Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpennun sisäsiisteys

Pennut kehittyvät eri tahdissa, mutta yleensä koiranpentu kykenee pidättämään tarpeitaan luotettavasti noin 10–18 kk välillä – rodusta ja yksilöstä riippuen. Pissaralli on pennun varhaisina viikkoina raskasta, mutta ahkera, johdonmukainen ja lempeä harjoittelu palkitaan.

Kuinka usein ulos?

Jotta pentusi oppisi mahdollisimman nopeasti sisäsiistiksi, se tulisi varhaisviikkoina viedä päivisin ulos noin tunnin välein. Tämän lisäksi pentu viedään tarpeilleen myös:

  • välittömästi päiväunien jälkeen
  • kesken riehakkaiden leikkien
  • heti ruokailun jälkeen.

Vie pentusi tuttuun, rauhalliseen pissapaikkaan ja oleile siinä niin kauan, että se tekee tarpeensa. Sen jälkeen kehu pentua ja vietä vielä pieni, mukava hetki ulkona ennen kuin suuntaat takaisin kotiin. Jos syöksyt joka kerta sisälle välittömästi pennun pissatuokion jälkeen, pentu yhdistää pikavauhtia nämä asiat toisiinsa ja saattaakin alkaa pidättää pissaa ulkona! Niin viisaita koiratenavat ovat.

Pidä aina avaimet ja helposti puettavat kengät sekä päällysvaatteet käsillä. Pennulle kannattaa hankkia helposti puettava, pikalukollinen kaulapanta, joka mahdollistaa salamasyöksyn pihalle. Pissa ei odota.

Simple Solution

Koiranpennun tarpeet ei-toivotussa paikassa?

Pieni koiranpentusi ei ole ”vesitiivis”, eikä kykene vielä pidättämään lainkaan, vaan se tekee tarpeensa hallitsemattomasti. On siis vain ajan kysymys, milloin astut lätäkköön. Pissa- ja kakkavahingot kuuluvat pentuarkeen, mutta miten tulisi toimia, kun läjä löytyy piirongin takaa ja pissavirta lainehtii olohuoneen parketilla vastaan? Muista silloin, että jokainen pennunomistaja seisoo ainakin kerran elämässään lätäkössä sukka märkänä ja kakka varpaiden välissä!

  • Älä koskaan toru tai rankaise pentua. Olisi epäreilua koiraa kohtaan rankaista sitä asiasta, jota se ei kykene tekemään – pidättämään. Muista, että vahinko on todellakin vahinko.
  • Siivoa pissat tai kakat eleettömästi pois, ilman sen suurempaa numeroa. Jotta pissan haju ei jää kummittelemaan ja houkuttele pentua samaan paikkaan uudelleen, käytä entsymaattista pesuainetta.
  • Jos tarpeet löytyvät aina samasta paikasta, siirrä pissa-alusta siihen, tai estä pääsy tuohon paikkaan rajaamalla se koira-aitauksella.

Usein pentu pyrkii hakeutumaan tarpeilleen paikkaan, jossa tassut eivät liiraa alta. Siksi matot kannattaa kääräistä ensimmäisiksi kuukausiksi varastoon ja sisustaa koti elegantisti pissa-alustoilla.

Miksi rankaisu ei kannata?

Toruminen tai rankaiseminen ei ole reilua, mutta ei myöskään opeta, mihin pennun tulisi pissata. Päinvastoin, pentu saattaakin alkaa hakeutua epävarmana tarpeilleen muihin huoneisiin, piiloon omistajan katseilta. Valitettavan monet sisäsiisteysongelmat saavatkin alkunsa liian harvoista ulkoilutusväleistä sekä siitä, että sisälle pissaamisesta on rankaistu koiraa.

Haluaisitko lukea lisää kelta-ruskeasta arjesta? Sukella sisäsiisteyshaasteisiin täältä.