Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Urheilukoiran huoltaminen

Oletko intohimoinen agility-harrastaja, jonka tavoitteena on kisakentillä kirmaaminen – jopa arvokisamenestys? Vai oletko ehkä se kehäkettu, jonka elämää rytmittävät vuodesta toiseen kansainväliset toko-kisat? Olipa oma lajisi mikä tahansa, on menestyksen eteen tehtävä määrätietoisesti työtä ja kisakaverista pidettävä hyvää huolta.

Osaaminen luo turvallisuutta

Jotta koira voisi suorittaa turvallisesti lajin vaatimat liikkeet, sen taitotaso täytyy olla riittävä ja osaaminen rakennettu johdonmukaisesti. Heikko osaaminen yhdistettynä liian korkeaan viretilaan johtaa helposti hosumiseen ja loukkaantumisiin. Karvakiiturin korkea vire ei läheskään aina tarkoita vauhdikasta ja puhdasta suoritusta – vaan usein juuri päinvastoin. Kuono kuolassa radalla sinkoilevan koiran oppiminen on myös hitaampaa kuin keskittyneen koirakaverin.

Jos tuleva kilpakumppanisi siis tuntuu aina sohlaavan ja soheltavan, palaa perusasioihin. Kun opetat koirallesi uusia taitoja, on tärkeää asettaa vaatimustaso oikein ja palkita tiheästi, jolloin koira oppii nopeasti ja tehokkaasti. Rakenna myös harjoitukset niin, että koira ei kiihdy vaan pysyy keskittyneenä. Joskus vinkeä vire ja kiihtymys nousevat salakavalasti pallon jahtaamisesta tai taisteluleikeistä, joten voi olla myös tarpeen pohtia, minkälaista palkkiota missäkin tilanteessa käyttää. Haluaisitko lukea lisää kouluttamisen teoriasta? Klikkaa artikkeliin täältä.

Vahvaan osaamiseen ja perustukseen kannattaa satsata, vauhdin ja lennokkuuden aika tulee myöhemmin. Usein vauhti kasvaa kuin itsestään koiran saadessa osaamisestaan itsevarmuutta.

Kehäkettujen kompastuskivi

Taitavankin urheilukoiran perustaitoja täytyy ylläpitää, vaikka kokonaisosaaminen olisi huipputasoa. Luja perusta saattaa alkaa murentua hiljalleen, jollei sitä ajoittain vahvisteta palkitsemalla. Hyvä esimerkki on agilityn kontaktiestevirheet tai lähdössä ”varastaminen”: moni upea suoritus on kaatunut näiden perusasioiden pettäessä kriittisellä hetkellä. Epäsäännöllinen palkitseminen pitää koiran osaamat liikkeet tarkkoina ja intensiivisinä, joten yllätä silloin tällöin karvainen kisakaverisi perusasioista palkitsemalla!

Monipuolinen liikunta hellii koiran kehoa ja mieltä

Jokainen urheileva karvakuono tarvitsee lajiharjoittelun rinnalle myös täysin toisenlaista liikuntaa: vapaana ulkoilua monipuolisessa maastossa sekä rauhallisempaa liikuntaa, joka harjoittaa myös syviä lihaksia ja kehittää tasapainoa sekä koordinaatiota.

Erinomaisia liikuntamuotoja ovat:

  • metsässä vapaana liikkuminen
  • koirakavereiden kanssa leikkiminen
  • uiminen tai kahlaaminen
  • erilaiset tasapainoharjoitteet
  • tasainen ravaaminen.

Liikunnan tulisi tarjota koiralle myös henkistä palautumista. Usein lajiharjoittelu nostaa koiran viretilaa aiheuttaen stressiä. Positiivinenkin stressi tarvitsee purkautumisväylän, jotta koiran suorituskyky pysyy hyvänä. Levon ja unen lisäksi stressiä purkavat lajityypilliset toimet, kuten haisteleminen, vaeltelu metsissä, luiden kaluaminen ja muu koiramainen käytös. Jos siis tuntuu siltä, että agility- tai tokokoirasi olisi aika tuulettaa luppakorviensa väliä, vie se kirmaamaan kantojen yli, rypemään mutaisiin metsäpuroihin ja pyörähtelemään supikoiran saniteettitiloihin! Tällainen day spa -retki hellii taatusti koirakaverisi mieltä ja kehoa.

