Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiran yskä

 

Koiran yskä 
Koiran köhinä saattaa säikäyttää, mutta milloin on syytä vierailla eläinlääkärin vastaanotolla? Entä mitkä ovat yleisimmät syyt koiran yskään?

Kennelyskä

Akuutin yskän tyypillinen aiheuttaja on virus tai bakteeri, joiden aiheuttamaa keuhkoputkentulehdusta kutsutaan kennelyskäksi. Kennelyskä saa nimensä mukaisesti koiran köhimään, ja yleensä yskä esiintyy kohtauksittain ja se on kuivaa sekä hakkaavaa. Yskän lisäksi koira saattaa yökkiä limaa. Kennelyskän oireet yleensä pahenevat rasituksessa. Tauti voi viipyä kutsumattomana vieraana kauankin, mutta perusterveelle aikuiselle koiralle se on harvoin vaarallinen.  

Säästä koirakaverit tarttuvalta köhältä

Kennelyskä tarttuu hengitysteiden eritteiden välityksellä, ja pöpöt voivat kulkeutua koiralta toiselle myös ihmisten ja tavaroiden kautta. Näin voit ehkäistä taudin leviämistä:

  • Vältä koirakontakteja sairaan koiran kanssa. Tämä koskee myös saman talouden terveitä koiria, jotka voivat toimia oireettomina taudinkantajina.
  • Saman lauman koirien kesken taudin leviäminen on suhteellisen todennäköistä, mutta huolehtimalla hyvästä hygieniasta voit vähentää riskiä. Huolehdi myös, että samassa taloudessa asuvat koirat juovat ja syövät omista kupeistaan ja leikkivät eri leluilla.
  • Jos joudut vierailemaan eläinlääkärin vastaanotolla, on kohteliasta ilmoittaa klinikalle, että epäilet koiran sairastavan kennelyskää. Tällöin klinikka voi esimerkiksi ohjeistaa teitä tulemaan suoraan toimenpidehuoneeseen, jolloin pöpöt eivät pääse odotustilaan.
  • Kennelyskä leviää helposti tapahtumissa, joissa on paljon koiria. Rokote on hyvä hankkia, etenkin jos käy koirapuistoissa, harrastaa näyttelyitä tai muita koiraharrastuksia (joissain harrastuksissa voimassa oleva kennelyskärokote vaaditaan myös ennen kisoihin osallistumista). Jos kennelyskää on paljon liikkeellä, kannattaa välttää paikkoja, joissa on paljon koiria.

Milloin lääkäriin?

Lieväoireinen kennelyskä talttuu usein kotihoidolla, eli pääasiassa levolla. Raskasta liikuntaa on syytä välttää vielä viikon ajan oireiden loputtua. Liman irtoamista voi koittaa helpottaa höyryhengityksellä, joka on mahdollista toteuttaa helposti kotioloissa: suihkuttamalla kuumalla suihkulla kylpyhuoneen seinää huone höyrystyy, ja koiran voi antaa hengittää huoneessa muutaman minuutin kerrallaan.

Pienten pentujen, senioreiden ja jo jostain sairaudesta kärsivien koirien kanssa kannattaa aina vierailla eläinlääkärin vastaanotolla kennelyskää epäiltäessä, jotta tilanne ei pääse äitymään pahaksi. Huonolla tuurilla myös terve aikuinen koira voi saada vakavamman tulehduksen. Jos koira on ruokahaluton, vaisu tai kuumeinen, vie ystäväsi pikimmiten eläinlääkärin vastaanotolle.  

Kennelyskältä voi ja kannattaa suojautua vuosittain uusittavalla rokotteella? Varaa aikasi rokotukseen täältä!

Pitkittyneen yskän syy on aina syytä selvittää

Yli viikon kestäneen yskän syy kannattaa selvittää eläinlääkärissä. Pitkittyneen yskän taustalla voi olla esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, kasvainsairaudet, loiset, kroonistunut keuhkoputkentulehdus tai henkitorven ja kurkunpään rakenteelliset sairaudet. Vaikka yskän ääni antaa viitteitä sen syystä, yskän aiheuttajaa on mahdotonta diagnosoida kotioloissa. Lisäksi monet pitkittyneen yskän taustalta löytyvät sairaudet vaativat asianmukaista hoitoa, ja joissain tapauksissa nopeasti aloitetulla hoidolla on suuri merkitys lemmikin yskän taustalta löytyvän sairauden ennusteeseen.