Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Kissan kynsien leikkaaminen

Hiljaa hiiviskelevä silkkitassu, verhoissa roikkuva väkkärä, sukkela saalistaja… Millainen sinun ainutlaatuinen kissakaverisi on? Yksilöllisestä luonteesta riippumatta, jokaisen mirrin lajityypillisiin tarpeisiin kuuluu kissamainen käytös: kiipeily kaappien päällä, hajumerkkien jättäminen raapimalla ja riehakas lelujen ”metsästäminen”. Kaikki tämä tekee kissasi onnelliseksi ja kaikkeen tähän se tarvitsee kynsiään.

Milloin kissan kynnet tulisi leikata?

Kissan kynnet tulisi leikata säännöllisesti, mutta sopiva huoltoväli riippuu yksilön elämäntavasta. Siinä missä sisäkissa kaipaa manikyyriä jopa parin viikon välein, ulkokissa ei ehkä tarvitse kynsihuoltoa lainkaan. Siitä huolimatta misun tassut, anturat ja kynnet tulisi tarkistaa päivittäin. Vaikka anturat olisivat vahvat, joustavat ja kimmoisat, voi niihin takertua tikkuja sekä pihkaa ja syntyä nirhaumia.

  • Leikkaa sisäkissan kynnet 1–3 viikon välein.
  • Tarkista ulkokissan tassut, kynnet ja anturat päivittäin.

Miksi sisäkissan kynnet tulisi leikata?

Leikkaamattomat kynnet takertuvat kodin tekstiileihin ja omistajan vaatteisiin. Lisäksi monikissatalouksissa pitkäkyntiset kotitiikerit saattavat leikin pyörteissä satuttaa toisiaan. Huolletut kynnet siis ennaltaehkäisevät vähintäänkin naarmuja ja muita ikäviä vahinkoja sekä pitävät kodin ja sen asukkaat ehjinä. Liian pitkät kynnet saattavat altistaa kissan tassut ja anturat pahimmillaan jopa erilaisille terveysongelmille.

Miten kissan kynnet leikataan?

Kissan kynsi koostuu kerroksista ja se kasvaa kärjestä kaarevaksi. Kynnen sisällä kulkee ydin, joka näkyy alapuolelta katsottuna kynnen läpi. Kynnestä leikataan ainoastaan sen terävin kärki, naksaisemalla se kynsisaksilla tai -leikkurilla. Kynnen ydintä tulee varoa, sillä siihen osuminen saksilla aiheuttaa kipua ja saa aikaan verenvuotoa.

Vinkki

Pelkäätkö, että leikkaat vahingossa kissasi kynttä liikaa? Hanki lemmikin ensiapukaappiin jauhemainen laastaripulveri, jolla tyrehdytät nopeasti pinnallisen verenvuodon.

Katso videolta, kuinka kissan kynnet leikataan.

Miten kissa totutetaan kynsien leikkaukseen?

Kissat eivät yleensä pidä siitä, että niiden jaloista pidellään kiinni. Vaikka kissasi luottaa sinuun, se myös vaistonvaraisesti karttelee vieraita esineitä, kuten kynsisaksia, herkkien tassujensa lähellä. Aluksi siis lemmikille on kerrottava, että sylissäsi tai vierelläsi on turvallista rentoutua ja tassuista kiinni pitäminen on kiva juttu.

Aloita harjoittelu silloin, kun kissasi on raukea ja unelias. Jos kissa haluaa poistua harjoitustilanteesta, anna sen tehdä niin.

