Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kissan totuttaminen valjaisiin

Jokaisella kissalla on oikeus päästä ulkoilemaan – turvallisesti! Ulkoilu valjaissa tuo mielekästä sisältöä kissan elämään, joten valjaiden käyttöä ja hihnassa kulkemista kannattaa alkaa opettelemaan jo pienestä pitäen. Minkä pentuna oppii, sen seniorina taitaa!

Millaiset valjaat kissanpennulle?

Hyvät valjaat ovat tukevat, mutteivat reunoiltaan liian terävät tai hankaavat. Kissanpennulla kannattaa suosia valjaita, joissa on runsaasti säätövaraa kissan kasvua varten. Tutustu valjasvalikoimaamme täältä.

Näin totutat kissasi valjaisiin

Yleensä kun kissalle puetaan valjaat ensimmäistä kertaa, reaktio on joko täysi valjashalvaus (kissa kellahtaa kyljelleen eikä suostu liikkumaan) tai se, että kissa lähtee juoksemaan paniikinomaisesti ympäriinsä. Jälkimmäinen voi olla vaarallistakin, joten valjaisiin totuttelu kannattaa tehdä pikkuhiljaa.

  • Aloita esittelemällä valjaat kissallesi esimerkiksi niin, että ne lojuvat lattialla. Voit palkita kissaa valjaiden omatoimisesta tutkimisesta.
  • Valjaisiin voi suihkuttaa Feliway-suihketta, jotta niissä olisi kissan mielestä turvallinen tuoksu
  • Valitse ensimmäiseen valjaidenpukemiskertaan hetki, jolloin pentu on rento.
  • Kotona harjoittelun aikana valjaat voidaan pitää vielä hieman liian löysällä. Kissan huomio kannattaa kiinnittää muihin asioihin, kuten herkkuihin ja leikkimiseen. Jos kissa saa aina valjaat yllänsä jotain erityisherkkua, tulee valjaista sille pian mieluisa juttu.
  • Voit myös pukea valjaat kissanpennullesi aina ennen sen ruokailuhetkeä.
  • Pidä harjoittelutuokiot lyhyinä. Jos kissa ei hätäänny valjaat yllänsä, voi niiden käyttöä harjoitella useita kertoja päivässä, muutamia minuutteja kerrallaan.
  • Kun kissa on tottunut valjaisiin ja niissä liikkumiseen, voi niihin kokeilla kiinnittää kevyen hihnan. Kissan voi antaa vetää hihnaa perässään, jolloin se palkitaan avokätisesti herkuilla rauhallisena pysymisestä.
  • Kun kissa on rauhallinen valjaissa ja sinun pitäessä kiinni hihnasta, voidaan hiljalleen siirtyä ulkoilmaan.
  • Jos viet kissan aina ulos heti valjaiden pukemisen jälkeen, se yhdistää ne nopeasti kivaan asiaan (sikäli kun kissa on ulkoilusta pitävää tyyppiä).

Kissa oppii yleensä nopeasti yhdistämään valjaat mukavaan ulkona seikkailemiseen, ja niiden pukemisestakin tulee siten aina vain helpompaa.

Ensimmäiset tassuttelut ulkoilmassa

Ensimmäistä kertaa kissan kanssa ulkoilemaan lähtiessä kannattaa, jos mahdollista, varata mukaan ylimääräinen käsipari. Kissan oman kuljetuskopan voi myös ottaa mukaan turvapaikaksi, tai jos asuu kerrostalossa, voi kissan viedä ulos kopassa (valjaat valmiiksi päällä) ja antaa sen tulla sieltä itse ulos omassa tahdissaan. Tämä tapa voi olla kissastakin miellyttävämpää kuin väkisin ulos raahaaminen.

valjaat

Älä lannistu, vaikka ensimmäinen ulkoilu saattaa olla vain portailla istumista ja ihmettelemistä. Kissan kannattaa antaa edetä kotipihalla omaan tahtiinsa, ja päästää se sisälle silloin kun se haluaa.

Ulkona kissaa voi rentouttaa kutsumalla sitä luokse, tarjoamalla herkkuja tai leikittämällä. Jos ja kun ulkoilu on aluksi pennulle todella jännittävää ja ehkä hieman pelottavaakin, ensimmäiset ulkoilut kannattaa pitää lyhyinä ja pidentää niitä pikkuhiljaa kissan rohkeuden mukaan.

Katso asiantuntijamme neuvot kissan turvalliseen ulkoiluun.