Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpennun madotus

11 viikkoinen pentusi saa ensi viikolla ensimmäisen rokotuksensa, joten NYT on aika madottaa pentu. Madotus tehdään viimeistään viikkoa ennen rokotusta, jotta saavutetaan paras mahdollinen rokotesuoja. Pennut ovat alttiita saamaan sisäloisia, ja ne tulee madottaa säännöllisesti myös jatkossa. Matolääkkeitä myydään apteekeissa.

Sisäloistartuntojen oireet

Koiran matotartunnan oireet ovat moninaisia. Tyypillisimpiä ovat ripuli ja oksentelu, pahoinvointi, laihtuminen ja vatsan turvotus, yskä sekä kiilloton turkki. Joissain tapauksissa ulosteen seassa voi näkyä vaaleita matojen jaokkeita. Matotartunta vaatii välittömän hoidon.

Metsästyskoirat ja muut puskajussit voivat saada sisäloisia, mutta mietitkö, mistä ihmeestä pennut ja kotikoirat hankkivat matotartunnan? Lue täältä vastaukset ja poimi talteen tiedot, milloin ja miksi pentu tulee madottaa.

Miten matolääke annetaan koiranpennulle?

Matolääkkeitä on saatavilla erilaisissa muodoissa, yleisimmin tabletteina tai tahnamaisena pastana. Jotkut tabletit voidaan jauhaa morttelissa ja sekoittaa pennun herkkuruokaan. Toiset koirat syövät tabletin sellaisenaan esimerkiksi makupalan, maksapasteijan tai voin sisään piilotettuna.

Varmin tapa antaa matolääke, on annostella se suoraan suuhun:

  • Nosta aluksi koirasi kuonoa kohti kattoa.
  • Pudota lääke syvälle koiran kurkkuun.
  • Pidä sen kuonosta kiinni hellästi mutta kuitenkin napakasti.
  • Silitä kurkunpäätä niin että saat aikaiseksi nielaisemisreaktion.
  • Kun koira on nielaissut, anna perään maailman herkullisin makupala, esimerkiksi kinkkusiivu.

Jos koira ei piittaa makupalasta, palkitse se kehuilla tai vallattoman iloisella leikillä. Muista kuitenkin aina palkita koirasi jollain sen arvostamalla tavalla, jotta toimenpide on sille kannattava ja seuraavakin kerta sujuu mukavasti.

Kun lääkitset koiraa, tarkista aina lopuksi, että pikku hamsteri-hauva ei ole piilottanut pillereitä poskipusseihinsa vaan on varmasti nielaissut lääkkeen.

Kaukonäköistä koiranhoitoa

Joskus koiraa joudutaan lääkitsemään kuuriluontoisesti tai pitkäkestoisesti sen sairastuttua. Jotta lääkitseminen ei muodostuisi ongelmaksi, kannattaa kaikkien lääkkeiden antamisesta tehdä pennulle juhlahetkiä. Kun koira on oppinut suhtautumaan rennosti hoitotoimenpiteisiin jo pentuna, se ei kipeänäkään karta tai stressaa niitä. Palkkioissa ei siis kannata pihistellä, vai mitä?

PS. Jos pentusi on 11 viikkoa nuori, NYT on madotuksen aika

  • Madota koiranpentusi NYT ja kirjaa madotuspäivä ylös. Matolääkkeitä voi ostaa apteekeista.
  • Varaa pennullesi NYT myös ensi viikolle aika ensimmäisiin rokotuksiin. Vakuutukset eivät korvaa rokotuksia.

Ennen loishäädön antamista sinun tulisi punnita koira, koska lääke annostellaan sen painon mukaan. Monissa Musti ja Mirri -myymälöissä on lemmikkivaaka. Myös eläinklinikoiden vastaanottotiloista löytyy vaakoja, joita voi vapaasti käyttää aina klinikoiden aukioloaikoina.