Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiran rokotukset

”Tämä on vain kotikoira.” ”Rokotukset ovat niin kalliita.” ”Eihän Suomessa ole mitään tauteja.” Totta vai tarua? Tarvitseeko koiraa rokottaa ja jos tarvitsee, miksi ja milloin?

 

Kissan ja koiran rokotukset

Koira rokotetaan kennelyskää, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta, penikkatautia ja raivotautia vastaan. Rokotukset annetaan 12 ja 16 viikon iässä, 1 vuoden iässä ja sen jälkeen kennelyskän osalta vuosittain ja muiden osalta kolmen vuoden välein.

Kissa rokotetaan kissaruttoa eli panleukopeniavirusta sekä kissaflunssaa eli kaliki- ja herpesviruksia vastaan sekä raivotautia vastaan. Kissan rokotukset annetaan 12 ja 16 viikon iässä, 1 vuoden iässä ja sen jälkeen rokotevalmisteesta riippuen joko vuosittain tai kolmen vuoden välein. Muita koiran tärkeitä rokotuksia ovat matkoille tarvittava leptospiroosirokotus sekä emokoiran herpesrokotus.

Sekä kissan- että koiranpennulle voidaan antaa varhaisrokotus lisäsuojaa antamaan, kun pentu on saapunut uuteen kotiin. Kun pennun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut 14 vuorokautta, pentu pääsee osallistumaan Mustin ja Mirrin pentutreffeille. Myymäläkohtaiset pentutreffiaikataulut löydät täältä

Rokotukset ovat tärkeitä myös sisäkissoille sekä koirille, jotka eivät tapaa muita koiria. Omistaja voi kantaa viruksia kotiin kengänpohjissaankin. Rokotukset ovat erityisen tärkeitä seniorilemmikeille, joilla sairaudet voivat aiheuttaa nuorta aikuista vakavampia oireita. Pentuna ja nuorena annetut rokotteet eivät anna elinikäistä suojaa.

Ennen rokotusta eläinlääkäri tekee aina kliinisen yleistutkimuksen eli terveystarkastuksen. Varaathan käynnin kuitenkin vain terveelle lemmikille.

Varaa aika eläinlääkärille täältä

Miksi koira pitäisi rokottaa?

Koiran rokottaminen on tärkein toimenpide tarttuvien tautien leviämisen ehkäisemiseksi – ja ikioman kuonolaisesi terveyden turvaamiseksi. Koiran rokottaminen paitsi suojaa sitä itseään, on myös vastuullinen teko koko lemmikkipopulaatiomme hyvinvoinnin puolesta. Suomessa jotkin luonnonvaraiset eläimet saattavat olla vakavien tautien kantajia. Joskus myös ulkomailta itsenäisesti (ei järjestöjen kautta) tuoduilla koirilla voi olla pahoja puutteita rokotussuojassa ja ne saattavat pahimmillaan olla taudinkantajia.

Onko ”kotikoiralla” todellista riskiä sairastua tarttuviin tauteihin?

Niin vaaralliset taudit kuin pikkupöpötkin tarttuvat ihan yhtä lailla koirapuistoissa satunnaisesti vierailevaan kotikoiraan kuin näyttelykehiä kiertävään harrastuskoiraankin, jos rokotussuojassa on puutteita. Tarttuva tauti voi tassutella kotiovesta sisään ihmisen kengänpohjissa. Lenkkipolulla nuuskuttelijaa vaanivat kakkakasat pöpöineen. Ystävällinen kuonokontakti naapurin turren kanssa voi siirtää sen kantaman taudinaiheuttajan lemmikkisi riesaksi. Maailma siis kuhisee riskejä rokottamattomalle koiralle. Ainoa turvallinen tapa suojata koira taudeilta, onkin pitää rokotussuoja voimassa.

Mitä rokotuksia koira tarvitsee?

Jokainen koira tulisi rokottaa seuraavia tauteja vastaan:

  • rabies (”raivotauti”)
  • parvovirus
  • penikkatauti
  • tarttuva maksatulehdus.

Lisäksi on viisasta suojata vuosittain lemmikki kennelyskää aiheuttavalta parainfluenssalta.

Pennun rokotukset

Ensimmäisenä elinvuotenaan pennulle annetaan kolme kertaa rokotukset eläinlääkärillä.

Varhaisrokotus

Koiranpentu voidaan varhaisrokottaa 7–9 viikon ikäisenä, jolloin koiranpennun kanssa voi hakeutua pentukouluun jo tavallista aiemmin, heti kun kahden viikon varoaika on kulunut umpeen. Rokottamatontakin pentua tulee sosiaalistaa ja kouluttaa ahkerasti, mutta ohjattuihin koulutuksiin ja pentutapaamisiin ei ilman rokotussuojaa voi osallistua. Vaikka pentu olisi varhaisrokotettu, se tulee silti rokottaa myös 12 ja 16 viikon iässä, jotta pitkäkestoinen tautisuoja saavutetaan. Varhaisrokotus mahdollistaa myös koiranpennun osallistumisen Mustin ja Mirrin iloisille pentutreffeille jo ennen 15 viikon ikää!

Kurkista videolta pentutreffien iloiseen maailmaan!

Huomioi tämä

Koira tulee madottaa aina 1–2 viikkoa ennen rokotusten antamista. Lue lisää artikkelista ”Koiran madotus”.

Kuinka usein aikuinen koira rokotetaan?

Ensimmäisen elinvuoden jälkeen koiralle tulisi antaa tehosterokotukset aina kolmen vuoden välein. Poikkeuksena on parainfluenssarokote, jota suositellaan annettavaksi vuosittain ”kennelyskän” eli koirien hengitystietulehduksien ehkäisemiseksi.

Koirasi rokotuskorttiin tai passiin on merkitty valmisteyhteenveto ja päivämäärät, joihin asti rokotteet ovat voimassa. Jos koirallasi ei ole rokotuskorttia, voit tarkistaa rokotusten voimassaolon eläinklinikalta, jossa lemmikkisi on viimeksi rokotettu.

Urheilu- ja käyttökoirat sekä näyttelykoirat

Kilpailevilla urheilu- ja käyttökoirilla sekä näyttelykoirilla tulee olla todistus voimassaolevista rokotuksista, jotta se voi osallistua kilpailuihin ja kokeisiin. Laji- ja koekohtaiset rokotusmääräykset saattavat vaihdella.

Mistä lisätietoa?

Onko koirasi rokotuksista vierähtänyt pitkä tovi tai onko rokotuskortti hukassa? Oletko lähdössä ulkomaan matkalle käpäläkamusi kanssa? Suunnitteletko koiran tuomista ulkomailta? Löydät paljon lisätietoa rokotusmääräyksistä elintarvikevirasto Eviran internetsivuilta. Myös eläinlääkäriasemat auttavat sinua ja vastaavat kysymyksiisi.

Hoida koirasi rokotussuoja kuntoon. Näin turvaat koirasi tarttuvilta, vaarallisilta taudeilta ja olet mukana huolehtimassa koko koirapopulaatiomme hyvinvoinnista!

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.