Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Narttukoiran sukukypsyys: Ensimmäinen juoksuaika

Rodusta ja yksilöstä riippuen narttu saavuttaa sukukypsyyden noin 6–15 kk iässä, joka nartuilla tarkoittaa ensimmäistä juoksuaikaa (sama kuin ”kiima-aika”). Pienten rotujen edustajat saavuttavat sukukypsyyden aiemmin kuin niiden suurikokoiset lajikumppanit. Juoksuaikana narttu on hormonaaliselta tilaltaan hedelmällisessä vaiheessa ja voi tulla tiineeksi, jos se pääsee parittelemaan uroskoiran kanssa.

Erityisesti ensimmäistä juoksuaikaa edeltävänä aikana, nartun sisäsiisteyskyvyt saattavat hetkellisesti heiketä ja se saattaa lirautella pissoja myös sisälle. Tämä on normaalia ja viisas omistaja ulkoiluttaakin koiraansa tällöin useammin.

Myös käytöksessä näkyy usein muutoksia:

  • Narttu kiinnostuu ulkona tavallista enemmän hajuista ja saattaa alkaa merkkailla.
  • Jotkut neitikoirat ovat hiukan äreitä käytökseltään ja tavallista haukkuherkempiä.
  • Koira saattaa olla hieman ”omissa maailmoissaan” ja siihen on vaikea saada kontaktia.

Muitakin käytösmuutoksia saattaa esiintyä. Osoita ymmärrystä ja kärsivällisyyttä koiraasi kohtaan. Hormonaalisen toiminnan muutokset ovat rankkoja ennen kaikkea karvakorvalle itselleen.

Lue lisää koiran juoksuajasta täältä!

Hauskaa housut jalassa

Juoksuhousujen pukeminen ja päällä pitäminen tulee opettaa koiralle, kuten mikä tahansa muukin taito. Hanki pöksyt hyvissä ajoin ennen H-hetkeä ja totuta koira käyttämään niitä, pukemalla ne pienen pieniksi hetkiksi päälle. Voit yhdistää housujen pitämisen mukaviin asioihin: samalla kun puet housut koiralle, palkitse sitä. Kun housut ovat tukevasti kohdillaan, anna koiralle välittömästi esimerkiksi herkullinen puruluu ja jätä juoksuhousut luun syömisen ajaksi päälle. Kun koira lopettaa luun syömisen, poista heti juoksuhousut. Pienellä treenillä ja vaivalla teet nartullesi tylsästä asiasta maailman siisteimmän jutun – kirjaimellisesti!

Pöksyt puhtaaksi – pöpöt kuriin

Hanki koirallesi kahdet juoksuhousut, jotta voit laittaa välillä toiset pesuun. Puhtaat pöksyt ja raikas peppu on jokaisen kuonolaisen perusoikeus. Pesemättömissä pöksyissä erilaiset pöpöt ja bakteerit muhivat ja saattavat aiheuttaa kutinaa ja erilaisia vaivoja. Oikeankokoisten juoksuhousujen valintaan saat apua kaikista Musti ja Mirri -myymälöistä. Pöksyjä saa sovittaa koiralle, jos sillä ei ole parhaillaan juoksuaikaa.

jouksuhousut

Koiran sterilisaatio

Koiran sterilisaatiolla tarkoitetaan toimenpidettä, jossa narttukoiralta poistetaan munasarjat ja mahdollisesti myös kohtu (tai osa siitä). Toimenpiteen jälkeen narttukoiralle ei tule juoksuja tai valeraskauksia, eikä se voi tulla tiineeksi. Sterilisaatio sulkee pois kohtutulehduksen mahdollisuuden, joka saattaa kehittyä leikkaamattomalle nartulle. Varhainen sterilisaatio myös saattaa auttaa ehkäisemään maitorauhaskasvaimia. Jos koiralle ei toivota pentuja, se voidaan sterilisoida jo nuorena ennen ensimmäisiä juoksuja.

Sterilisaatio sulkee pois kohtutulehduksen mahdollisuuden, joka saattaa kehittyä leikkaamattomalle nartulle.

Vaikka sterilisaatio on rutiinitoimenpide, joka on mahdollista nykyisin tehdä myös tähystysleikkauksena, anestesiaan ja kirurgisiin toimenpiteisiin sisältyy aina riski. Joillakin narttukoirilla saattaa myös esiintyä virtsankarkailua toimenpiteen jälkeen. Lisäksi leikatut koirat keräävät helpommin lisäkiloja, joten ruoka-annosta ja ruoan energiamäärää on hyvä tarkkailla.

Onneksi asiaa ei tarvitse päättää yksin, vaan luotettava eläinlääkäri antaa neuvoja aiheeseen liittyen mielellään. Eläinlääkäriltä kannattaa myös kysyä sopivaa ajankohtaa toimenpiteelle, sillä koiraa ei suositella leikattavaksi kiima-aikana, heti kiiman jälkeen tai valeraskauden aikana muuta kuin poikkeustapauksissa.