Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kuinka usein koiranpentu syö

Kun haet pentusi kotiin, kasvattaja antaa todennäköisesti mukaasi samaa ruokaa, mitä koira on syönyt siihen asti. Usein tämä on laadukasta kuivamuonaa. Monet kasvattajat ovat tarjoilleet pennuille myös raakaa lihaa.

Mitä ruokinnasta olisi hyvä tietää juuri nyt, kun pentu on muuttanut luoksesi?

  • Tarjoa pennullesi ensimmäisten viikkojen ajan samaa ruokaa kuin kasvattajan luona.
  • Useimmat pennun syövät luovutusikäisinä 3–4 kertaa päivässä, eli noin 4–5 tunnin välein.
  • Pentu tarvitsee usein päivän ensimmäisen aterian aikaisin aamulla.
  • Jokaisella pennulla tulisi olla ruoka-ajat sen sijaan, että muona on aina esillä.
  • Tarkkaile pentusi vatsan toimintaa. Ulosteen tulee olla kiinteää, ripuli ei kuulu pennun elämään.
  • Varaa lääkekaappiin valmiiksi Avital Flora, joka tasapainottaa suoliston toimintaa.

Ruokintavälien harventaminen

Jos pennun ruokavalioon halutaan tehdä muutoksia, ne kannattaa tehdä vasta kun koira on kotiutunut, jotta voidaan välttää ylimääräiset stressitekijät muutenkin herkässä elämänvaiheessa. Sitä mukaa kun koiratenava kasvaa ja vahvistuu, sen ruokintarytmiä harvennetaan. Noin 4 kuukauden ikäinen tehotassu pärjää jo mainiosti kahdella ruokintakerralla päivässä. Koiran tullessa teini-ikään riittää useimmille yksi ruokailu päivässä.

Muista herkkumahaan menevä muona

Koiranpennulle on tärkeää opettaa heti elämän alkutaipaleella tärkeitä perusasioita. Oppiminen on tehokkainta, kun se tapahtuu palkitsemiseen perustuvin koulutusmetodein. Kun pentu tekee toivotulla tavalla, sille annetaan joko makupala (tai kuivaruokanappula), kehu tai iloinen leikki, riippuen siitä mitä kuonokansalaiselle ollaan kouluttamassa. Koiran herkkumaha on yleensä pohjaton jo pienestä pitäen. Siksi omistajan tärkeä vastuu on säännöstellä ipanan päivittäistä energiansaantia ja huolehtia, että koulutuksessa käytetty ruokamäärä vähennetään ruoan päivittäisestä kokonaismäärästä. Näin pirpana ei huomaamatta pulskistu.

Mitä tehdä jos ripuli yllättää? Lue vastaus täältä.