Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Luiden antaminen koiranpennulle

Luiden pureskelu on koirille lajityypillistä puuhaa. Suurin osa karvakuonoista nauttii siksi jo pienestä pitäen järsimisestä ja kaluamisesta ja erilaisia luita kannattaakin tarjota pennulle joka päivä. Kun pikku piraijalla on luvallista natusteltavaa, kengät ja lattialistat eivät joudu tulilinjalle. Jokaisella koiralla on ikioma "pureskelukiintiönsä": toisella on tarve käyttää leukojaan voimakkaasti pitkiä jaksoja kerrallaan, kun taas toiselle riittää lyhytaikaisempi päivittäinen puruhetki. Yhtä kaikki, tarve on kuitenkin jokaisella koiralla olemassa.

Luiden syöminen nostaa koiran hyvinvointia:

 • Järsiminen erittää koiran kehoon hyväolonhormoneja ja purkaa stressiä.
 • Luiden pureskeleminen myös rauhoittaa koiranpentua ja nostaa sen hyvinvointia.
 • Kaluaminen aiheuttaa mekaanista hankausta hampaan pintaan ja ehkäisee plakin kertymistä.

Vaikka koiranpennun puruvimma on usein huipussaan hieman ennen hampaiden vaihtumista, se tarvitsee järsittävää kaikkina ikäkausina – päivittäin!

Leuat louskumaan – turvallisesti!

Koirat rakastavat luita ja siksi pentua ei tulisi koskaan jättää harrastamaan pureskelupuuhia ilman valvovaa silmää. Kokematon ja ahne luunsyöjä kuuluu aina riskiryhmään: hotkiminen aiheuttaa tukehtumisvaaran ja jos pennulle tarjoillaan raakaluita, voi liika luuaineksen syöminen aiheuttaa ummetusta tai pahimmillaan suolitukoksen.

Lunttilappu luunsyöjän omistajalle:

 • Valvo aina tarkasti pentusi purupuuhia. Jos luu muuttuu syljestä sitkeäksi tai pentu saa siitä vaarallisen kokoisen palan irti, luu voi olla viisasta ottaa kokonaan pois.
 • Turvallisinta on syöttää luuta niin, että pidät sen toisesta päästä kiinni. Näin omistajalla pysyy kontrolli kaluamiseen ja pentu oppii, että käden lähellä on turvallista syödä.
 • Koiranpennulle voi antaa myös raakaluita valvotusti, mutta on tärkeää tiedostaa aitojen luiden syöttämiseen liittyvät riskit, kuten luuaineksen ulostetta kovettava vaikutus.

puruluut

Näin valitset pennullesi sopivia puruluita

Koirantaimelle on hyvä tarjota useita erilaisia puruluita, jotka kannustavat sitä hammastelemaan sallittuja asioita sohvankulman sijaan. Oikeanlaisen luun valintaan vaikuttavat koiran koko ja sen leukojen vahvuus, hampaiden kunto sekä yksilölliset makumieltymykset.

 • Erilaiset kierretikut on tarkoitettu pienikokoisille koirille ja pennuille.
 • Puristeluut tarjoavat hampaille usein hieman kovempaa vastusta kuin puruluurullat.
 • RAUH!-kotimaiset hirvipuruluut ovat lisäaineettomia ja soveltuvat usein allergisillekin koirille.
 • Jos koiralle tarjotaan ns. solmuluita, tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Innokkaimpien puuhastelijoiden käsittelyssä solmu saattaa irrota puruluusta ennen aikojaan ja joutua koiran kurkkuun.
 • Raakaluiden kaluaminen miellyttää melkein jokaista koiraa. Lue täältä lisää raakaluista ja tutustu tuotteisiin.
 • Kuivatut eläintenosat ovat usein pentukoirille sopivia järsittäviä ja tarjoavat uudenlaisia makuelämyksiä.

Jotkut purutuotteet sisältävät kohtuullisen paljon energiaa, joten huomioi herkkujen määrä pennun päivittäisessä ruoka-annoksessa. Muistathan, että kaikenlaisten luiden ja herkkujen syöttäminen on aina omistajan vastuulla.

Mitä tehdä, jos koira vahtii puruluita tai ruokaa? Katso video!