Tavoitteellisen koiraurheilun pyörteissä on tärkeää pitää mielessä, että koiran fyysisen kunnon harjoittaminen ei ole sen jatkuvaa kuormittamista äärirajoille vaan monipuolisen liikunnan tarjoamista ja riittävästä levosta ja palautumisesta huolehtimista.

Terveen koiran peruskuntoa voi kasvattaa arkisillakin aktiviteeteilla. Katso alta eläinfysioterapeutin kommentit.

Päivän aktiviteettina sohvanvaltaus

Raskaista lajitreeneistä palautuminen voi helposti viedä koiralta 2–3 päivää. Koiran kehon liian suuri kuormittaminen ilman tarvittavan levon takaamista voi johtaa haitalliseen ylikuntoon sekä aiheuttaa oksidatiivista stressiä, josta karvakiiturin keholla ei ole mahdollisuutta palautua. Myös erilaisten lihas- ja nivelvaurioiden riski kasvaa. Koiralle on toisinaan hyvä suoda siis silkkoja laiskottelupäiviä, jolloin päivän pääaktiviteetti on sohvan nurkassa lojuminen ja omistajalta jääneiden pizzanreunojen nakertaminen.

Sen lisäksi että lepo purkaa kehon stressitilaa, se suo koiralle myös mahdollisuuden todella oppia: Harjoitellut asiat painuvat koiran pitkäkestoiseen muistiin levon ja unen aikana.

Treenit lenkkipolun laidalla

Sopiva lajiharjoittelun määrä riippuu koiran iästä, kunnosta ja harjoittelun kuormittavuudesta. Usein kilpailut sijoittuvat viikonloppuihin, jolloin yksi kerta raskaampaa lajitreeniä viikolla saattaa olla sopiva määrä. Pieniä, ei-kuormittavia tekniikkaharjoitteita voi toki tehdä useamminkin. Aina ei tarvitse edes lähteä agility-hallille; lenkin ohessa on hyvä harjoitella vaikka joka päivä paikallaan pysymistä, eteen irtoamista ja monia muita hyödyllisiä perustaitoja. Ne parantavat koiran hallittavuutta myös arkielämässä. Lenkkipolun laidat tai vilkas taajama-alue tarjoavat myös vaihtuvia häiriöitä. 

Koiran luottokamut - koirahieroja ja eläinfysioterapeutti

Vaikka lemmikkisi ei vielä kisakentillä kirmaisikaan, on koiraa silti syytä käyttää säännöllisesti hieronnassa ja eläinfysioterapeutilla, jotta alansa ammattilaiset voivat arvioida rehellisesti urheilevan koiran kehon kuntoa. Myös omistajalla on tärkeä osa koiran hyvinvoinnin edistämisessä, hyvä huoltotiimi opastaa tarvittaessa kisakaverin kotihoidossa. Kokenut koirahieroja, osteopaatti ja eläinfysioterapeutti ovat siis paljon treenaavan koiran ehdottomat luottokaverit.

Varaa aika koirahierontaan tai fysioterapiaan täältä!

Miten koira hyötyy fysioterapiasta? Katso alta vastaus.

Monet koiraurheilulajit kuormittavat koiraa fyysisesti. Valveutunut harrastaja harjoitteleekin oman lemmikkinsä käytöksen ja liikkumisen lukemista. Kun kisakaverin kulku on tuttua, voi normaalista poikkeavan liikkumisen tai käytöksen havaita helpommin. Toisinaan on myös hyvä pyytää kokenutta treenikaveria katsomaan omaa koiraa ja kertomaan rehellisesti mielipiteensä sen liikkeistä. Eläinfysioterapeutin harjaantunutta silmää kannattaa hyödyntää, jotta mahdolliset orastavat ongelmat huomataan ajoissa.

Mistä agilitykoiran keho useimmin kuormittuu? Entä toko-koiran? Katso alta eläinfysioterapeutin vastaus.

Urheilukoiran hyvinvoinnin ylläpitoon kannattaa kiinnittää jatkuvaa huomiota. Näin kisakaverilla eivät kilometrit paina ja yhteistä harrastusta voi jatkaa terveenä vielä koiran seniori-iässä.
 

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.