Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kissanpentu eläinlääkärissä - miten valmistautua?

Eläinlääkärikäynnit ovat yleensä sekä kissaa että omistajaa stressaavia tapahtumia. Fiksuna eläimenä kissa oppii jatkuvasti uusia asioita, ja kokemukset, niin hyvät kuin huonotkin, vaikuttavat vahvasti sen käyttäytymiseen. Siksi on tärkeää, että eläinlääkärikäynneistä yritetään tehdä kissalle mahdollisimman miellyttäviä ja stressittömiä. Erityisesti pentuajan ensimmäisiin lääkärikäynteihin kannattaa panostaa, sillä silloin kissa on vielä uteliaimmillaan. Ja kun huonoja kokemuksia lääkäristä ei ole, voidaan hyviä vahvistaa.

Kissat eivät kerro tai näytä mitenkään, jos ne ovat sairaita. Kissan terveydentila kannattaa siksi tutkituttaa eläinlääkärissä säännöllisesti esimerkiksi rokotuskäyntien yhteydessä. Kissat ovat mestareita piilottamaan epämukavan olon ja kivun. Omistajalta vaaditaankin oman kissansa käytöksen hyvää tuntemusta ja tarkkaavaisuutta, jotta mahdolliseen sairauden yllättäessä siihen ehditään reagoida ajoissa. Soita rohkeasti lääkäriin, jos jokin asia kissasi käytöksessä mietityttää.

Kuinka voit helpottaa kissan stressiä eläinlääkärissä?

  • Totuta kissa kuljetuskoppaan ja siinä matkustamiseen. Kissakin voi oppia pitämään matkustamisesta, kun se huomaa, että kopassa voi päästä jännittäviin mutta mukaviin paikkoihin. Kun kuljetuskoppa on kissan oma turvapaikka, johon se menee mielellään ja omaehtoisesti, säästytte molemmat ylimääräiseltä stressiltä.
  • Ota eläinlääkäriin mukaan herkkuja ja vaikkapa leluhuiska, jolla palkitset pentua rennosta käytöksestä tutkimushuoneessa. Etenkin leikin avulla pennun huomion saa yleensä helposti kiinnitettyä, ja lääkärikäynnistä on mahdollista luoda mieluinen kokemus.
  • Ota mukaan myös pennulle tuttu viltti tai pyyhe. Sen voi laittaa kuljetuskoppaan tuomaan turvaa. Vaikka pentu olisi jo tottunut kulkemaan valjaissa, kannattaa se viedä lääkärikäynnille silti kopassaan. Näin esim. odotushuoneen muut eläimet eivät pääse sitä säikäyttämään.
  • Etenkin aremman pennun kohdalla kissan paino kannattaa tarkastaa sen ollessa kuljetuslaatikossa. Myöhemmin voidaan punnita pelkkä kuljetuslaatikko, ja vähentää se kissan ja laatikon yhteispainosta, jolloin erotuksena saadaan kissan paino.
  • Jos kissa ei halua tulla itse pois kuljetuslaatikostaan, voi mallista riippuen laatikon yläosan ottaa kokonaan pois, jolloin kissa voi olla hoitotoimenpiteiden ajan kopan alaosassa turvallisten reunojen ympäröimänä.
  • Pienestä näläntunteesta voi olla apua – kun kissa on nälkäinen, herkkupalat kiinnostavat sitä enemmän, ja se voidaan herkkujen avulla ehdollistaa pitämään lääkärikäyntiä ihan siedettävänä juttuna.

Kissat eivät kerro tai näytä mitenkään, jos ne ovat sairaita. Kissan terveydentila kannattaa siksi tutkituttaa eläinlääkärissä säännöllisesti esimerkiksi rokotuskäyntien yhteydessä.

Tiesitkö tämän?

Voit harjoitella kotona eläinlääkärikäyntiä. Nosta kissa pöydälle ja käsittele sitä lempeästi. Kääntele ja koskettele kissaa eri puolille kehoa, ja palkitse joka kerta ihanalla herkkupalalla. Voit ottaa harjoitukseen mukaan myös tutun ihmisen, joka käsittelee kissaa. Etenkin tassut ovat kissoille yleensä herkkää aluetta, joten niiden koskettelua kannattaa harjoitella.

Poimi videolta asiantuntijamme vinkit eläinlääkärikäynnille valmistautumiseen.