Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Voiko koira tervehtiä toisia kytkettynä?

Suuri osa koirapopulaatiostamme elää kaupungeissa ja taajama-alueilla, jossa lemmikit on pidettävä ulkona pääasiassa kytkettyinä. Lajikumppaneita kohdataan vilkkaimmilla katuosuuksilla jopa kymmenittäin joka päivä. Toiset koirakot rientävät kiireen vilkkaa ohi. Jotkut taas pysähtyvät tervehtimään taluttimessa kaikkia. Kumpi on parempi tapa toimia? Molemmissa on puolensa: ystävällisten lajikumppaneiden kohtaaminen tuo sisältöä koiran sekä omistajan elämään, toisten ohittaminen poikkeuksetta taas on kuonolaiselle selkeä toimintatapa, joka pitää lenkin päämääränä liikkumisen ja haistelun. Niin tai näin, tervehtimisen sekä ohittamisen taidot on aina opetettava pennulle.

Erityisesti kaupungissa asuvalle lemmikille on hyödyllistä – ja mahdollista – opettaa molemmat toimintatavat. Vihjesanasta mennään ohi namia syöden tai tervehditään vastaantulevaa koirakaveria.

Kohtelias kohtaamiskoodi

Pennunomistajan on kriittisen tärkeää muistaa, että ennen kuin oman eläinystävän päästää vieraan koiran luokse, tulisi vastaantulevan lemmikin omistajalta aina kysyä lupa. Jokainen kuonolainen on oma persoonansa. Kaikki koirat eivät suinkaan pidä toisista koirista. Suurella joukolla lemmikkejä on valitettavasti kertynyt elämänsä aikana huonoja kokemuksia lajikumppaneista, jonka vuoksi ne saattavat olla epävarmoja tai pelokkaita kohtaamistilanteissa – vaikka toinen osapuoli olisi vasta pentu. Tämänkaltaiset tunteet purkautuvat usein aggressiivisuutena, joten kunnioita toisen koirakon tilantarvetta ja halua kävellä ohi. Näin suojelet myös omaa pentuasi. Lisäksi vastaantuleva yli-innokas lemmikki saattaa juuri harjoitella toisten ohittamista. Myös sairaiden koirien, juoksuaikaisten narttujen ja seniorilemmikkien omistajat haluavat usein välttää kohtaamista. Huomioi siis erilaiset koirayksilöt sekä niiden tilanteet ja kysy poikkeuksetta omistajalta lupaa tervehtiä ennen kuin päästät pentusi kenenkään luokse.

Koiranomistajan on suositeltavaa kehittävää koiralukutaitoa, eli opetella muutamia perusasioita koirien elekielestä. Lue täältä lisää ja opi katselemaan kuonolaisia uusin silmin!