Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Auta lemmikkiäsi selviytymään uudesta vuodesta – tutustu ohjeisiin täältä!

Yhteistyössä, Suomen etsijäkoirat ry

Lemmikit ovat meidän elämämme sisältö ja tärkeitä, rakastettuja perheenjäseniä. Me haluamme tehdä kaikkemme, jotta sinun lemmikkisi voi hyvin ja pysyy turvassa vuoden jokaisena päivänä. Tämä artikkeli auttaa sinua valmistautumaan ja valmistamaan lemmikkiäsi uuteenvuoteen.

Rakettirallin ajankohta

  • Rakettien myynti alkaa 27.12.
  • Raketteja saa ampua 31.12.–1.1. klo 18–02.

Moni innokas paukuttelija rikkoo ampumissäädöksiä vailla huolen häivää, ja lemmikinomistajan onkin hyvä varautua siihen, että rakettien myyntipäivästä (27.12.) alkaen erityisesti taajamissa voi kuulua yksittäisiä räjäytyksiä.

Huomioi tämä

  • Pidä koirasi kytkettynä jo 27.12. alkaen, kun liikut sen kanssa ulkona.
  • Älä vie kissaasi ulkoilemaan edes kytkettynä 27.12.–1.1.

Joka vuosi on lemmikillesi uudenlainen vuosi

Monet lemmikit eivät tunnu lotkauttavan karvaisia korviaan, vaikka ympärillä räiskyy ja paukahtelee. Omistajan on kuitenkin kriittisen tärkeää tiedostaa, että lemmikin kokemukset asioista muuttuvat ja muovautuvat jatkuvasti. On valitettavan yleistä, että karkuriksi osoittautuu lemmikki, joka on aiemmin suhtautunut rennosti ääniin. Vuodessa voi tapahtua paljon: Lemmikki saattaa säikähtää esimerkiksi kesäistä ukonilmaa tai työmaalta kuuluvaa räjäytystä omistajan tietämättä. Pelästymisen aiheuttama äänipelko ilmoittaa itsestään ehkä vasta uudenvuoden iltana. Myös stressi ja kipu kiristävät lemmikin hermoja, ja saavat sen reagoimaan herkemmin ympäristön ärsykkeisiin. Huomioi siis, että olosuhteet vaihtelevat joka vuosi.

31.12. uudenvuoden aatto

Lemmikinomistajana uudenvuoden aattopäivä on sinun tärkein päiväsi karvakuonosi turvaamiseksi. Keskity lemmikkiisi heti aamusta asti, oli se jo kokenut hopeakuono tai vasta nuori koira- tai kissataimi.

Koiran ulkoilutus

Tee hyvissä ajoin ulkoilutusaikataulu koiraasi varten. Muista, että juhlijoilla on klo 18 alkaen lupa ampua raketteja. Räjähdyksiä kuuluu todennäköisesti jo pitkin päivää.

Ulkoilu aamulla ja päivällä: Liiku häntäheikin kanssa reippaasti ja tavallista enemmän jo aamulla, mutta ajoita iltapäivälle (ennen klo 17) erityisen pitkä ja pirteä lenkki. Jos mahdollista, aja autolla pois taajama-alueelta satunnaisten rakettien räjähtelyjen vuoksi ja ulkoile stressivapaassa ympäristössä.

Ulkoilu illalla: Vie koirasi alkuillasta (klo 19–20) vielä pikapissalle, jos se on välttämätöntä, eli piipahda sen kanssa talosi edessä, jotta se voi tehdä nopeasti tarpeensa. Kävelylle ei ole missään tapauksessa enää syytä lähteä. Tämä hetki on erityisen riskialtis: raketit räiskyvät jo, joten pelästymisestä johtuva irti riistäytyminen on todellinen riski. Jos koirasi on aiemmin päivällä ulkoilutettu hyvin, sitä ei ehkä ole tarpeen viedä illalla ulos ollenkaan. Tällöin aikaista seuraavan aamun ulkoilutusta. Kun rakettien jymy on yöllä lakannut ja uuden vuoden ensimmäinen päivä alkaa kajastaa, pujahda koirasi kanssa nauttimaan rauhasta. Huomioi myös tässä tapauksessa, että satunnaisten paukkujen kuuluminen on mahdollista. Ilotulitusta pelkäävää koiraa ei tulisi viedä lainkaan ulos klo 18–02, jolloin rakettien jytinä on kovimmillaan.

Ulkoiluvarusteet: Uudenvuoden aattona koiralle kannattaa pukea päälle napakasti istuva panta JA valjaat. Koira kytketään vahvoihin taluttimiin molemmista. Tuplavarmistus voi tuntua turhalta, mutta moni karkulainen on luiskahtanut pakoon puutteellisten varusteiden vuoksi. Tuplavarmista, vaikka koirasi olisi rauhallinen. Tarkista varusteiden (erityisesti lukkojen) kunto jo hyvissä ajoin ennen uuttavuotta. Varusteet tulisi pukea koiralle ennen kuin avaat ulko-oven. Onko lemmikkisi ulkoilutarvikkeissa puutteita? Tilaa täältä uudet ja turvalliset varusteet.

