Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kissanpentu nirsoilee

Joskus kissanpennun ruokahalu vaikuttaa katoavan. Omistaja saattaa stressata pennun syömättömyyttä ja pohtia jopa, onko kissa terve. Tämä onkin tärkeä asia huomioida.

Jos kissanpennulla on heikko ruokahalu, tarkista aluksi sen suun kunto. Tutki, että hampaat ovat kiinni paikoillaan ja ikenet ovat siistit, tasaväriset, eivätkä pullota tai punoita. Myös vatsan toimintaan kannattaa luoda silmäys – onko ulosteen koostumus normaalia (ei löysää tai liian kovaa), onko pennulla ilmavaivoja tai kuuluuko vatsasta lorinaa tai muita outoja ääniä.

Kaikki kunnossa, mutta ruoka ei maistu?

Jos kissanpentu on normaalissa ravitsemustilassa ja sen terveys on kunnossa, saattaa syy löytyä yksinkertaisesti liian tiheistä ruokintaväleistä tai liian suurista ruoka-annoksista. Pennulla ei yksinkertaisesti ole nälkä ja se käy vain kurkistamassa kuppiin – löytyykö sieltä tällä kertaa herkkuja vai tylsää perusruokaa ankealla kattauksella.

Mitä tehdä?

  • Jos ruokahalu on hukassa, harvenna pentusi ruokintakertoja. Usein kissaa ruokitaan liian usein tai sillä on ruoka aina esillä. Ruoka-aikojen puuttuminen ja ”vapaa ruokinta” näkyykin tyypillisesti ruokahaluttomuutena tai nirsoiluna.
  • Kun pennulle asetetaan ruoka-ajat, sen ruokahalu pysyy usein terveenä eikä se ala nirsoilla.
  • Jos pentua vaivaa niin heikko ruokahalu, että se kieltäytyy kokonaan syömästä, tulee pentu viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi.

Vinkki

Nirsoilu on useissa kissatalouksissa valitettavan tuttu juttu. Tutustu täältä artikkeliin, joka valottaa nirsoilun syitä ja antaa käytännön vinkit viiksiveijarin terveen ruokahalun ylläpitämiseen.