Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiran eroahdistus ja häiriökäyttäyminen

 

Joskus yhteiselo karvakuonon kanssa tuo mukanaan yllättäviä haasteita. Koiramaiset kujeet kuuluvat toki jossain määrin lemmikkikodin vaihtelevaan perusarkeen, mutta kun käytösongelmat alkavat asettaa selkeitä rajoituksia koiran sekä omistajan normaaliin elämään, on syytä tuntea todellista huolta parhaasta ystävästä!

Älä piilota pikaratkaisuilla oireita – hoida syyt

Karvakaveri ei käytöksellään koskaan kapinoi tai osoita mieltään, vaan sille on aina jokin todellinen syy. Siihen pureutumalla saadaan aikaan pysyvä muutos käytökseen. Jos keskitytään ainoastaan poistamaan oireita, purkautuu ongelmakäytös ennen pitkää jollakin muulla tavalla. Mikäli siis koirasi käytöksen muokkaamiseen tarjotaan pikaratkaisuja, muista, että ne eivät tarjoa pitkäkestoista apua.

Vakavat ongelmakäytökset heikentävät aina huomattavasti koiran hyvinvointia ja niiden hoitamiseen tarvitaan lähes poikkeuksetta ammattimaista apua ja sitoutumista. Jos tarvitset tukea yksinolon kouluttamisessa, löydät meiltä apua! Mustissa ja Mirrissä apunasi ovat ammattitutkinnon suorittaneet eläintenkouluttajat. Kouluttajalta voit kysyä lisää myös Digital Dogsitter -palvelusta, joka voi tuoda lisätukea yksin olemiseen.

Varaa aika kouluttajalle

Eroahdistus

Koira lievittää ahdistustaan pureskelemalla ja repimällä huonekaluja, hyppimällä tasoille, joilta se näkee ulos ja esim. raapimalla hädissään ovenkarmeja. Se saattaa myös kuolata ja virtsata paniikissaan sisätiloihin, eikä se kykene yksin ollessaan syömään tai lepäämään. Jotkut yksilöt oireilevat ääntelemällä voimakkaasti. Koira saattaa ulvoa tai haukkua tuntikaupalla ja pyrkiä näin lievittämään oloaan.

Koira, joka kärsii eroahdistuksesta, on ”ylikiintynyt” usein yhteen ihmiseen, jota se seuraa joka hetki ja kaikkialle. Oman ihmisen tehdessä lähtöä alkaa koira lukea merkkejä jopa tunteja aiemmin, ja sen levottomuus alkaa kasvaa. Kehon valtaavat stressihormonit, ja paniikki alkaa nousta.

Mitä tehdä?

Eroahdistus on monisyinen ja vakava ongelma, jonka hoitamiseksi tarvitaan aina pitkäjänteistä sitoutumista ja koulutetun eläintenkouluttajan ohjausta. Koiralle opetetaan uusi tunnetila, joka liitetään uudelleen alusta pitäen yksin jäämiseen. Tukituotteiksi suositellaan Thundershirt-painepaitaaAdaptil-tuotteita sekä Serene-UM lisäravineita. Joskus saatetaan tarvita eläinlääkärin määräämiä rauhoittavia lääkkeitä.

 

thundershirt adaptil aromadog

        Thundershirt                                        Adaptil haihdutin                                          AromaDog rauhoittava lelu

 

Koulutusprosessin aikana koiraa ei tule jättää yksin kuin siksi hetkeksi, jonka se varmuudella pystyy olemaan rauhallisena. Usein tämä tarkoittaa sitä, että alkuvaiheessa koiraa ei voi jättää lainkaan yksin. Lisäksi sen ylikiintynyttä suhdetta omistajaan normalisoidaan.

Omistaja voi tehdä paljon itsekin asian eteen

 • Ennen kotoa lähtemistä ja kotiin saavuttaessa, omistajan ei tule kiinnittää koiraan mitään huomiota 15–20 minuuttiin. Näin lähtöön ja saapumiseen liittyvää ylikiihtynyttä tunnetilaa pyritään rauhoittamaan.
 • Koiraa aletaan siedättää lähtemiseen liittyviin rutiineihin. Jos omistajan tapoihin kuuluu esimerkiksi avainten ottaminen naulakosta ja niiden laittaminen laukkuun, aletaan tätä toimintoa toistaa ilman, että se merkitsee omistajan lähtemistä.
 • Aidot lähtörutiinit muutetaan.
 • Koira opetetaan rauhoittumaan omalle pedille.
 • Jos koira nukkuu omistajan sängyssä, muutetaan nukkumisjärjestelyjä niin, että koira nukkuu yöt esimerkiksi omalla pedillä koiraportin takana.
 • Eroahdistusta potevan koiran ei anneta seurata omistajaa joka paikkaan.
 • Lajityypillisten käyttäytymismahdollisuuksien sekä liikunnan määrää nostetaan, ja peruskoulutusta lisätään.
 • Rangaistuksiin perustuvat koulutus- ja kasvatusmetodit lopetetaan kokonaan.

