Kissanminttu on tunnettu klassikkohurmaaja kehrääjien keskuudessa. Sen käyttö voi kannustaa kotipetoasi lajityypillisen leikin pariin sekä sallittuihin kynsihuoltopuuhiin – sohvaan kajoamisen sijaan. Jos kissasi kuuluu siihen vähemmistöön, joka ei reagoi kissanminttuun näkyvällä tavalla, kannattaa sen sijaan kokeilla idästä tullutta ihmekasvia: matatabia!
Aasiassa, etenkin Japanissa, kissoja jo pitkään villinnyt mantsurianlaikkuköynnös (engl. silver vine) eli matatabi on löytänyt tiensä myös länsimaalaisiin kissanleluihin.
Matatabileluja kannattaa kokeilla siitäkin huolimatta, että kissasi ei reagoisi esimerkiksi kissanminttuun näkyvästi. Matatabi on nimittäin aivan oma kasvilajikkeensa, eikä ole sukua kissanmintulle. Voi siis olla, että juuri se aiheuttaa kissassasi innostunutta hyrinää!
Matatabijauhetta saadaan kuivatuista laikkuköynnöskasvin lehdistä, joita kasvaa Japanin vuoristoalueella.
Kyseessä on kissanmintun tavoin toimiva myrkytön ja kissoille turvallinen kasvi, joka saa kehrääjien karvasukat pyörimään jaloissa, ja leikkiin mukavasti uutta säpinää.
Erilaiset uudet tuoksut ovat oivallisia aistivirikkeitä etenkin sisäkissojen aisteja virkistämään.
Kissanminttu (Nepeta cataria) on kasvi, jonka nepetalaktoni-niminen ainesosa vaikuttaa moniin kissoihin huumaavasti. Kaikkiin se ei kuitenkaan tehoa: n. 30–50 % kissoista ei reagoi siihen näkyvästi millään tavalla. Jotkut taas reagoivat siihen jo pentuna, jotkut vasta aikuisiällä.
Kissanmintun vaikutus kestää vain noin 10 minuuttia, jonka jälkeen kissa tulee hetkeksi ”immuuniksi” kyseisen kasvin ihanuudelle. Noin 30–60 minuutin päästä vaikutus nollaantuu, ja kissan on mahdollista taas päästä minttuhurmokseen.
Koska vaikutus on lyhyt, saattaa omistajasta vaikuttaa, että kissa kyllästyy leluunsa heti. Kun näin käy, suosittelemme keräämään lelun kaappiin säilytykseen, jotta se saa aikaan riemastuneita loikkia seuraavan kerran ilmestyessäänkin.
Kissanminttu on mainio tapa saada etenkin sisäkissa toteuttamaan luontaista metsästyskäyttäytymistään ja tuoda saalistusleikkeihin säpinää.
Kissanminttu on myös matatabin tavoin erinomainen aistivirike!
Tutustu matatabi- ja kissanminttuleluihin »
Kaiken ikäisten kissojen on päästävä toteuttamaan petoeläimelle ominaisia käyttäytymismalleja, jotta ne voisivat niin henkisesti kuin fyysisestikin hyvin. Leikki imitoi oikeaa saalistustilannetta, ja leikin aikana kissan aivoissa alkaa erittyä samoja mielihyvähormoneja (serotoniinia ja dopamiinia) kuin aidonkin saaliin metsästyksen aikana. Siksi kissa metsästää, vaikka ei olisikaan nälkäinen.
Jo alle puolen tunnin pituinen leikki kissan kanssa päivittäin vahvistaa sen fyysistä ja henkistä vireyttä. Paitsi että leikkiessään kissa pääsee käyttämään luontaista metsästysviettiään, niin leikki myös vahvistaa kissan ja omistajan välistä tunnesidettä. Se on erinomainen tie arankin kissan sydämeen.
Pois alta matot ja koriste-esineet – nyt leikitään!