Puutiaispopulaatio on levittäytynyt valitettavan tehokkaasti myös tänne Pohjolaan. Kaikki punkit eivät kanna taudinaiheuttajia, mutta osa kantaa puistattavan vaarallisia bakteereja, kuten borreliaa tai anaplasmaa, jotka aiheuttavat vakavia sairauksia. Taudit voivat tarttua myös koiranpentuun ja punkkeja vastaan suojaamattomat lemmikit kantavat turkissaan ötökät helposti myös ihmisten riesaksi. Siksi koiran suojaaminen puutiaisia vastaan on satsaus koko perheen terveyteen ja hyvinvointiin.
Jokainen koiranomistaja kohtaa ennemmin tai myöhemmin punkin – useinmiten jo kiinnittyneenä lemmikkiin. Jotta puutiainen ei ehtisi levittää sairauksia, se tulee aina poistaa mahdollisimman nopeasti. Mitä kauemmin punkki on imukärsänsä välityksellä kiinni lemmikissä, sitä suuremmaksi kasvaa tautiriski.
Miten punkki poistetaan koirasta?
Punkkitarkastus kannattaa tehdä koiralle joka ilta, riippumatta siitä minkälaisessa maastossa lemmikin kanssa kuljetaan. Punkki ei ole vain kosteikkojen ja heinikkojen asukki vaan se voi tarttua matkaan yhtä lailla takapihan lyhyeksi leikatulta nurmikolta tai metsämaastosta. Jos löydät lemmikistä puutiaisen kiinnittyneenä, toimi näin:
Seuraa tulevina päivinä koiran ihoa kohdasta, jossa punkki on ollut kiinnittyneenä. Lievä, hetkellinen punoitus on normaalia, mutta jos ihoärsytys kestää pitkään, näyttää poikkeavalta tai kohta turpoaa, vie koira eläinlääkärille.
Vinkki
Varusta ensiapukaappi punkkilassolla ja -pihdeillä sekä desinfiointiaineella. Samat tuotteet soveltuvat käytettäväksi myös silloin, kun puutiainen on kiinnittynyt ihmiseen.
Lue täältä tärkeää tietoa puistattavista puutiaisista.
Punkin poistaminen lemmikistä
Katso videolta helpot punkinpoisto-ohjeet.