Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Milloin koiranpennun hampaat vaihtuvat?

Koiranpennuilla on suussaan terävät maitohampaat, joita ne eivät arkaile käytellä. Yksilöstä riippuen, noin 4 kk iästä eteenpäin maitohampaat alkavat irrota ja vaihtua pysyviin. Usein pennun pureskeluntarve on suurimmillaan juuri ennen hampaiden vaihtumista. Pureskelun kohteeksi saattavat joutua yllättäen seinänkulmat, tuolin jalat, ihmisen käsi tai sohvatyyny. Usein tähän liittyy myös aiempaa vauhdikkaampi tai ärhäkämpi käytös. Omistaja saattaa ihmetellä, mihin pieni suloinen pentu on kadonnut ja mikä on tämä tilalle astunut petoeläin. Koirantaimi tarvitsee tässä vaiheessa paljon ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Juuri nyt on hyvä tiedostaa kohta alkava kehitysvaihe, jotta pienen piraijan mahdollisesti muuttuva käytös ei pääse yllättämään, eikä omistaja sorru käytöksen virhetulkintoihin.

Koiran hampaat vaihtuvat

Kun prosessi sitten alkaa, suu saattaa muuttua jopa niin araksi, että pennun ruokahalu heikkenee. Kuivamuona voikin olla hyvä turvottaa tai korvata se hetkellisesti pehmeämmällä ruoalla. Myös koiran ikenet saattavat punoittaa ja hampaiden irtoaminen aiheuttaa kipua, niiden ollessa villisti vinksallaan. Joskus erityisesti kulmahampaiden irtoaminen aiheuttaa ongelmia: maitohampaat saattavat olla vielä tiukasti kiinni vaikka pysyvät hampaat puhkeavat ja tulevat esiin. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että kaikki hampaat kasvavat oikeaan asentoon. Jos siis näyttää siltä, että maitohampaat eivät väisty suosiolla pysyvien hampaiden tieltä, on hyvä piipahtaa eläinlääkärillä. Lääkäri voi myös havaita ajoissa mahdolliset hammaspuutokset ja purentavirheet sekä antaa kotihoito-ohjeita.

koiranpennun hampaat

Pidä hampaista huolta

Koska koiralla on vain yhdet pysyvät hampaat koko loppuelämää varten, niistä tulisi pitää hellää huolta. Tehokkain hoitokeino on hampaiden päivittäinen harjaus. Koira kannattaa opettaa jo pienenä ipanana pitämään hampaiden hoitamisesta. Lue pentuoppaan viikolta 9, kuinka voit harjoitella kitaan kurkkimista.

Täältä voit lukea lisää hammasterveyden ylläpidosta ja suun terveyden tarkkailusta.