Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kissa raapii huonekaluja - mitä tehdä?

Kissat merkitsevät reviiriään raapimalla. Raapimisesta jää näkyvä merkki, mutta lisäksi kissalla on jalkapohjissaan hajurauhaset, joista jää raapimiskohtaan myös hajumerkki muita kissoja varten. Kynsien käyttäminen on kissan luonnollista, sisäänrakennettua käyttäytymistä. Siksi jokainen kissa raapii – ja niin sen kuuluukin tehdä. Kissa raapii mieluusti pystysuoria pintoja, mutta myös matot saavat usein kyytiä.

Miten opetan kissan raapimaan luvallista paikkaa?

  • Näytä kissalle oikea raapimiskohde ja rohkaise sitä raapimaan esimerkiksi ”raapimalla” kohdetta itse. Kissan voi myös houkutella nousemaan raapimispuuta vasten, tai nostaa hellästi sen tassut puuta vasten, jolloin se saattaa innostua raapimaan.
  • Kissanminttu saattaa innostaa kissaa raapimaan raapimispuutaan. Puuhun voi suihkuttaa kissanminttusuihketta tai ripotella kuivattua kissanminttua tasojen päälle.
  • Usein kissan voi myös ohjata huiskaleikeillä kiipeämään puuta pitkin ja vahvistaa näin sen kiinnostusta oikeaan paikkaan.
  • Mitä enemmän kissa raapii tiettyä paikkaa, sitä enemmän käytös vahvistuu ja se raapii samaa paikkaa toistekin.
  • Oikean paikan raapimisesta voi palkita kissaa esimerkiksi herkkupalalla, jolloin se kokee kyseisen paikan raapimisen hyödylliseksi toiminnaksi.
  • Jos raapimapuussa on tasoja, herkkuja voi sijoitella myös niille.

Mitä enemmän kissalla on luvallisia raapimispaikkoja, eli raapimistolppia ja -puita, sitä vähemmän se todennäköisesti kajoaa huonekaluihin.

Tiesitkö tämän?

Kissan kynsi kasvaa sekä pituutta että paksuutta. Uudistuessaan kynnestä lohkeaa säännöllisesti uloin kerros pois, jotta uusi, terävä kynsi pääsee sen alta kasvamaan. Tämän takia kissan kynnet voivat näyttää joskus erikoisilta, kun vanha, uloin kerros ei ole vielä kynnestä irronnut. Yksi syy, miksi kissa raapii paikkoja, on se, että se irrottaa näitä kynnen vanhoja kerroksia. Se ei siis varsinaisesti teroita kynsiään, vaikka toki kynnen vanhan kerroksen alta paljastuukin aina uusi, terävä kärki.

Kissan raapimapuun materiaalilla ja kiipeilypuun sijoittamisella on merkitystä. Katso asiantuntijamme kommentit alta.