Ovet, aidatut pihat, ikkunat

Ulko-ovet: Kulje ulko-ovista varoen! Vaikka lemmikkisi ei normaalisti pyrkisi ovista ulos, nyt se voi tehdä niin. Ennen kuin siis avaat oven, varmista missä karvakorvasi on. Älä viivyttele ovenraossa. Ohjeista koko perheesi toimimaan samoin. Jos kotiisi tulee vieraita, siirrä kissasi tai koirasi toiseen huoneeseen suljetun oven taakse, kunnes ulko-ovi on turvallisesti jälleen kiinni. Jos et voi siirtää koiraasi toiseen tilaan, kytke se vieraiden saapumisen ajaksi. Muistathan, että kissat ovat liukkaita livahtamaan sylistä! Hellä halausote ei pidättele niitä, joten älä luota syliotteeseen… 

Aidattu piha: Vaikka piha-alue olisi turvallisesti aidattu, ulkoiluta koirasi siellä kytkettynä. Moni kuonolainen osoittautuu säikähtäessään akrobaatiksi, jota ei pidättele edes ”pomminvarmat” aidat. Kissoja ei kannata päästää ulko-aitaukseen lainkaan aattopäivän iltana. Vaikka aitaus olisi tukeva ja tiiviisti verkotettu, kissasi voi säikähtää pauketta pahanpäiväisesti.

Ikkunat ja parvekkeet: Tuuleta turvallisesti jo ennen uudenvuoden iltaa. Verkotetut ikkunat saattavat hidastaa kissasi karkaamista, mutta ne eivät valitettavasti estä sitä, jos silkkitassu säikähtää sydänjuuriaan myöten. Parvekkeen ovi on syytä pitää visusti kiinni koko ajan. Raketeista paniikkiin joutuva kissa on altis putoamisonnettomuuksille, sen keikkuessa tai ryntäillessä parvekkeen kaiteella hädissään.

Koti on lemmikkisi turvalinnoitus

Kodin tulisi olla aina koirallesi tai kissallesi turvan tyyssija. Valmistele se siksi hyvissä ajoin iltapäivällä lemmikkiäsi varten:

  • Sulje kaikki verhot tiiviisti hyvissä ajoin, niin että lemmikki ei näe sisälle rakettien valonvälähdyksiä lainkaan.
  • Laita koti täyteen ”turvaääniä”: televisio, radio ja pesukone saavat kernaasti pauhata tavallista kovempaa.
  • Älä jätä karvakaveriasi yksin. Vaikka se normaalisti nukkuisi rauhassa, muista, että tämä päivä ei ole normaali.
  • Jos lemmikkisi haluaa vetäytyä esimerkiksi sängyn alle, anna sen tehdä niin. Pysy itse rauhallisena, käyttäydy normaalisti.

Hyvissä ajoin ennen uuttavuotta, kiinnitä pistorasiaan joko Adaptil-feromonivalmiste (koirille), Feliway-feromonivalmiste (kissoille) tai Pet Remedy -haihdutin. Nämä tuotteet tyynnyttävät merkittävästi koirien ja kissojen mieltä ja lieventävät niiden jännitystä. Suurimman käyttötehon saat, kun otat haihduttimen käyttöön jo viikkoa aiemmin.

Aivojumppa rentouttaa

Hyvin aivojumpattu ja aktivoitu koira tai kissa on raukea ja tyytyväinen. Uudenvuoden aattona kaikki ruoka kannattaa tarjoilla lemmikille erilaisten aktivointilelujen sisältä. Koirien perinteisen Sumo-lelun voi täyttää märkäruoalla tai jauhelihalla jo edellisenä päivänä ja pakastaa herkun. Näin saat koirasi rauhoittumaan ja keskittymään kauemmin puuhailuun, kun kohmeinen sisältö hiljalleen sulaa.

Luiden järsiminen purkaa koiran stressiä

Puruluiden jäystäminen on koiralle lajityypillistä puuhaa ja se purkaa kuonolaisesi stressiä. Varaa uudenvuoden aattoon erilaisia, herkullisia puruluita. Raakaluita ei ole syytä antaa, jos koira ei ole niihin jo aiemmin tottunut. Muista aina valvoa tarkasti koirasi purupuuhia.

Kutkuta karvakorvien aivonystyröitä

Uusien temppujen opettelu on myös lemmikkiä rentouttavaa puuhaa. Anna koirasi tai kissasi keksiä itse, mistä toiminnasta makupalan saa. Oman päättelykyvyn käyttäminen on paitsi mukavaa myös tempputaituria sopivasti väsyttävää tekemistä. Ennen kuin alat kouluttaa, vilkaise virikkeeksi Pro Dog -temppukouluvideot ja poimi parhaat vinkit. Koulutusohjeet soveltuvat yhtä lailla viiksekkäiden virikkeistämiseen.

Nenäilyä, nuuskutusta, Nose Workkia?

