Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiran kouluttaminen häiriössä

Oletko kuullut koiraihmisten suosikkisanonnan: ”Kyllä se (koira) kotona osaa!” Jos et, tulet taatusti kuulemaan lauseen kerran jos toisenkin. Tämä yleinen lausahdus sisältää suuren viisauden: koira saattaa kotona osata mittavan määrän erilaisia taitoja, mutta jos asioita ei ole harjoiteltu erilaisissa häiriöissä, eli uusissa ympäristöissä, ei koira osaa toimia näissä tilanteissa pyydetyllä tavalla.

Harjoituksia harjoitusten perään

Jotta jo opitut asiat voisi jalkauttaa myös ulos uusiin ympäristöihin, tarvitaan siis säännöllistä häiriöharjoittelua. Aikuiseltakaan koirakaverilta ei tulisi vaatia asioita, joita sille ei ole opetettu erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa vaan taidot on opetettava lemmikille ”pikakelauksella” uudestaan ulkona. Tämä merkitsee sitä, että harjoitus tehdään aluksi mahdollisimman helpoksi, jotta koiraa päästään palkitsemaan tiheästi ja käytös vakiintuu. Kun kuonolaiselle on koulutettu useissa eri ympäristöissä ja häiriöissä haluttu käytös, oppii lemmikki yleistämään asiaa ja sen voidaan sanoa osaavan käytöksen luotettavasti.

Kun kuonolaiselle on koulutettu useissa eri ympäristöissä ja häiriöissä haluttu käytös, oppii lemmikki yleistämään asiaa ja sen voidaan sanoa osaavan käytöksen luotettavasti.

Kun kuonokansalainen osaa esimerkiksi istua pyynnöstä rauhallisella pihapolulla, vie harjoitus seuraavaksi hieman vilkkaammille katuosuuksille, sitten esimerkiksi kaupan parkkipaikalle, linja-autoasemalle ja lopulta jopa koirapuiston lähimaastoon, eli lisää häiriötä vähän kerrassaan. Muistathan, että aina kun koulutat lemmikkiäsi uudessa paikassa, aloita mahdollisimman helposta lähtötilanteesta. Varaa häiriöharjoitteluun aina parhaat mahdolliset palkkiot.

herkut

Hips haps ulos oppimaan

Aloita häiriöharjoitukset pennulle heti, kun se osaa toistaa haluamasi käytöksen sisätiloissa vihjesanan kuullessaan. Helpointa on harjoitella taitoja esimerkiksi kävelyhetkien yhteydessä. Voit antaa pennun ensin nuuskia ja kävellä aikansa. Kun olette rauhallisessa paikassa, käytä muutama minuutti kouluttamiseen ja jatka sitten matkaa. Jos koirasi on sopivasti ruoan perään, voit käyttää erityisherkkuja tai osan päivän ruoka-annoksesta koulutuspalkkiona. Jos taas pentua ei kiinnosta ulkona ruoka, käytä koulutuspalkkiona esimerkiksi kypsennettyä kanaa tai kokeile villiä ja iloista leikkiä palkkiona. Häiriöharjoittelu on tärkeä osa kouluttamista ja opituille taidoille tulee taatusti käyttöä myös myöhemmin.

Tutustu koiran kouluttamisen apuvälineisiin alla olevan videon avulla: