Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiran valeraskaus

Yhtäkkiä koirasi vaikuttaa sairaalta. Se vetäytyy apeana omiin oloihinsa, ei kiinnostu ulkoilemisesta ja penkoo petiään kiivaasti. Onko syytä huolestua?

Muutokset käytöksessä saattavat aina olla oireita sairaudesta, mutta ennen kuin pyrähdät päivystykseen koirasi kanssa, tarkista kalenterista, milloin neiti kuonolaisella oli viimeksi juoksuaika.

Mikä ihmeen valeraskaus?

Valeraskaus on steriloimattomalle nartulle normaali fysiologinen tila ja tarkoittaa sitä, että koiran mieli ja keho ikään kuin valmistautuvat pentujen syntymään, vaikka narttu ei olekaan tiineenä. Valeraskauden oireet alkavat usein 1–2 kk juoksuajan jälkeen. Valeraskauden merkit ovat hyvin yksilöllisiä. Siinä missä toinen lemmikki haluaa vetäytyä omaan rauhaansa, toinen liimautuu omistajan kylkeen kiinni lohtua hakemaan. Useimmissa tapauksissa valeraskaus kestää noin 2–3 viikkoa ja menee itsestään ohi.

Hoivakäytöksen monenkirjavat merkit

Narttu oireilee valeraskautta usein käytösmuutoksilla. Sen luontainen hoivakäytös voimistuu: koira saattaa kanniskella lelujaan levottomasti edestakaisin päästämättä niitä silmistään, tai jopa suojella ja hoitaa niitä. Jotkut yksilöt tekevät lelupennuilleen kiivaasti pesää penkomalla peittoja, tyynyjä ja lattialle jääneitä vaatteita. Lemmikki saattaa myös kieltäytyä ulos lähtemisestä ja olla muutenkin haluton poistumaan kodin läheisyydestä. Vaikka varsinaista hoivakäytöstä ei esiintyisikään, nartun yleisolemus voi olla apea, ärtynyt ja haluton. Ruokahalu saattaa kadota.

Hoivakäyttäytyminen on nartulle täysin luonnollista ja siitä ei tule koskaan rankaista koiraa. Jopa siitä kieltäminen on turhaa ja aiheuttaa koiralle stressiä. Sen sijaan pentujen rooliin joutuneet lelut voi kerätä vaivihkaa pois, tekemättä asiasta suurta numeroa. Petivaatteiden myllääminen on helpoin ehkäistä sulkemalla makuuhuoneen ovi ja keräämällä turhat tekstiilit pois määräajaksi.

Tiineenä tai ei – keho valmistautuu

Vaikka koira ei ole tiineenä, saa valeraskaus usein aikaan myös fyysisiä muutoksia: maitorauhaset turpoavat ja nisistä saattaa joskus jopa tulla maitoa. Jos narttu nuolee kovasti nisiään, sitä voi olla viisasta rajoittaa, jotta maidon eritys saadaan lakkaamaan. Koiran paino saattaa myös nousta, kun elimistöön kertyy nestettä. Jotkut nartut käyttäytyvät valeraskauden loppupuolella jopa aivan kuin ne synnyttäisivät!

Mistä apua koiran oireisiin?

Jos narttu oireilee valeraskauttaan voimakkaasti, voi olla viisasta viedä se eläinlääkäriin ja pohtia yhdessä tilannetta lääkärin kanssa. Toistuvissa, vaikeissa valeraskauksissa voidaan harkita lääkehoitoa, mutta usein vasta steriloiminen tuo lopullisen avun. Operaatiota ei suositella tehtäväksi valeraskauden aikana, vaan sterilointi olisi hyvä suorittaa aina vasta juoksujen ja valeraskauden jälkeen.

Lievemmissä tapauksissa oireet eivät vaadi erityistä hoitoa, vaan ne menevät itsestään ohi muutamassa viikossa. Lohduttoman lemmikkiystävän oloa voi kuitenkin helpottaa kotikonstein.

Kaikkein tärkein tuki nartun hyvinvoinnille on pitkämielinen ja ymmärtäväinen omistaja – kaikkina aikoina. 

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.