Tiedote kotimaisista raakaruokapakasteista

Ruokaviraston (entinen Evira) vuonna 2018 suorittamassa, kotimaisia raakaruokavalmisteita koskevassa tutkimuksessa lihatuotteista löydettiin erilaisia taudinaiheuttaja bakteereita sekä useimmille antibiooteille vastustuskykyisiä MRSA- ja ESBL-bakteereita. Tässä vaiheessa emme tiedä, olivatko meillä myytävät kotimaiset pakasteet eli Maukas-pakasteet osana tätä tutkimusta. On kuitenkin huomionarvoista, että samoja bakteereja on löydetty myös ihmisravinnoksi tuotetusta lihasta. Vastaamme kuitenkin tässä tekstissä tutkimuksen mahdollisesti aiheuttamiin huolenaiheisiin.

Kuten Ruokintavirastokin toteaa, tuotannon hygieenisen laadun kulmakiviä ovat lyhyt tie raaka-aineen keräämisestä valmistukseen, tuotantotilojen puhtaus, menetelmien hygieenisyys ja kylmäketjun katkeamattomuus. Nämä kaikki ovat meillä myytävien Maukas-pakasteiden kohdalla otettu erityisen hyvin huomioon:

 • Tuotantotilat ja koneet pestään välittömästi tuotannon päätyttyä. Koneet ja tilat lisäksi desinfioidaan vähintään kerran viikossa. Tuotannossa käytetään päivittäin pestäviä työvaatteita ja työkäsineitä. Työkenkiä saa käyttää vain tehtaalla, ja kengät desinfioidaan Virkon-S-liuoksessa, jos aihetta on. Tehdas ottaa myös itse pintapuhtausnäytteitä tuotantotiloista ja koneista.
 • Raaka-aineet menevät saavuttuaan suoraan pakastimiin tai heti tuotantoon, jonka jälkeen ne pakastetaan välittömästi. Niin ikään valmiit tuotteet pidetään jatkuvasti pakastimissa.
 • Tuotannossa toimitaan samoilla periaatteilla kuin ihmisten elintarvikkeita valmistavassa tuotantolaitoksessa toimittaisiin.
 • Avainlipputuotteena Maukas takaa kotimaiset raaka-aineet ja tarkasti valvotut tuotantoprosessit. Maukas-tuotteissa käytetyt raaka-aineet tulevat tarkoin valvotuilta kotimaisilta tiloilta ja käyvät läpi saman seulan kuin ihmisravintokin. On hienoa, että Suomessa raakaruoan tuotantoprosessia valvotaan hyvin tarkasti, aina tuotantotiloilta myymälöihin saakka.

Maukas-raakaruokatuotteita tutkitutetaan säännöllisesti enterobakteerien ja salmonellan varalta. Enterobakteerien vähäinen esiintyminen kertoo tuotteiden yleisestä hygieenisestä laadusta. Viimeisimmissä tutkimuksissa esimerkiksi Maukas-tuotteissa käytetystä naudanlihasta laboratorio ei pystynyt löytämään enterobakteeria ollenkaan, eli bakteerien määrä oli alle määritysrajan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuotteet eivät sisällä bakteereja lainkaan. Bakteereja on kaikkialla, ja osa niistä on myös hyviä. Lisäksi useat bakteerit, jotka saattavat olla haitallisia ihmisille kulkeutuvat pikavauhtia koiran tai kissan happaman vatsalaukun ja suoliston läpi ehtimättä itää, jonka vuoksi niistä ei aiheudu haittaa eläimelle. Toisaalta, tästä syystä ihmisen on syytä noudattaa hyvää hygieniaa lemmikin jätöksiä korjatessaan.

Raakaruokatuotteita ei ole tarpeen välttää, mutta hygieniaan on syytä kiinnittää huomiota. Raakaruoan käsittelyssä pätee samat ohjeet kuin muutenkin raa’an lihan käsittelyssä. Kuluttajan on myös aina hyvä noudattaa alla olevaa ja hiukan täydentämäämme Ruokaviraston suositusta:

 • Lemmikkieläinten raakaruoassa voi olla ihmisille tai eläimille haitallisia mikrobeja, jotka voivat siirtyä ihmisiin huolimattoman käsittelyn seurauksena.
 • Säilytä ja sulata raakaruoka pakkauksessa ja selvästi erillään elintarvikkeista. Huolehdi, että sulamisnestettä ei pääse valumaan jääkaappiin tai keittiön pinnoille.
 • Älä käytä raakaruoan käsittelyssä samoja välineitä tai astioita kuin ruoanlaitossa.
 • Pese astiat, välineet ja lemmikkieläimen ruoka- ja juomakuppi kuumalla vedellä ja pesuaineella käytön jälkeen.
 • Huolehdi, että lapset eivät pääse ruokakupille tai koske raakaruokaan. Huomioi, että myös lemmikkieläin voi olla tartunnan lähde.
 • Älä koske raakaruokaan käsin. Pese aina kädet hyvin heti raakaruoan käsittelemisen jälkeen.
 • Kerää ulosteet hygieenisesti ja laita sekajäteastiaan. Ulosteet voivat levittää haitallisia mikrobeja myös maahan jätettynä. Huolehdi käsihygieniasta ulkoilun jälkeen.
 • Älä pakasta sulatettua tuotetta uudestaan. Käytä sulatettu tuote mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Lopuksi haluamme vielä todeta, että olemme iloisia siitä, että lemmikinruokaan kiinnitetään yhä enemmän huomioita ja sitä tutkitaan entistäkin tarkemmin. Meille tuoteturvallisuus on ensiarvoisen tärkeää, ja siksi valikoimme myös raakaruokaa tuottavat tuotantolaitokset erityisen tarkasti. Näin ollen uskommekin, että meillä myytävät raakaruokatuotteet kestävät kriittistäkin tarkastelua.

Ruokintaviraston julkaisemaan tutkimukseen pääset täältä!