Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiran närästys

Koira maiskuttaa, nieleskelee, vaeltelee tai lipoo huuliaan. Se saattaa nuoleskella erilaisia pintoja ja ahmia heinää tai nenäliinoja. Ruokahalukin voi olla kadoksissa. Voisiko syynä käytökseen olla närästys?

Närästys – mitä se on?

Refluksi- eli närästysoireet syntyvät, kun mahan hapan sisältö ohittaa mahanportin ja pääsee virtaamaan ylöspäin paikkoihin, joihin se ei kuulu: ruokatorveen, nieluun ja suuhun. Siellä se aiheuttaa ärsytystä, poltetta ja kipua. Portin taakse mahalaukkuun normaalisti jäädessään happoliemi pysyy oikeassa tehtävässään, eli sulattamassa syötyä ravintoa. Mahalaukkua suojaa hapon korventavalta vaikutukselta tehtävään erikoistunut limakalvo.

Koiran närästyksen oireet

Useimmat meistä ihmisistäkin olemme ainakin kerran elämässämme kokeneet närästysoireita. Rintalastan takana tuntuu kipua, joka saattaa pahimmassa tapauksessa säteillä hartiaan. Suuhun voi nousta happamia röyhtäyksiä, ja olo on kurja. 

Ihminen osaa tässä tilanteessa todeta ääneen ”nytpä närästää”, koiralta asian sanoiksi pukeminen ei onnistu. Lemmikin moninaiset refluksioireet tulkitaankin usein väärin. Toisaalta närästykseksi voidaan luulla myös oireita, joiden aiheuttaja on muualla. Epäselvissä tilanteissa on aina parasta turvautua eläinlääkärin apuun.

Voit olla yhteydessä eläinlääkäriin myös Mustin ja Mirrin Etäeläinlääkärin kautta. Etäeläinlääkärin vastaanotto toimii netissä chatin ja kuva-, puhe- tai videoyhteyden välityksellä. Palvelu on tarkoitettu Kavereillemme, eli Mustin ja Mirrin kanta-asiakkaille. Liity kanta-asiakkaaksi täältä!

Tyypillisimmät oireet ja tavallisimmat muut syyt niiden takana:

 • Nieleskeleminen, maiskuttelu, suupielten lipominen - samanlaisia oireita voi aiheuttaa esim. nielutulehdus.
 • Ruokahaluttomuus - samanlaisia oireita voivat aiheuttaa esim. hormonaaliset myllerrykset, maha-suoli-infektiot ja vakavammat sairaudet. Älä jää seuraamaan pitkäksi aikaa!
 • Pintojen nuoleskelu, heinien ja maa-aineksen syöminen - kyseessä voi olla myös tapa tai stressioire.
 • Vaeltelu ja läähätys - nämä voivat olla myös pelko-oireita tai merkki muusta kiputilasta.
 • Kakominen, yökkäily - taustalla voi olla myös esim. vierasesine kurkussa tai kennelyskä.
 • Vatsan kovaääninen, "loriseva" kurina - voi olla myös muu mahasuolikanavan ärsytys.
 • Korostunut venyttely ja ns. rukoilija-asentoon jääminen (etupää alhaalla).

Mikä närästyksen aiheuttaa?

Useimpia koiria närästää joskus. Syynä tilapäiseen närästykseen voi olla esim. ruokavalion muutos, ihmisiltä pihistetty, voimakkaasti maustettu ruoka tai stressi. Tällöin vaivat menevät yleensä ohi, kun ongelmien aiheuttaja poistetaan koiran vaikutuspiiristä.

Koira lipoo huuliaan

Toisinaan närästyksen syyn selvittäminen vaatii perusteellisempaa työtä, kuten mahdollisen yliherkkyyden selvittelyä. Jos oireet ovat vakavia ja koira voi selvästi huonosti, on käännyttävä eläinlääkärin puoleen. Tähystystutkimuksella selvitetään tarvittaessa ruokatorven ja mahalaukun vaurioita sekä voidaan myös tarkastaa, ettei oireiden taustalla ole esim. vatsaan jäänyt vierasesine.

Mikäli koiran yleisvointi on hyvä, voit kokeilla myös kotikonsteja närästysongelman ratkaisemiseksi.

 

Koiran närästyksen hoito - Mitä närästykselle voi tehdä kotona?

 • Tarkasta ruokavalio! Jätä toviksi herkut ja puruluut pois, karsi ihmisten ruokien maistiaiset ja toteuta tarvittaessa eliminaatiodieetti, jos epäilet närästyksen taustalla allergiaa. 
 • Pidä päiväkirjaa! Mitä koiran elämässä on tapahtunut närästystä edeltävänä vuorokautena? Mitä se on syönyt? Päiväkirjasta saatat löytää yhteyden närästysoireiden ja esim. tietyn treenin ja ruoan välillä.
 • Tarjoa riittävästi lepoa ja rentouttavaa liikuntaa. Koiran stressiin purevat parhaiten ulkoilulenkit, joilla se saa haistella vapaasti ja juoksennella paineetta. Ei jahtaus- tai taisteluleikkejä rentoutusretkille!
 • Jaa koiran ruoka useampaan annokseen ja tarjoa viimeinen annos mahdollisimman myöhään ennen nukkumaanmenoa. 
 • Tarkasta madotus! Sisäloisista esim. giardia ja suolinkaiset voivat muiden oireiden ohella aiheuttaa närästystä ja oksentelua.
 • Hoitamalla suolistoa hoidat koko vatsaa. Pre-ja probioottivalmisteet saattavat helpottaa tilannetta!
 • Voit myös kokeilla ihmisille tarkoitettuja käsikauppalääkkeitä, jotka muodostavat ruokatorveen suojaavan kalvon tai vaahdon. Kysy aina yksilöllinen annostus ja ohje eläinlääkäriltä!

Meneekö närästys ikinä pois?

Yleensä menee, joten älä huolehdi! Närästyksen selvittely saattaa vaatia pitkäjänteistä työtä ja toisinaan myös eläinlääkärin apua. Yleensä taustalla ei kuitenkaan ole vakavaa elimellistä vikaa, ja ongelmat ovat ratkottavissa ruokavaliota tai koiran elintapoja muuttamalla. Toivotamme sinulle sinnikkyyttä salapoliisityöhön!

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.