Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Iho ja turkki

Teksti: Royal Canin

Turkin kunto peilaa lemmikin sisäistä hyvinvointia

Iho on kissan ja koiran suurin elin, ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä. Se esimerkiksi toimii suojamuurina ulkoisia ärsykkeitä vastaan, osallistuu aineenvaihdunnanreaktioihin, lämmönsäätelyyn ja immuunipuolustuksen tehtäviin sekä välittää tuntoaistimuksia.

Oikeanlainen ravitsemus tukee ihon ja turkin hyvinvointia

Terveellä lemmikillä karvapeite on tuuhea ja kiiltävä. Turkki peilaakin hyvin lemmikin ravitsemuksen tasapainoa. Karvat koostuvat 95 % valkuaisaineesta (keratiinista), ja noin kolmasosa päivittäisestä valkuaisainesaannista käytetäänkin karvojen ja ihon uusiutumiseen. Rikkipitoiset aminohapot (metioniini, kysteiini) ovat erityisen tärkeitä, sillä ne osallistuvat keratiinin muodostumiseen.

Valkuaisaineiden lisäksi ihon ja turkin hyvinvointiin tarvitaan joukko vitamiineja ja kivennäisaineita. Esimerkiksi biotiini on välttämätön ihon eheydelle, ja se on yksi tärkeimmistä vitamiineista kiiltävän turkin tueksi. A-vitamiinia tarvitaan ihon uusiutumiseen.Kissat eivät voi itse muodostaa A-vitamiinia beetakaroteenista, joten ne tarvitsevat sitä ravinnosta. Sinkki osallistuu keratiinin ja kollageenin muodostukseen, ja se on välttämätön ihon uusiutumiselle ja karvan kasvulle sekä haavojen paranemiselle.

Kupari osallistuu kollageenin ja karvan pigmentin muodostukseen. Näiden ravintoaineiden lisäksi Royal Canin käyttää ihon ja turkin hyvinvointia tukevissa sekä roturuoissaan patentoitua P.I.N.C.H.-ravintoaineyhdistelmää, joka sisältää neljä B-ryhmän vitamiinia sekä aminohappo histidiinin. Yhdistelmä vahvistaa ihon suojamuuria sekä ehkäisee liiallista veden haihtumista ja ihon kuivumista. Puutteet näissä ravintoaineissa voivat aiheuttaa lukuisia iho-ongelmia, kuten turkin huonoa kuntoa, hilseilyä, karvanlähtöä, ihottumaa ja kutinaa sekä ihovaurioita.

Myös nk. monityydyttymättömät rasvahapot ovat erityisen tärkeitä ihon ja turkin hyvinvoinnille. Nämä rasvahapot kuuluvat pääasiassa omega-3- ja omega-6-rasvahappoihin, ja niillä on tärkeä rooli monissa tehtävissä eripuolilla elimistöä. Omega-3-rasvahapoista alfalinoleenihappo, ja omega-6-rasvahapoista linolihappo sekä arakidonihappo ovat kissalle välttämättömiä, ja se tarvitsee niitä ravinnosta. Ne mm. tukevat ihon suojamuuria, osallistuvat ihon ja turkin uudistumiseen sekä tasapainottavat ihon rasvakerroksen koostumusta. Puutteet välttämättömissä rasvahapoissa voivat johtaa mm. ihon kuivumiseen ja sameaan turkkiin.

Jos kissalta tai koiralta alkaa yhtäkkiä irrota normaalia enemmän karvaa, iho kutisee tai hilseilee, tai ihon tai turkin kunto muuten huononee, kannattaa syy selvittää eläinlääkärillä. Taustalla voi olla esimerkiksi puute jostakin tärkeästä ravintoaineesta, ruoka-aineyliherkkyys tai -allergia, ulkoloiset tai stressi. Talviaikaan myös kuiva sisäilma voi altistaa herkkäihoiset kissat ihon kuivumiselle.

Royal Canin ruoat