Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpennulla on punkki - mitä tehdä

Puutiaispopulaatio on levittäytynyt valitettavan tehokkaasti myös tänne Pohjolaan. Kaikki punkit eivät kanna taudinaiheuttajia, mutta osa kantaa puistattavan vaarallisia bakteereja, kuten borreliaa tai anaplasmaa, jotka aiheuttavat vakavia sairauksia. Taudit voivat tarttua myös koiranpentuun ja punkkeja vastaan suojaamattomat lemmikit kantavat turkissaan ötökät helposti myös ihmisten riesaksi. Siksi koiran suojaaminen puutiaisia vastaan on satsaus koko perheen terveyteen ja hyvinvointiin.

Jokainen koiranomistaja kohtaa ennemmin tai myöhemmin punkin – useinmiten jo kiinnittyneenä lemmikkiin. Jotta puutiainen ei ehtisi levittää sairauksia, se tulee aina poistaa mahdollisimman nopeasti. Mitä kauemmin punkki on imukärsänsä välityksellä kiinni lemmikissä, sitä suuremmaksi kasvaa tautiriski.

Miten punkki poistetaan koirasta?

Punkkitarkastus kannattaa tehdä koiralle joka ilta, riippumatta siitä minkälaisessa maastossa lemmikin kanssa kuljetaan. Punkki ei ole vain kosteikkojen ja heinikkojen asukki vaan se voi tarttua matkaan yhtä lailla takapihan lyhyeksi leikatulta nurmikolta tai metsämaastosta. Jos löydät lemmikistä puutiaisen kiinnittyneenä, toimi näin:

  • Varaa valmiiksi työvälineet:pinsetit, punkkilasso tai punkkipihdit sekä talouspaperia ja desinfiointiainetta.
  • Tee karvoihin jakaus kiinnittyneen punkin ympärille, jotta pääset siihen käsiksi mahdollisimman läheltä ihoa.
  • Tartu puutiaiseen siten, että liu’utat punkkipihtejä pitkin koiran ihoa punkin alle. Näin varmistat, että saat otteen mahdollisimman läheltä kiinnityskohtaa.
  • Nosta punkki ihosta napakalla otteella. Älä rusenna, purista tai pyöritä punkkia. Jos haluat, voit aavistuksen kiertää pihtejä nostaessasi.
  • Desinfioi lopuksi puremakohta ja punkinpoistin. Hävitä punkki huolellisesti: elävänä ulos heitetty puutiainen voi toisinaan kiinnittyä uudelleen. Se voi myös tuottaa lähiympäristöön jo saamansa veriaterian turvin verenhimoisen jälkeläisjoukon.

Seuraa tulevina päivinä koiran ihoa kohdasta, jossa punkki on ollut kiinnittyneenä. Lievä, hetkellinen punoitus on normaalia, mutta jos ihoärsytys kestää pitkään, näyttää poikkeavalta tai kohta turpoaa, vie koira eläinlääkärille.

Vinkki

Varusta ensiapukaappi punkkilassolla ja -pihdeillä sekä desinfiointiaineella. Samat tuotteet soveltuvat käytettäväksi myös silloin, kun puutiainen on kiinnittynyt ihmiseen.

punkki

Lue täältä tärkeää tietoa puistattavista puutiaisista.

Punkin poistaminen lemmikistä

Katso videolta helpot punkinpoisto-ohjeet.