Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Milloin vaihtaa aikuisen koiran ruokaan?

Juuri, kun sait vastaukset pentuajan ruokintakysymyksiin, onkin aika pohtia juniori- tai aikuisruokaan vaihtoa. Ei hätää! Tästä artikkelista löydät hyviä vinkkejä aiheeseen liittyen. 

Milloin on aika siirtyä penturuoasta junioriruokaan tai aikuisen koiran ruokaan?

Tyypillisin pentu- ja aikuisruoan ero löytyy energiapitoisuutta tutkimalla: penturuoassa on tavallisesti enemmän rasvaa ja proteiinia ja siksi myös enemmän energiaa kuin aikuisten koirien ruoissa. Toisaalta eri tuotemerkeissä on valtavasti ristikkäisyyksiä ja päällekkäisyyksiä – yhden merkin penturuoka saattaa olla sisällöltään aivan vastaavaa kuin jonkin toisen aikuisruoka.

Kasvavan koiranruokavalion suunnittelua ei siis olekaan mielekästä tehdä pelkästään tuotesarjan ”puppy”, "junior" ja ”adult” -nimikkeitä seuraten, vaan myös koiran omia ominaisuuksia seuraten.

Pohdi ainakin näitä ruoan vaihtoa suunnitellessasi:

  • Kuinka lähellä koira on aikuiskokoaan? Jo hyvin aikuismaiseksi kehittynyt pentu ei välttämättä tarvitse penturuoan sisältämää lisäenergiaa, vaan lihoo. Pyöristyvälle nuorelle kannattaa tarjota aikuisen ylläpitoruokaa.
  • Kuinka paljon koira liikkuu? Erittäin aktiiviset teinikoirat (tyypillisesti esim. vilkkaat paimenet ja metsästyskoirat) kuluttavat valtavasti energiaa ja laihtuvat, jos penturuoasta siirrytään varhain kevyempään aikuisten ruokaan. Monet aktiivikoirat voivat syödä penturuokaa vaikka koko aikuisikänsä voiden erinomaisen hyvin!
  • Minkälaisella ruokavaliolla samanrotuiset tai -tyyppiset koirat ovat kasvaneet tasapainoisiksi aikuisiksi?
  • Onko pennun kasvattajalla esim. terveystakuuseen liittyviä vaatimuksia ruokinnasta?
  • Mitä mieltä eläinlääkäri on rokotuskäynneillä koiran ravitsemustilasta, rodun alttiudesta kasvuhäiriöille ja lemmikkisi kasvuvauhdista?

ruokintaopas

Ruokamerkin suosittelemaan ohjeannokseenkaan ei kannata takertua liian sitkeästi. Jos pentu on liian laiha tai lihava, on sen kokonaisravitsemusta (sisältäen herkut) järkevää muokata eläinyksilön tarpeita vastaavaksi sen sijaan, että takerruttaisiin pussinkyljen lukemiin. Tärkeintä on kiinnittää katse välipaloihin ja palkintoihin: jos koira joka tapauksessa saa esim. rasvaisia possunkorvia joka päivä, on nurinkurista pohtia 1–5 % rasvamääräeroa sen perusruoassa. Runsaalla possunkorvatarjoilulla saadaan nimittäin ruokavalion rasvapitoisuus heittämään kerrasta häränpyllyä paljon suuremmassa mittakaavassa!