Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiran tai kissan ruoan vaihtaminen

Koiran ja kissan ravitsemusneuvonta

Monet kissat ja koirat syövät monta vuotta samaa ruokaa, mutta milloin tutun ja turvallisen ruoan vaihtamista uuteen kannattaa harkita, ja miten vaihto toteutetaan käytännössä? Lue vastaus tästä artikkelista!

Miksi tai milloin vaihtaa lemmikin ruoka?

Lemmikin ruoan voi toki vaihtaa ilman sen suurempaa syytäkin, mutta vaihtoa kannattaa harkita ainakin, jos koiran tai kissan:

 • jätökset ovat turhan isoja, löysiä ja pahanhajuisia
 • turkki on kiilloton tai iho kutisee
 • silmät vuotavat
 • korvat erittävät ja kutisevat jatkuvasti.

Lemmikin ruoan vaihto on myös paikallaan, kun pentu kasvaa aikuiseksi tai ystäväsi on tullut seniori-ikään. Lisäksi leikatun tai ylipainoisen karvakaverin ruoka on syytä vaihtaa vähäkalorisempaan. Tutustu ruokintaoppaaseen täältä

Kakka kertoo kupin sisällöstä

Pökäleiden päivittäinen poimiminen ja hiekkalaatikon siivoaminen tarjoavat omistajalle oivan tilaisuuden tarkastella lopputuotetta tarkemmin. Mitä kakasta sitten voi päätellä?

 • Kuohkea ja kiinteä pökäle on paras tervehdys suolistolta!
 • Vetinen uloste on jatkuessaan syy vierailla eläinlääkärin vastaanotolla, sillä taustalla voi olla muu kuin vääränlaisesta ravinnosta johtuva ja hoitoa vaativa vaiva. Lisäksi ripuli aiheuttaa nopeasti kuivumisen vaaran.in vastaanotolla, sillä taustalla voi olla muu kuin vääränlaisesta ravinnosta johtuva ja hoitoa vaativa vaiva. Lisäksi ripuli aiheuttaa nopeasti kuivumisen vaaran.
 • Kuivat ja kovat kikkareet ovat usein merkki liian vähäisestä vedensaannista. Joskus kuivaruokaa syövät lemmikit eivät tajua itse juoda riittävästi. Kokeile tarjota nappuloiden ohella nestepitoista märkäruokaa tai luuttomia raakaruokatuotteita.

Aiheesta voit lukea lisää artikkeleistamme: kissankakka ja koirankakka.

Miten vaihtaa lemmikin ruoka?

Kissan tai koiran ruoka kannattaa vaihtaa uuteen aina asteittain. Liian nopea vaihto voi saada vatsan löysälle, tai etenkin kulinaristisista mieltymyksistään kuuluisat kissat nyrpistelemään uudelle ruoalle: sekoittamalla uutta ruokaa vanhan joukkoon asteittain uuden ravinnon maku, haju ja koostumus tulevat tutuiksi nirsokirsullekin!

 • Päivät 1-3: 25 % uutta ruokaa
 • Päivät 4-7: 50 % uutta ruokaa
 • Päivät 8-10: 75 % uutta ruokaa
 • Päivä 11: 100 % uutta ruokaa

Mitä syitä nirsoilulle voi olla?

Aina kun herkkukuonon ruokahalu on pitkäkestoisesti hukassa, on tärkein yksittäinen toimenpide koiran terveydentilan tarkistaminen. Närästys, useat sairaudet ja kiputilat oireilevat heikolla ruokahalulla tai syömättömyydellä. Joskus tämä yksittäinen oire voi olla jopa ainoa omistajan havaitsema muutos koirassa ja siihen on syytä suhtautua aina vakavasti. Muita mahdollisia syitä voivat olla esimerkiksi hormonit tai sopimaton ruoka.

 

Allergia kiusaa – koska kokeilla eliminaatiodieettiä?

Tuntuuko, että lemmikin iho- tai vatsaoireiden aiheuttajaa ei tunnu löytyvän? Erilaiset allergiaoireet ja vatsavaivat voivat viitata herkistymiseen tietylle ruoka-aineelle tai allergiaan, jolloin lemmikin ruokavalio kannattaa laittaa syyniin. Myös liiallinen määrä hiilihydraatteja, kuten vehnää tai soijaa, voi heikentää ravinteiden imeytymistä ja saattaa aiheuttaa vatsavaivoja tai ylimääräisten kilojen kertymistä. Lemmikin ruoan vaihtaminen viljattomaan saattaakin olla ratkaisu mahdollisiin ruoansulatus- ja iho-ongelmiin.

Eliminaatiodieetiksi kutsutaan ruokintakokeilua, jonka tavoitteena on selvittää, onko lemmikin iho- tai vatsaoireiden takana jokin ruoka-aineallergia. Dieetin aikana rajoitettuun ruokavalioon lisätään yksitellen uusia raaka-aineita, jotta saataisiin selville, mikä niistä on oireiden takana. Lue lisää eliminaatiodieetistä täältä!