Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiran silmätulehdus

Katsotaanpa hetki ystävää silmiin! Katsooko takaisin pari kirkkaita, siistejä silmiä? Pieni, harmahtava rähmänokare silmän sisäkulmassa ei vielä aiheuta syytä huoleen, mutta jos silmät vuotavat tai vaikuttavat punoittavilta, kannattaa asiaa pysähtyä hetkeksi miettimään.

Mikä silmiä kiukuttaa?

Silmien ärtymisen syiden etsiminen on usein melkoista salapoliisityötä. Jos silmät vetistelevät hieman, mutta eivät vaikuta tulehtuneilta (ks. infolaatikko alempana), kannattaa mahdollisia syitä etsiä esim. seuraavista:

Altistuminen erilaisille pölyille, kuten keväällä katupölylle tai siitepölylle. Kaivamista harrastavilla ja urheilevilla koirilla myös kuiva turve- tai hiekkapöly voi kiusata silmiä.

Rakenteelliset syyt: ulkonevat silmät ovat alttiimmat ärtymään mm. sääolosuhteista, toisaalta esim. kiertyneet luomet tai ylimääräiset ripset voivat hangata silmän pintaa. Kyynelnesteen erittymiseen ja kiertoon liittyvät ongelmat voivat myös olla ongelmien taustalla.

Koiran naama- tai korvakarvat saattavat jatkuvasti silmiin osuessaan ärsyttää sarveiskalvoa.

 

Nenäpunkkien vaikutusta silmä-ärsytykseen ei ole laajalti tutkittu, mutta toisinaan nenäpunkkihäätö vie mennessään myös silmien vuotamisen.

Ruokavalio voi heijastua myös silmien vointiin. Esim. yliherkkyydet voivat aiheuttaa silmien vuotamista.

Tarttuvat silmätulehdukset leviävät herkästi siellä, missä koirat kokoontuvat ja ottavat kuonokontaktia.

Koska lääkäriin?

Silmävaivojen kanssa kannattaa noudattaa varovaisuusperiaatetta ja viedä koira herkästi eläinlääkärin hoitoon. Pienestä silmäongelmasta voi hoitamattomana helposti paisua suuri, eikä esim. sarveiskalvohaavojen tai vierasesineen havaitseminen ole aina mahdollista ilman eläinlääkärin välineistöä.

Miten ärtyviä silmiä voisi hoitaa kotona?

Jos silmien vetisyyden syynä on esim. pöly, voi tihennetty puhdistus silmävedellä auttaa. Silmäveteen kostutetulla pumpulilla pyyhitään silmää ulkonurkasta sisänurkkaan. Apteekista saatavalla keittosuolaliuoksella voit huuhtoa myös suoraan silmän pintaa esim. aina lenkkien jälkeen ja illalla ennen nukkumaanmenoa.

Jos koiralla on yliherkkyyteen viittaavia oireita, kuten hilseilyä, kutinaa, rapsuttelua ja suolistovaivoja, kannattaa niiden syy selvittää. Jos epäilet ruoka-aineallergiaa, ovat eliminaatiodieetti ja altistuskokeet hyvä reitti tutkia yliherkkyyden aiheuttajia.

Silmiin pyrkivien naama- tai korvakarvojen lyhentäminen tai kiepsauttaminen nippuun avartaa mukavasti katselumaisemia ja vähentää silmä-ärsytystä.

Silmävuoto värjää karvat. Mikä auttaisi?

 

Valkoisilla ja vaaleilla koirilla silmävuoto saattaa jättää rusehtavan punertavat jäljet silmien alle. Väri sinänsä ei viesti vielä ongelmista, mutta jos silmävuoto on kovin runsasta, on sen syy hyvä selvittää. 

Yksinkertaisin tapa taistella silmävuodosta aiheutuneita tahroja vastaan on säännöllinen silmänseudun puhdistaminen. Silmävesi auttaa liottamaan kyynelnestetahroja pois ja vie mennessään myös muita epäpuhtauksia. Moni on päässyt huomattavan hyviin tuloksiin pyyhkimällä silmien ympärystän aamuin, illoin silmäveteen kostutetulla pumpulilla.

Toisinaan myös ruokavaliovaihdos voi helpottaa tilannetta. Siitä ei ole täysin varmuutta, mikä ruokavaliovaihdoksessa punaiset tahrat karkottaa: vaihtoehdoiksi on pohdittu mm. kyynelnesteen muuttuvaa koostumusta, lievän yliherkkyyden helpottamista, ruoan rautapitoisuuden vaikutusta tai koiran ihon mikrobiflooran muokkautumista. Kokemukset vaihtelevat laidasta laitaan, eikä ravitsemuksellista viisaudenkiveä tahraongelmaan valitettavasti vielä ole löytynyt.

Lopuksi

Koira ei osaa kertoa silmien kivusta tai epämiellyttävästä tunteesta. Silmän vauriot ja sairaudet ovat kivuliaita, eikä eläinlääkärin hoitoon hakeutumista pitäisi koskaan viivytellä. Esim. hoidettavissa oleva sarveiskalvohaava voi hoidon viivästyessä johtaa jopa näön menettämiseen kyseisestä silmästä. Otathan siis silmien vaivat vakavasti!

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.