juurittua pois, on tärkein asia opettaa lemmikille, mitä sen tulisi puremisen sijaan tehdä. Puremisen ei siis tarvitse olla epätoivoa herättävä, hermoja kiristävä, käpäläisen katala käytös vaan mahdollisuus kouluttaa pennulle lisätaitoja. Koiranpentuoppaan viikolta 12 voit lukea ja katsoa videon, kuinka “jätä”-käsky opetetaan pennulle. Kun kunnon koirakansalainen hallitsee taidon, se voidaan siirtää hammasteluhetkiin. Juuri ennen kuin ipana iskee kankkuusi kiinni, sano rauhallisesti: “jätä” ja anna perään käsky “istu”. Sen jälkeen palkitse itsensä hillitsevä tehotassu superherkulla. Kun kauniista käytöksestä tulee toistojen kautta kannattavaa, alkaa pentu valita sen toimintamalliksi yhä useammin ja nilkkojen natustelu jää historiaan.

Kurkista videolta ihanan katalan karvakakaran maailmaan. (Kannattaa klikata videon äänet päälle…)