  1. Jos kissasi pitää silittämisestä, istu sen viereen ja silitä sitä kaikessa rauhassa: sivele sen jalkoja ja tassuja päältä. Palkitse kissaa herkuilla, jos se pitää niistä.
  2. Ota tassusta lempeästi kiinni ja anna samalla hetkellä makupala. Kun kissa on syönyt, irrota otteesi. Toista tätä harjoituksen vaihetta kaikkiin jalkoihin. 
  3. Esittele kynsisakset. Anna kissan haistella niitä, voit tarjota samalla makupaloja. Sivele jälleen jalkaa ja ota tassusta kiinni. Kosketa saksilla tassua. Palkitse kissaa.
  4. Seuraavaksi ota tassusta kiinni, vedä varpaan päältä karvoja sivuun ja kosketa kynsisaksilla kissasi kynttä. Palkitse ja toista harjoitusta toisiin varpaisiin.
  5. Kun kaikki edellä mainitut vaiheet sujuvat rennosti, voit naksaista yhdestä kynnestä sen terävän kärjen. Palkitse kissa ja anna sen lähteä pois.
  6. Seuraavalla harjoituskerralla leikkaa jälleen 1–2 kynttä ja palkitse kissaasi makupaloilla, silityksellä, leikillä tai millä tahansa, mistä kissasi pitää.

Pidä harjoitukset aina lyhyinä ja hyväntuulisina ja toista jokaista harjoituksen vaihetta useita kertoja. Älä pakota kissaa hoitotoimenpiteeseen, vaan opeta se kärsivällisesti ja pienin askelin pitämään kynsien leikkaamisesta, tai ainakin sietämään sitä rennosti. Tilanteiden kärjistäminen tekee yhteiselosta stressaavaa ja hankaloittaa kaikkia hoitotoimenpiteitä niin kotona kuin eläinlääkärissäkin. Hyvillä välineillä saa taatusti parempaa tulosta aikaiseksi, tutustu Mustin ja Mirrin kysnienhoitovälineisiin täällä! 

Ennakoi tarkkailemalla elekieltä

Jos kissa yhtäkkiä puree kättäsi, pysäytä käden liike, mutta jätä käsi muuten paikoilleen (mikäli mahdollista). Odota, että kissa rauhoittuu ja rentoutuu, sitten irrota kätesi. Jos kotitiikeri näyttää edelleen rennolta, silitä vielä kerran sen jalkaa ja sen jälkeen poistu itse paikalta. Pyri aina ennakoimaan hepulit tarkkailemalla kissasi elekieltä: kiihtynyt kissa saattaa heiluttaa häntäänsä (tai hännänpäätä) matalalla puolelta toiselle. Sen korvat ovat painuneet alas ja hieman sivulle. Lopeta harjoitus aina silloin, kun kissasi on vielä rento ja tyytyväinen, eikä mirrin meno ehdi yltyä kiihkeäksi.

Kissanpennut

Mutkattoman yhteiselon kannalta on kriittisen tärkeää, että kissanpentu totutetaan käsittelyyn jo aivan pienenä. Heti kun pentu saapuu kotiisi, aloita harjoittelu. Voit soveltaa yllä olevia ohjeita myös pikkukissan kanssa.

Miten kissanpennun käsittelyä harjoitellaan? Katso asiantuntijamme Jaana Pohjolan vastaus videolta.

Tiimityöllä kynnet kuntoon

Muista aina, että mitä enemmän kissasi saa myönteisiä kokemuksia, sitä helpompaa elämä on myöhemmin sen kanssa. Kouluttamisessa kärsivällisyys, maltti, lempeys ja johdonmukaisuus ovat onnistumisen avaimet. Jos kynsien leikkaamisesta on jo syntynyt ongelma, jonka ratkaisu tuntuu omin voimin mahdottomalta, pyydä avuksesi ammattiinsa koulutettua eläintenkouluttajaa. Asennoidu kynsien leikkaamisen harjoitteluun kuin minkä tahansa asian kouluttamiseen. Etene rauhallisesti ja vahvista palkitsemalla toivottuja käytöksiä. Luottamussuhde kissasi kanssa on arvokas. Sinä ja silkkitassusi olette tiimi, jossa yhteishengellä saadaan aina paras tulos aikaan.
 

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.