Kissanpennun rokotusohjelma
- Kissanpennun rokottaminen kissaruttoa vastaan on tärkeää myös kissalle, joka ei ulkoile. Kissaruttorokotus annetaan kahdesti 3-4 viikon välein. Ensimmäinen rokotus annetaan 8-9 viikon iässä ja seuraava yli 12 viikon ikäiselle kissanpennulle. Kissaruttorokotus uusitaan jatkossa 3 vuoden välein.
- Kissaruttorokotuksen yhteydessä kissa saa rokotuksen myös kissaflunssia vastaan. Kissaflunssarokotus tehostetaan tarvittaessa vuosittain. Kissaflunssia vastaan kannattaa rokottaa erityisesti kissat, jotka tapaavat paljon muita kissoja. Ulkoileva kissa on hyvä rokottaa myös raivotautia vastaan: ensimmäinen rokotus raivotautia vastaan annetaan yli 12 viikon ikäiselle kissanpennulle. Rokote tehostetaan kissan täytettyä vuoden ja jatkossa kolmen vuoden välein.
Mitä eläinlääkärissä tapahtuu?
Ensimmäinen lääkärikäynti on aina jännittävä asia niin pennulle kuin omistajallekin. Mitäs käynnillä oikein tapahtuu?
- Ensimmäisenä, kun saavut eläinklinikalle, ilmoittaudu vastaanottoon.
- Sinua saatetaan pyytää punnitsemaan pentusi ilmoittautumisen yhteydessä. (Voit tehdä sen pitämällä kissanpennun kuljetuskopassa.)
- Jos odotushuoneessa on hulinaa, istu pentusi kanssa hieman sivumpaan, josta kissasi voi turvallisesti katsella ohikulkijoita. Usein paras paikka kantokopalle on tuolin alla.
- Ole tarkkana, ettei ohikulkevat eläimet, kuten koirat, pääse yllättäen hyökkäämään kohti kuljetuskoppaa.
- Kun lääkäri kutsuu teidät vastaanottohuoneeseen, nosta kuljetuskoppa tutkimuspöydälle ja avaa sen ovi. Anna pennun tulla itse kopasta ulos.
- Seuraavaksi lääkäri tutkii kissanpennun, tunnustelemalla sen läpi kuonosta hännänpäähän. Palkitse pentua joko makupaloin tai silityksin, lääkärin tutkiessa sitä.
- Seuraavaksi lääkäri pistää rokotteen. Pidä pennusta kiinni ja anna sille yhtäjaksoisesti erityisherkullisia nameja, jos se niistä pitää. Reipasluontoista pentua voit silitellä samalla reippaasti, pentu ei silloin usein edes huomaa, että sitä pistetään.
- Älä voivottele tai hoe, että ”kohta pippaa”. Mitä rennommin ja reippaammin käyttäydyt itse, sen rennompi pentukin usein on. Toimenpiteen jälkeen anna pennun syödä vielä muutama makupala pöydältä.
- Ohjaa pentu takaisin kuljetuskoppaan makupalaa käyttäen. Jos kissasi pitää huiskaleikeistä, voit ottaa mukaasi lelun ja leikittää pentusi koppaan.
- Jos sinulla on lääkärille kysymyksiä, ne on hyvä esittää tässä vaiheessa.
- Maksa lopuksi käynti vastaanotossa.
Eläinlääkärikäynnin tulee olla pennullesi iloinen ja myönteinen kokemus. Näin kissa suhtautuu aikuisenakin reippaasti sille tehtäviin hoitotoimenpiteisiin.
Miten voit valmistaa kissanpentua eläinlääkärin käsittelyä varten? Katso videolta asiantuntijamme vinkit.