Koiran aggressiivisuus

Aggressiivisen käytöksen taustalta löytyy useita eri syitä. Hyökkäävyys voi olla opittu käytösmalli, normaalin rajoihin lukeutuvaa koirien elekieltä ja viestintää tai laji- ja rotutyypillistä käytöstä (esimerkiksi pihan vahtiminen). Koiralle on saattanut tapahtua jotakin traumaattista (väkivaltainen kohtelu, toisen koiran hyökkäys jne.) jonka seurauksena pelko saa sen puolustautumaan. Yksi suurimpia aggressiivisen käytöksen syitä ovat kuitenkin erilaiset terveysongelmat! Aina, kun koiran käytös on alkanut muuttua, on syytä sulkea pois sairauden mahdollisuus.

Mitä tehdä?

 • Tärkein asia, minkä omistaja voi tehdä, on estää koiran mahdollisuus purra. Ennaltaehkäise kohtalokkaan vahingon tapahtuminen kuonokopalla.
 • Eläinlääkärin tulee tutkia koiran terveydentila. Joskus tarvitaan myös fysioterapeutin konsultaatiota.
 • Älä rankaise koiraa! Rankaiseminen pahentaa aina tilannetta! Älä myöskään selätä, murise itse koiralle tai heitä kolinapurkkia. Nämä pahentavat aina tilannetta, vaikka hetkellisesti tuntuisivat toimivankin.
 • Kun aggressiivisuuden syy on selvillä, puututaan käytökseen siedättämisen ja vastaehdollistamisen keinoin. Pyydä avuksesi koulutettua eläintenkouluttajaa!

Koiran arkuus ja pelot

Arkuus on osittain periytyvä ominaisuus, mutta voi kertoa myös koiran puutteellisesta sosiaalistamisesta pentuaikana. Pelkotilat taas ovat usein saaneet alkunsa jostakin traumaattisesta tapahtumasta ja pahimmillaan laajentuneet koskemaan useita eri asioita. Arkuus ja pelot rajoittavat sekä koiran että omistajan elämää. Arkatassun keho ja mieli saattavat olla jatkuvassa hälytystilassa ja pitkäkestoinen stressitila voi jopa sairastuttaa koiran.

Missään olosuhteissa koiraa ei tule pakottaa kohtaamaan pelkoaan ”silmästä silmään”. Tällainen yritys on tuomittu epäonnistumaan. Se saa lemmikin äärimmäisen fobian valtaan, jolloin sen kehon kemiallinen tila muuttuu radikaalisti ja voi saada koiran ns. ”opitun avuttomuuden” hengenvaaralliseen tilaan.

Mitä tehdä?

 • Pelkotiloja hoidetaan siedättämällä ja vastaehdollistamalla koiraa. Tämä merkitsee sitä, että pelkoa aiheuttavaan asiaan liittyvää tunnetilaa muutetaan myönteiseksi ja rennoksi vähän kerrassaan. Tee tämä ammattiinsa koulutetun eläintenkouluttajan ohjauksessa.
 • Anna arastelevalle koiralle helppoja tehtäviä, jotka se varmuudella osaa, kun sitä jännittää hyvin lievästi. Näin se saa tilanteessa muuta ajateltavaa ja uuden toimintamallin. Kosketuskepin tökkiminen kuonolla on helppo toiminto, jonka koira oppii nopeasti. Palkitse lemmikkiä jokaisesta kuonokosketuksesta avokätisesti, tämä auttaa sitä voittamaan arkuutensa. Jos koira ei syö jännittävässä tilanteessa, sen stressitaso on liian korkea. Vie silloin pian karvakorva kauemmaksi tilanteesta!
 • Arkaa koiraa on suositeltavaa aktivoida sen itseluottamusta nostavilla asioilla, kuten hajutyöskentelyllä. Myös naksutinkoulutus tarjoaa koiralle iloisia onnistumisia ja tunteen, että se voi vaikuttaa toiminnallaan positiivisesti ympäristöönsä.
 • Tukituotteena suosittelemme Serene-UM lisäravinnetta, Adaptil-tuotteita sekä painepaita Thundershirtiä.

Muut käytösongelmat 

Erilaisia häiritseviä käytöksiä on olemassa monenkirjava joukko. Kaikenlaista käyttäytymistä voi muuttaa positiivisella, ammattimaisella kouluttamisella. Seuraa sivujemme laajentuvaa tietosisältöä ja opi niksit huolettomampaan arkeen!