Mikään ei väsytä lemmikkiäsi paremmin kuin kirsun intensiivinen käyttäminen. Piilota koirallesi tai kissallesi sen omaa ruokaa tai makupaloja ympäri asuntoasi ja anna sen nuuskimalla etsiä ruokansa. Voit piilotella makupaloja myös pahvilaatikoihin tai muihin yllättäviin paikkoihin. Jos harrastat lemmikkisi kanssa Nose Workkia, tämä ilta on mitä parhainta sisä- tai laatikkoetsintäaikaa.

Anna viiksekkään villiintyä – onnellistuta kissaasi leikkimällä

Saalistamista jäljittelevä leikkiminen saa hyvän olon hormonit virtaamaan kissasi kehossa. Suurin osa kotitiikereistä arvostaa villiä vaanimista, hyökkäämistä ja lelujen sieppaamista. Myös pahvilaatikko jonka sisälle on rytätty paperia, saa viikset ilosta kippuralle! Riehakkaan saalistusleikin jälkeen tarjoa kissallesi ruokaa esimerkiksi aktivointilelusta – näin metsästyshetki saa luontevan päätöksen. Leikkimällä kaikessa rauhassa kissasi kanssa uudenvuoden iltana, onnellistutat sitä.

Eläintenkouluttaja auttaa

Jos paukkupaniikki tuottaa murhetta jo etukäteen, käy karvatassun kanssa Mustin ja Mirrin eläintenkouluttajan luona. Kouluttajilla on työkalupakissaan keinoja, jotka edesauttavat lemmikin ja omistajan selviytymistä yöstä, joka monille on vuoden ikävin.

Tukituotteet auttavat ystävääsi selviytymään

Erilaiset pelkojen hoidon tukituotteet on kehitelty helpottamaan lemmikkien oloa ahdistavissa ja jännittävissä tilanteissa. Yksilöiden välillä on eroja: siinä missä toista tyynnyttää parhaiten painepaita, toinen saa avun feromonituotteista. Vuoden stressaavimpaan ajankohtaan kannattaa varautua kaikin keinoin!

Thundershirt

Painepaita Thundershirt auttaa vuosittain lukuisaa joukkoa lemmikkejä selviytymään stressaavista tilanteista. Koira tai kissa tulee totuttaa Thundershirtin käyttöön jo hyvissä ajoin ennen uudenvuoden aattoa, ettei lemmikki yhdistä paitaa pelon tunteeseen. Lue täältä lisää painepaidan toimintamekanismista ja käyttöönotosta.

Thundershirt

Feromonituotteet

Adaptil-feromonia on saatavana koiralle haihduttimena, pantana tai suihkutettavana liuoksena. Synteettinen feromoni jäljittelee samaa feromonia, jota emokoira erittää pentujen synnyttyä ja joka tyynnyttää tehokkaasti koiraa. Tuote on tuoksuton, koira aistii rauhoittavan feromonin ns. ”Jacobsonin elimellä”.

Kissoille löytyy oma, lajikohtainen feromonituotteensa Feliway.

Pet Remedy

Pistorasiaan kytkettävä Pet Remedy -haihdutin sisältää eteerisiä öljyjä, kuten valeriaanaa ja vetivertiä. Ne jäljittelevät luontaista GABA-välittäjäainetta, rauhoittaen sekä koirien että kissojen mieltä. Muun muassa Mustin ja Mirrin turkinhoitoammattilaiset luottavat Pet Remedyn voimaan. Sekoituksen on huomattu käytännössä tyynnyttävän uuteen tilanteeseen tulevaa arkatassua.

Serene-UM

Serene-UM on ravintolisä, joka maksimoi lemmikin serotoniinituotantoa ja voi auttaa sitä selviytymään paremmin uudenvuoden aatosta. Tuotteen voi antaa ruoan seassa ja sen käytön voi aloittaa heti joulun jälkeen.

Jos lemmikin pelkotila on voimakas, voi harkita käyntiä eläinlääkärin vastaanotolla keskustelemassa lääkehoidon tarpeellisuudesta.

uusivuosi

Toimi näin, jos lemmikkisi katoaa

Me toivomme, että tänä vuonna ihan joka ikinen rakas karvainen perheenjäsen pysyy turvallisesti tallessa. Jos kaikesta huolimatta lemmikkisi kuitenkin pääsee karkuun, toimi seuraavasti:

uusivuosi

Suomen etsijäkoirat ry

Suomen etsijäkoirat ry etsii vapaaehtoisvoimin kadonneita lemmikkejä ja antaa asiantuntevaa opastusta omistajille. Valtakunnallisesta päivystysnumerosta 040 9685 985 tavoitat koulutetut avustajat ja etsijäkoirat. Karanneen jäljille lähdetään aina mahdollisuuksien mukaan. Yhdistys saa vuosittain yli 400 yhteydenottoa hätääntyneiltä lemmikkien omistajilta. 12 ahkeraa koiraa ohjaajineen sekä joukko muita vapaaehtoisia, tekevät ympäri vuoden töitä suurella sydämellä, jotta jokainen karkuri saataisiin turvallisesti kotiin.

Musti ja Mirri sekä Suomen etsijäkoirat ry toivottavat sinulle ja lemmikillesi turvallista uutta vuotta! Pidetään parhaista ystävistämme huolta vuoden jokaisena päivänä!

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.