Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpennun käsitteleminen

Vastuullinen kasvattaja on käsitellyt pentuja toistuvasti niiden syntymästä asti. Harjoituksia on syytä jatkaa heti ensimmäisestä päivästä lähtien uudessa kodissa, jotta siitä tulee normaali osa koira-arkea. Mitä käsittelyharjoituksista on hyvä tietää?

Miten pentu nostetaan syliin?

Ota pentu syliisi lempeästi, mutta varmoin ottein. Älä roikota sitä vatsan kohdalta, vaan pidä toisella kädellä etujalkojen takaa kiinni. Toisella kädelläsi voit tukea pentua pepun alta. Tämä on tukeva ja turvallinen ote. Koiranpennuilla on paljon tarmoa ja usein ne pitkästyvät sylissä ennen kuin ehdit kissaa sanoa. Pyri siksi aina ennakoimaan rimpuilun alkaminen ja vapauta pentu sylistäsi ennen kuin sätkyily alkaa.

Mutta mitä tehdä, jos räyhä-riehu-sätky-potku kuitenkin yllättää?

Jos pentu rimpuilee, älä koskaan päästä siitä silloin irti. Muutoin pentu oppii, että sätkiminen ja rimpuilu on kannattavaa.
Opeta pennulle myös, että syli on turvallinen ja mukava paikka –  ja että sieltä pääsee pois, kun on rauhallinen. 

Hyvinvointipalvelut

Tulisielut ja ärjyvät äkäpussit

Jos karvapiraija iskee vapauttamisen jälkeen raivolla lahkeeseesi kiinni, nosta se rauhallisesti uudelleen syliisi ja pidä siitä kaikessa rauhassa lempeästi kiinni. Toinen vaihtoehto on ohjata pennun huomio leluun. Railakkaimmankaan pennun kanssa ei kannata riidellä, eli tilanteita ei kannata kärjistää eikä koiralle ole koskaan tarpeen suuttua. Tulisieluisimmat pennut tarvitsevatkin ennen kaikkea kosolti lempeää mutta varmaotteista sylkkyaikaa, oppiakseen hillitsemään kuohahtavia tunteitaan. Jos sinun pentusi on tulta ja tappuraa älä huoli, näistä veijareista kasvaa kärsivällisellä ja ystävällisellä kohtelulla hienoja ja upeita hauvoja ja erinomaisia harrastuskoiria! Pysy siis ärjyvän äkäpussin kanssa joka tilanteessa rauhallisena. (Vaikka se ei aina helppoa olisikaan.)

Vahvista rauhoittumista

Käsittelyharjoituksia on suositeltavaa tehdä päivittäin, ja aluksi silloin, kun pentu on unelias. Silittele koiraasi rauhallisin ja pitkin vedoin joka puolelta kehoa. Koske lempeästi pieniä korvia, tunnustele tassuja, kynsiä, anturoita, häntää ja suukoteltavaa naamaa.

  • Jos pentu alkaa purra kättäsi, älä nosta kättäsi pois, vaan anna vapaalla kädelläsi pentusi suuhun lelu.
  • Kun pentu päästää irti kädestäsi, silitä sitä vielä kerran ja irrota otteesi. Kun pentu rauhoittuu, jatka harjoitusta.
  • Pennut oppivat nopeasti kannattavan käytöksen oman toimintansa kautta, jos omistaja (ja koko perhe) toimii aina johdonmukaisesti.

Katso alta video koiranpennun käsittelystä.