Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Voiko kissaa kouluttaa?

Kissat ovat eläinmaailman mestarioppijoita. Ne omaksuvat hetkessä niille kannattavat käytökset ja opittu käytösmalli iskostuu tehokkaasti kissan mieleen. Jokaista kissaa voi ja kannattaa kouluttaa. Etsi aluksi parhaat palkkiot, eli kissallesi mieleisimmät herkut tai lelut. Koulutuksessa käytettävä palkkio voi olla mitä tahansa, mikä saa kissanpentusi ilosta kippuralle.

Ennen kuin alat kouluttaa

  • Tee suunnitelma, mikä on toivomasi tavoitekäytös?
  • Varaa kissalle mieleiset palkkiot käden ulottuville.
  • Minimoi ympäristön häiriöt, jotta kissa voi keskittyä.
  • Kouluta kissaa, kun se on virkeä ja hieman nälkäinen.

koulutus

Kun koulutat

  • Anna kissasi keksiä itse, mistä käytöksestä palkkio tulee. Voit ohjata misun alkuun houkuttelemalla.
  • Älä nosta vaatimustasoa liian korkealle, vaan palkitse pienestäkin oikeansuuntaisesta toiminnasta.
  • Palkitse juuri sillä hetkellä, kun kissa toimii haluamallasi tavalla. Voit käyttää apuna naksutinta.
  • Muutaman onnistuneen toiston jälkeen pidä tauko.
  • Lopeta koulutushetki, ennen kuin kissa tylsistyy.

Mikä ihmeen naksutin?

Naksutin on oikea-aikaisen palkitsemisen apuväline, joka oikein käytettynä nopeuttaa oppimisprosessia. Naksutin (tai klikkeri) on pieni vekotin, josta lähtee nappia painamalla napakka naksaus. Kun erottuvaa äänisignaalia seuraa toistuvasti makoisa namipala, alkaa kissa toistaa käytöstä, jonka aikana naksautuksen ääni kuului. Kissa siis ”ehdollistuu” ääneen ja yrittää kuumeisesti keksiä käytöksen, josta se sai tuon äänisignaalin omalla toiminnallaan kuulumaan. Jotta naksutin olisi tehokas oikea-aikaisen palkitsemisen apuväline, tulee äänisignaalia seurata aina makupala.

Näin käytät naksutinta

Klikkaa naksutinta samalla hetkellä, kun kissasi toimii halutulla tavalla, ja palkitse käytös välittömästi herkulla. Haluttu toiminto vahvistuu nopeasti, kun tempputaituri saa itse keksiä, mistä käytöksestä palkkio tulee. Naksutinkoulutuksen avulla saat kissanpennustasi aktiivisen oppijan, jonka kyky ajatella itse kehittyy.

Tiesitkö tätä?

Tiesitkö, että kaikki eläinlajit oppivat samalla tavalla – niin kissat, koirat kuin kirputkin! Kannattava käytös vahvistuu. Lue päräyttävää kouluttamisen teoriaa täältä. Artikkelin koiramainen kuosi on vain muotoseikka, teoria soveltuu myös ikioman ihanuutesi kouluttamiseen.

Katso alta myös asiantuntijamme videovinkit kissanpennun kouluttamiseen.