Kesän haasteita turkille ovat aurinko, kuumuus ja usein myös vesi. Musti ja Mirri Eastonissa trimmaava Inka Salo antaa hyviä vinkkejä kesäturkin hoitoon.
Inkan mukaan sileät yksikerroksiset turkit ovat kesällä kätevimmillään, ja useat sileäkarvaiset koirat todella nauttivatkin auringosta ja lämmöstä täysin siemauksin.
Spanielityyppiset pehmeät ja silkkiset turkit pidetään rodunomaisessa kunnossa myös kesällä ahkeralla harjaamisella ja kampaamisella – ja tarvittaessa saksillakin. Kun turkin pesee riittävän usein, se on hengittävä ja helppohoitoinen, eikä puhtaisiin jalka- ja vatsakarvoihin tartu läheskään yhtä paljon risuja ja roskaa.
Haasteellisimpia taitavat olla pohjoisten rotujen paksut kaksikerroksiset turkit, jotka ovat omiaan talveen, mutta kesällä kovin kuumat. ”En silti kannata tällaisen turkin ajelemista, koska se häiritsee kovan peitinkarvan kasvukiertoa, ja hyvää turkkia saa odotella hyvinkin kauan,” sanoo Inka. ”Sen sijaan kunnon pesu, pohjavillapuhallus ja karstaaminen siivoavat ylimääräisen villan, minkä jälkeen kova ontto peitinkarva toimiikin hyvänä eristeenä kuumalta ja ilma kiertää turkissa hyvin.”
”Pohjavillan poistossa kannattaa käyttää avuksi ammattilaista, koska meidän laitteillamme villan saa pois selvästi paremmin. Yleensä pohjavilla irtoaa luonnostaankin keväällä, jollei esim. sterilointi ole aiheuttanut luontaisen turkkikierron häiriintymistä. Jos koira kasvattaa tauotta paljon pohjavillaa läpi vuoden, voi ajeleminenkin olla viisas vaihtoehto.”
Villakoira- tai vesikoiratyyppinen tiivis kihara turkki on Inkan mukaan helpoin leikata melko lyhyeksi, jolloin se lämmittää vain kohtuullisesti, mutta suojaa auringolta ja on mukava myös uimahimoisten koirien kannalta. Sama pätee käytännössä esim. kaikkiin seurakoiraryhmän pehmeäturkkisiin pieniin rotuihin ja jopa paksuturkkisiin shih tzuihin. Lyhyt turkki ei kerää myöskään roskaa mukaansa, mikä helpottaa päivittäistä ylläpitoa.
Karkeat kaksikerroksiset terrieriturkit kannattaa yrittää pitää jatkuvasti sellaisessa kunnossa, että alta löytyy nyppiessä uusi kerros karkeaa karvaa. Pohjavilla ei eristä kuumalta, mutta karkea karva kyllä, joten paras kesäturkki saadaan, kun ylimääräinen pohjavilla siivotaan ja karkeaa turkkia on tiivis ihonmyötäinen kerros.
– Haalistuuko musta turkki auringossa? ”Kyllä haalistuu!” sanoo Inka. Jos värin haluaa säilyttää loistavana, kannattaa käyttää UV-suojasuihketta tai jopa ohutta ja ilmavaa paitaa.
– Entä jos koira on pulikoinut meressä ja riehunut puskissa turkkinsa aivan hapsuiseksi? ”Suolat, hiekat ja muu lika pestään huolellisesti tietysti ensin pois, mutta varsinainen jälleenrakennus tapahtuu sisäisesti: terveen ja kiiltävän turkin kehittymistä edistävät esimerkiksi lohiöljy, biotiini ja sinkki. Jonkin verran apua on hyvistä hoitoaineista, mutta kunnolla kulunut turkki korjaantuu vasta uusiutuessaan.”
Inka muistuttaa, että hyvinkään eristävä tai kevyt turkki ei suojaa koiraa lämpöhalvaukselta, jolle jotkut koirat ovat paljon alttiimpia kuin toiset, joten omistajan täytyy tarkkailla lemmikin vointia ja tarpeen tullen viilentää sitä vedellä, viilennysmanttelilla tai viilennysalustalla.
Karsta
– Karstalla saa kätevästi takut selviksi ja tarttuneet roskat pois.
Kampa
– Turkin päivittäiseen läpikäymiseen.
Karstat, kammat ja harjat löydät täältä!
Kynsisakset
– Ettei se kynsienleikkuu unohdu lomallakaan!
Kynsisakset ja muut kynsienhoitotarvikkeet löydät täältä!
Kuivashampoo
– Todella kätevä ja nopea tapa puhdistaa turkkiin tullut lika reissussa.
Kuivashampoot löydät mm. Animology-sarjasta aikuisille ja pennuille.
Pyyhe
– Tarpeen mm. uintireissun ja sateen jälkeen.
Pyyhkeet ja kylpytakit koirille löydät täältä!
– Ja bonustuote pitkäkarvaisille: aina on hyvä olla matkassa myös selvityssuihke, esim. Espree Detangling & Dematting Spray tai Animology Knot Sure Detangle Spray