Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiran ihottuma ja karvanlähtö

Koiran iho-ongelmat ovat yksi yleisimmistä syistä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Rapsuttelu, kieriskely, kuonon hankaaminen ja käpälien nuoleminen ilmestyvät tavallisesti oireista ensimmäisinä. Niiden viesti on selvä: kutittaa! Varsinainen ihottuma ja variseva turkki huomataan usein vasta myöhemmin.

Erityisen herkkiä oirehtimaan ovat koiran korvat ja tassunpohjat, ja monen lemmikin kohdalla ainoa yliherkkyysoire voikin olla tassujen vimmainen kaluaminen tai korvien tulehtuminen.

Yleisimmät koiran kutinan syyt:

 • Atopia
 • Ruoka-aineyliherkkyydet
 • Loiset
 • Autoimmuunisairaudet

Koira rapsuttaa itseään

Syiden selvittely on hyvä aloittaa eläinlääkäriltä: kutina on lemmikille piinallinen ja elämänlaatua heikentävä oire. Lisäksi iho-oireet tapaavat pahentua koiran itsehoitoyritysten seurauksena, kun raavittuun ja rikkinuoltuun ihoon pääsee pesiytymään bakteeri- tai sieni-infektio. Näin kehittynyt sekundäärinen tulehdus on hoidettava ensin pois, jotta varsinaiseen ongelmaan päästään käsiksi.

Koska kutina on normaalia?

Kaikki koirat rapsuttelevat itseään silloin tällöin. Etenkin tuore pennunomistaja saattaa huolestua turhaan: kaikki rapsuttelu ei aina viittaa iho-ongelmiin. Esim. karvanlähtöaika ja hormonaaliset tekijät voivat rapsututtaa jonkin verran, ja kesällä tavallinen kutittaja ovat hyönteisten puremat.

Milloin koira kannattaa viedä lääkäriin?

 • Koira herää öisinkin rapsuttamaan itseään useampaan kertaan
 • Iho hilseilee voimakkaasti tai siinä näkyy punoitusta
 • Koira kaljuuntuu 
 • Koira nuolee jatkuvasti tassujaan ja tassunpohjat punoittavat
 • Koira kaivelee korviaan ja ravistelee päätään useita kertoja päivässä.

Katso videolta vinkkejä karvanlähtöajan haasteisiin:

Miten hoitaa koiran kutisevaa ihoa kotona?

 • Varmista, että ravitsemus on kohdallaan. Puutostilat näkyvät yleensä aina ensimmäisinä ihossa ja turkissa. Tarkasta, että koiran ruoassa on riittävästi proteiinia ja suojaravinteita. Tasapainottamaton kotiruoka tai ihmisten ruoantähteet eivät yleensä sisällä riittävästi koiran kaipaamia aineksia, kuten eläinproteiinia, vitamiineja ja kivennäisiä. Jo lihan ja monivitamiini-kivennäisvalmisteen lisääminen ruokavalioon voi tehdä ihmeitä!
 • Mikäli epäilet ruoka-aineallergiaa, kannattaa toteuttaa koeruokavalio eli eliminaatiodieetti.
 • Omega-3-rasvahappolisä on hyvä sisällyttää jokaisen koiran ruokavalioon. Hyvät rasvahapot rauhoittavat tulehdusreaktioita, vähentävät ihon hilseilyä ja tukevat samalla myös nivelten terveyttä.
 • Pidä iho ja turkki puhtaana. Tali- ja likakerrostumat sekä kuollut karva heikentävät ilmankiertoa iholla. Huolellinen harjaaminen ja peseminen poistavat myös ympäristön allergeeneja iholta. Hoitava shampoo auttaa hillitsemään kutinaa sekä bakteerien ja hiivojen kasvua iholla.
 • Vähennä stressitekijöitä. Stressi saa monen koiran iho-ongelmat pahenemaan. Rentouttavat lenkit nuuskutteluineen ovat parasta lepoa lemmikin mielelle. Lue myös artikkeli koiran pelkotiloista ja niiden voittamisesta!

Tiesithän, että Mustin ja Mirrin turkinhoitopalveluissa ammattitaitoinen henkilökunta pesee turkin lempeästi ja ottaa avosylin vastaan ihan kaikki asiakkaat – myös ujot ja vilkkaat koirapersoonat? Salongeista saat myös turkin kevyet siistimiset, perusteellisemmat trimmaukset ja kynsienleikkuupalvelun.

Vinkki! Kaljuuntuvat silmänympärykset voivat olla merkki sinkin liian niukasta saannista. Avital Biotin on hyvin imeytyvä sinkki- ja biotiinilisä!

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.